Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πλημμύρες από την ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης







Η ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης, γνωστή για τις πολιτικές- κοινωνικές ευαισθησίες, δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από το περιβαλλοντικό φιάσκο της κυβέρνησης και το δράμα των πλημμυροπαθών οικογενειών.



ΕΝΩΠΙΟΝ



Της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιώς



ΜΗΝΥΣΗ



Της Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης



( h.t.police100@gmail.com )



ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ



Για τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα , στις 24 Οκτωβρίου 2014, λόγο έντονης βροχόπτωσης στη δυτική Αθήνα από το βόρειο τμήμα της (Άνω Λιόσια, Μενίδι) μέχρι και το νότιο (Νίκαια, Πειραιάς)



Κ Εισαγγελέα



Σε εφαρμογή του άρθρου 10 της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ και του άρθρου 9 της ΚΥΑ 31822/1542/Ε103 (ΦΕΚ1108/Β/21-07-2010) με την οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο η Κοινοτική Οδηγία 2007/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007 για την «Αξιολόγηση και Διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας», δημοσιοποιηθήκαν τα στοιχεία της Προκαταρκτικής Αξιολόγησης Κινδύνων Πλημμύρας για τα 14 Υδατικά Διαμερίσματα της χώρας.



Έτσι , σε περιοχές, στις οποίες υφίστανται όντως κίνδυνοι για ζημιές από πλημμύρες, τα Κράτη Μέλη όφειλαν να εκπονήσουν, μέχρι το τέλος του 2013, χάρτες επικινδυνότητας και χάρτες κινδύνων πλημμύρας, στους οποίους θα αποτυπώνονται οι αρνητικές συνέπειες των πλημμυρών (σε πληθυσμό, εγκαταστάσεις ),να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα κλπ.



Η βασική σχεδίαση Πολιτικής Προστασίας στην χώρα μας ως γνωστό , στηρίζεται στον Ν. 3013/2002 (ΦΕΚ102/Α΄/2002) «Αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και άλλες διατάξεις» όπως αυτός επαναδιατυπώθηκε με το Π.Δ. 151/2004 (ΦΕΚ 107/Α’/2004) και συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του Ν.3536/2007 (ΦΕΚ 42/Α΄/2007) «Ειδικές ρυθμίσεις θεμάτων μεταναστευτικής πολιτικής και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης». Με την Υ.Α. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 Β΄/10-4-2003) εγκρίθηκε το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» όπως αυτό συμπληρώθηκε με την Υ.Α. 3384/2006 (ΦΕΚ 776/28-6-06) έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου για την «Διαχείριση Ανθρώπινων Απωλειών». Το Σχέδιο “Ξενοκράτης” αποτελεί τη βάση σχεδίασης και ενεργειών του κρατικού μηχανισμού – σε όλα τα επίπεδα διοίκησης – για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν από την εκδήλωση πάσης φύσεως κινδύνων. Το νέο πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης «Καλλικράτης» όπως περιγράφεται στον Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ. 87/Α’/2010) τέθηκε σε εφαρμογή από την 1.1.2011.Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» προβλέπει σε περιφερειακό επίπεδο την σύσταση και λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και της Περιφέρειας. Βάσει των οργανισμών λειτουργίας των δύο φορέων έχουν συσταθεί Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (Π.Δ. 135, ΦΕΚ 128/Α’/2010), διαθέτει Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας η οποία υπάγεται απευθείας στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και είναι αρμόδια ιδίως για το σχεδιασμό και την οργάνωση σε θέματα πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και για το συντονισμό όλων των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εξασφάλιση της ετοιμότητας, την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποκατάσταση των ζημιών.



Έτσι, στην Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας περιγράφονται στο νέο Οργανισμό λειτουργίας της Περιφέρειας Αττικής (άρθρο 32, Π.Δ. 145, ΦΕΚ 238/Α/2010) .



Το ανωτέρω νομικό πλαίσιο ολοκληρώνουν :



Ο Ν. 3199/03 «Προστασία και διαχείριση των υδάτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23-10-2000»,



Η υπ΄αριθμόν Η.Π. 31822/1542/Ε103 ΚΥΑ «Αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2007/60/ΕΚ «για την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2007».



Ο Ν. 3316/05 «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,



Ο Ν. 3614/2007, «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2007-2013»,



Ο Κανονισμός 2012/2002 Ταμείο Αλληλεγγύης



Ε. Ένωσης [EE L 311, 14.11.02]



Το άρθρο 268. ΠΚ – Πρόκληση Πλημμύρας



( Όποιος με πρόθεση προξενεί πλημμύρα τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχείου β΄ επήλθε θάνατος )



Οι πλημμύρες εν προκειμένου , δεν προκαλούν μόνο οικονομικές και κοινωνικές Ζημίες αλλά και σοβαρές επιπτώσεις:



* – στο περιβάλλον



Π.χ. – Κατακλυσμός εργοστασίων που έχουν



τοξικές χημικές ουσίες



– Καταστροφές βιοτόπων – υγροτόπων



*- στην υγεία



Το δεδομένο αυτό καθιστά ευρύτε­ρη την ποινική προστασία του περι­βάλλοντος που εισήγαγε ο ν. 1650/1986 ειδικότερα με το άρθρο 28 .



Στις 24 Οκτωβρίου 2014, περίπου στις 12.30 με 13.00 ξεκίνησε καταιγίδα στο λεκανοπέδιο ,η οποία είχε ιδιαίτερα υψηλή ένταση στη δυτική Αθήνα από το βόρειο τμήμα της (Άνω Λιόσια, Μενίδι) μέχρι και το νότιο (Νίκαια, Πειραιάς)»,



Η συγκεκριμένη βροχόπτωση που είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή δημόσιας δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας και κυρίως τον σοβαρό κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων , έπληξε κυρίως τις περιοχές: Λεωφόρος Πριάμου, Λεωφόρος Θηβών (και στην κατασκευαζόμενη συνέχειά της), Θηβών και Πατρόκλου – Άγιοι Ανάργυροι (Λεωφόρος Δημοκρατίας, περιοχή Μπίμπιζα) – Ίλιον (Λεωφόρος Α. Παπανδρέου, Οδός Φλέβας, Οδός Αλαμάνας, Λεωφόρος Φυλής, Περιοχή Μπίμπιζα – Περιστέρι (Λεωφόρος Αθηνών, Περιοχή Μπουρναζίου, Θηβών και Σουλίου, Θηβών και Πελασγίας) – Νεα Φιλαδέλφεια (περιοχή Ρενό) – Αχαρνές (οδός Πάγκαλου) – Νίκαια και Κορυδαλλός (ενδεικτικά οδοί Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών) – Πειραιάς κτλ



Εικόνες καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι των πληγέντων αυτών περιοχών καθώς τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα όπως αποδείχτηκε , τα κλειστά φρεάτια και τα μπαζωμένα ρέματα, μετέτρεψαν για άλλη μία φορά δεκάδες δρόμους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά σε χείμαρρους, που παρέσυραν ότι έβρισκαν στη ροή τους. «Από τύχη δεν είχαμε θύματα» έλεγαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την σφοδρή νεροποντή. Το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει λάβει περισσότερες από 850 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβίσεις οδηγών, κοπές δένδρων και πινακίδων που αιωρούνταν επικίνδυνα σε πολλούς δρόμους της Δυτικής Αττικής.



Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, αναποδογύρισαν και συσσωρεύτηκαν σε σημεία που δεν έβρισκαν διέξοδο οι μεγάλοι όγκοι νερού. Το ύψος των νερών σε κάποιες περιπτώσεις είχε φθάσει και τα δύο μέτρα. Τέτοια φαινόμενα «συγκρουόμενων» οχημάτων παρατηρήθηκαν στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Θερμοπυλών στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό στο Περιστέρι, το Ίλιον, το Μενίδι, στα Άνω Λιόσια. Εκατοντάδες υπόγεια γκαράζ και σπίτια αυτών των περιοχών πλημμύρισαν.



Στο Ιλιον πλημμμύρισε σούπερ μάρκετ με τρία υπόγεια πάρκινγκ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής περισσότερα από 12 αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα. Εξαιτίας του όγκου του νερού που είχε φτάσει τα 10 μέτρα η απάντληση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβέστες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.



Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ,όταν ο 47αχρονος Γιώργος Χατζηπασχάλης δεν δίστασε να βουτήξει στα βρώμικα νερά του υπόγειου πάρκινγκ στο Ιλιον που είχε πλημμυρίσει από την έντονη βροχόπτωση της Παρασκευής εκείνης , να πάρει κυριολεκτικά επ’ ώμου την 50χρονη γυναίκα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και να τη βγάλει έξω σώα κι αβλαβή και να την σώσει από βέβαιο πνιγμό .



Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λ. Αθηνών, η Λ. Θηβών είχαν γίνει ένα απέραντο «νεκροταφείο» αυτοκινήτων. Πολλοί από τους οδηγούς είχαν εγκαταλείψει τα οχήματά τους, που έμειναν λόγω τεχνικών βλαβών, διάσπαρτα σε κεντρικούς δρόμους, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κίνηση των υπόλοιπων αυτοκινήτων.



Δρόμοι ποτάμια στο Μενίδι παραλίγο να παρασύρουν ΣΧΟΛΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ που μετέφερε 20 παιδιά, τα οποία οδηγοί και πολίτες κατάφεραν έγκαιρα να τα απομακρύνουν. Οι κάδοι απορριμμάτων έπλεαν επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα στους πλημμυρισμένους δρόμους αποτελώντας μία ακόμη απειλή για τους πολίτες.



Κλειστά ήταν τα ρεύματα της κυκλοφορίας τόσο προς Πειραιά, αλλά και προς Κηφισσό, ενώ είχε κλείσει η είσοδος του Αττικού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, λόγω υπερχείλισης.



Το γνωστό ιστορικό με καταστροφικές πλημμύρες στην Δυτική Αττική κρατάει από το 1930.



• 26.10.1930: Καταστράφηκαν οικίες, πνίγηκαν οικόσιτα ζώα, καταστράφηκαν κτηνοτροφικές μονάδες. Πλημμύρισαν σπίτια σε Σεπόλια και Κολωνό.



• 6.11.1961: Κατέρρευσαν 400 οικίες, έμειναν άστεγες περισσότερες από 500 οικογένειες σε Μπουρνάζι, Ιλιον, Αγιο Φανούριο, Μυκονιάτικα. Πλημμύρισαν γύρω στα 4.000 σπίτια συνολικά στην Αττική.



• Ιανουάριος 1972: Πλημμύρες σε Δυτική Αθήνα.



• 2 Νοεμβρίου 1977: Παρασύρθηκαν δεκάδες οχήματα και πλημμύρισαν εκατοντάδες υπόγεια και σπίτια σε Περιστέρι, Ιλιον, Ανθούπολη, Πετρούπολη.



Στο Αιγάλεω οι χείμαρροι υπερχείλισαν σε 3 σημεία. Πλημμύρες σε σπίτια στο Δαφνί. Καταστροφή οδικού δικτύου στους οικισμούς Αγίου Νικολάου και Παλατιανής.



Το Αιγάλεω κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε ορισμένους δήμους καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 150 εκατομμύρια δραχμές.



• 28.10.1978: Πλημμύρες σε υπόγεια και σπίτια σε Αγίους Αναργύρους.



• 7.10.1980: Πλημμύρισαν 13 καταστήματα και 18 οικίες σε Ιλιον, Πετρούπολη, Αγίους Αναργύρους, Ανθούπολη, Περιστέρι. Οι συνολικές ζημιές υπολογίστηκαν σε 1,25 εκατομμύριο δραχμές.



• 27.10.1980: Πλημμύρισαν υπόγεια, καταστήματα και οδικό δίκτυο σε Ιλιον, Καματερό.



• 27.10.1986: Πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα, καθιζήσεις σε Ιλιον, Περιστέρι.



• 12.11.1987: Πλημμύρισαν υπόγεια και υπερχείλισαν ρέματα σε Πετρούπολη, Περιστέρι, Ανω Λιόσια.



• 25.2.1988: Πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα σε Ιλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Μπουρνάζι. Καθιζήσεις.



• 9.12.1989: Πλημμύρισαν οικίες, αποθήκες και υπόγεια σε Αγίους Αναργύρους. Προκλήθηκαν ζημιές στα δίκτυα ΟΤΕ και ΔΕΗ. Εγιναν καθιζήσεις.



• 21.10.1994: Παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, καταστράφηκαν τμήματα του οδικού δικτύου γύρω από Ποδονίφτη, Κηφισό.



• 27.1.1996: Περιορισμένες επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο και σε ορισμένα υπόγεια στη Δυτική Αττική.



• 8.7.2002: Πλημμύρισαν πολλά ισόγεια και υπόγεια οικιών και επιχειρήσεων κυρίως εκατέρωθεν του Κηφισού. Μεγάλα τμήματα του υδρογραφικού δικτύου κατέστησαν απροσπέλαστα ή έπαθαν ζημιές.



Από το 2010 είχαν επισημάνει επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, το σοβαρό ενδεχόμενο να πληγεί από καταστροφικές πλημμύρες μεγάλο τμήμα της δυτικής Αττικής.Σε μελέτη που είχαν εκπονήσει για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Θύμιο Λέκκα, είχαν αποτυπώσει σε χάρτες τις περιοχές της δυτικής Αττικής αλλά και συγκεκριμένα τμήματα Δήμων, που είναιευάλωτα σε καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα.



Ως εκ τούτου, η καταιγίδα που προκλήθηκε την Παρασκευή, επιβεβαίωσε σε μεγάλο βαθμό τον χάρτη επικινδυνότητας που είχαν εκπονήσει οι ειδικοί του Πανεπιστημίου, καθώς η ραγδαία βροχόπτωση προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές



«Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί η καταστροφή» λέει, ο καθηγητής Γεωλογίας, Θύμιος Λέκκας.



«Σε αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή, δεν διαδραμάτισαν ρόλο μόνο η ραγδαία βροχόπτωση και το ανάγλυφο της περιοχής αλλά μια σειρά από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως η άναρχη δόμηση, οι παρεμβάσεις στα ρέματα, στις παροχετεύσεις ομβρίων υδάτων, που είχαν ως αποτέλεσμα να φραγούν οι φυσικές απορροές των υδάτων.



Τα είχαμε επισημάνει αυτά τα φαινόμενα πριν πέντε χρόνια και είχαμε πει πως η κατάσταση θα ήταν τραγική στην περίπτωση μεγάλης καταιγίδας. Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ο ΑΣΔΑ δεν είχε επιδιώξει στο βαθμό που μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση».



O Δρ. Μιχάλης Διακάκης, μέλος της ερευνητικής ομάδας προσθέτει: «Τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφές ότι έχουν ενταθεί από την εκτεταμένη αστικοποίηση της περιοχής του λεκανοπεδίου, η οποία οδηγεί στην απομείωση των όγκων του νερού που κατεισδύουν στο υπέδαφος και στην ταχύτητα με την οποία οι όγκοι αυτοί του νερού συγκεντρώνονται προς τα κατάντη.



Επιπροσθέτως, η μείωση της διατομής των ρεμάτων έχει παίξει αρνητικό ρόλο στην δυνατότητα που έχουν τα τελευταία να αποστραγγίζουν τα νερά που κατεβαίνουν από τους ορεινούς όγκους της Πάρνηθας και του Αιγάλεω».



*Η μελέτη για λογαριασμό του ΑΣΔΑ είχε τίτλο: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Α’ ΦΑΣΗ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ και εκπονήθηκε από τους: Θύμιο Λέκκα, Δρ. Μιχάλη Διακάκη, Δρ. Μιχάλη Φουμέλη, Δρ. Λεωνίδα Γουλιώτη, Ιωάννη Δελακουρίδη, Ανδρέα Τσώκο.



Επειδή από όλα τα ανωτέρω που παραθέσαμε προκύπτει ότι οι υπεύθυνοι δια νόμου να αποτρέψουν ή να μειώσουν τους ανωτέρω κινδύνους , αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα και δη τον ορατό κίνδυνο πλημμυρών και τον από αυτές κίνδυνο πνιγμού ανθρώπων , και δια παραλείψεως , δεν απέτρεψαν όπως όφειλαν Πλημμύρα κατ’ εξακολούθηση, με ενδεχόμενο δόλο πλέον , με κίνδυνο για αόριστο αριθμό ανθρώπων



Επειδή οι αποχρώσεις ενδείξεις που οδηγούν στην υπαγωγή των ανωτέρω αδιαμφισβήτητων πραγματικών περιστατικών στις διατάξεις του άρθρου (268 ΠΚ πλημμύρα) κρίνονται ισχυρές και δικαιολογούν σχετική έρευνα ενώπιον της δικαιοσύνης , προς τιμωρία των υπευθύνων και παραδειγματισμό , καθόσον αποδείχτηκε λειτουργική πηγή κινδύνου η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατευθυνθεί και πάλι στα έννομα αγαθά ή τα έννομα αγαθά να κατευθυνθούν προς αυτήν.



Για τους Λόγους αυτούς .



ΖΗΤΟΥΜΕ την κατά νόμο τιμωρία παντός Υπευθύνου και παρακαλούμε για τις περαιτέρω ενέργειές σας , στα πλαίσια του άρθρο 36 ΚΠΔ .- ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΔΙΩΞΗ .



ΟΜΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ



http://www.makeleio.gr/










from Lougantina-news http://ift.tt/1tDcH3E

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου