Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΗΠΑ: Ο Ερντογάν θέλει να κλείσει Αμερικανική νατοϊκή βάση – Στρατός των ΗΠΑ στα σύνορα Βουλγαρίας


Διαρκής επιδείνωση παρουσιάζουν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, καθώς αμφότερες πλευρές έπαψαν να εκδίδουν θεωρήσεις εισόδου μετά τη σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο, ενώ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σήμερα ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν σε αντίποινα για την αμερικανική υποστήριξη στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία και τη μη έκδοση Γκιουλέν, σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Ουάσιγκτον εξετάζοντας ακόμα και το κλείσιμο της αμερικανικής νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ. Ενώ την ίδια ώρα οι Αμερικανοί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τούρκικου τύπου άρχισαν να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας, μια εξέλιξη που σίγουρα ενδιαφέρει την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μια καινούργια συνέπεια της πρωτοφανούς κρίσεως στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, θα είναι, όπως τονίζουν πολλά τουρκικά ΜΜΕ και επισημαίνεται στο nikosxeiladakis.gr, το άμεσο κλείσιμο της γνώστης αμερικανικής νατοϊκής βάσης του Ιντζιρλίκ, η οποία είχε τεθεί στο στόχαστρο της Άγκυρας μετά το αποτυχόν πραξικόπημα καθώς είχε γραφτεί ότι ήταν ένα από τα αρχηγεία του πραξικοπήματος.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στην Άγκυρα, η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει σκληρή στάση έναντι των ΗΠΑ και αυτό που επείγει τώρα είναι να κλείσει οριστικά η αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ, που έχει χαρακτηριστεί σαν φωλιά των πραξικοπηματιών προσκείμενων στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως αυτή η εξέλιξη θα σπρώξει τους Αμερικανούς στην βάση της Σούδας στη Κρήτη, για την οποία ήδη γίνεται λόγος για στρατηγική της αναβάθμιση από αμερικανικής πλευράς.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι τι οφέλη θα αποκομίσει η ελληνική πλευρά από μια τέτοια εξέλιξη, ενώ ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ευρύτερη περιοχή μας και τρίζουν τα θεμέλια της περιοχής.

Αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας

Στο μεταξύ, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσεως μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μια πολύ «περίεργη» είδηση που σίγουρα αφορά και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την είδηση αυτή και τους χάρτες που δημοσιεύουν οι Τούρκοι και επισημαίνεται στο nikosxeiladakis.gr, αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας, προφανώς για λόγους πίεσης προς την τουρκική πλευρά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως αμερικανικές δυνάμεις από τις αμερικανικές βάσεις στην Ρουμανία και στην Βουλγαρία, προωθήθηκαν αυτές τις μέρες στα σύνορα Βουλγαρίας Τουρκίας, ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους τις αμερικανοτουρκικής κρίσεως.

Οι πληροφοριες αναφέρουν για επίλεκτες μονάδες αμερικανικού πεζικού και για 80 αμερικανικά άρματα μάχης που έχουν πλασαριστεί απέναντι από τα τουρκικά σύνορα.

Ενταλμα σύλληψης για εργαζόμενο στο προξενείο των ΗΠΑ

Εξάλλου σήμερα, σε νεότερη εξέλιξη οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός άλλου εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο ύποπτος εξακολουθεί να αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι η σύζυγος και το παιδί του ανακρίνονται από την τουρκική αστυνομία.

Τούρκικος στρατός στη Συρία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τούρκοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα της Συρίας και επιχειρούν στην Ιντλίμπ.

«Οι αναγνωριστικές δραστηριότητες, με σκοπό την εγκατάσταση παρατηρητηρίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που θα διεξάγουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της Δύναμης Ελέγχου Αποκλιμάκωσης της Έντασης -που απαρτίζεται από στρατιωτικές δυνάμεις των εγγυητριών δυνάμεων (σ.σ. Ρωσία, Ιράν, Τουρκία)- με σκοπό την επιτήρηση του καθεστώτος εκεχειρίας στη Συρία, ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

hellas-now.com/


from LN-news http://ift.tt/2y6FNll
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου