Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

«Αυτό είναι πανηγύρι των ζουρλών»

Η φράση, για όποιον δεν θυμάται, ανήκει στον Γιάννη Φιλίππου. Ειπώθηκε μετά τον τρίτο ημιτελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ του 1998, μεταξύ Παναθηναϊκού και Α.Ε.Κ. Λόγω των επεισοδίων που έγιναν στα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα του αγώνα και του γενικού πανζουρλισμού που επικράτησε μετά.



Παρόμοια ήταν και η ατμόσφαιρα της επικαιρότητας σε όλη την Ευρώπη, εχθές. Από την μία η διάσκεψη Κορυφής στο Βερολίνο, που αρχικά είχε συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί σαν τριμερής αλλά ξαφνικά έγινε πενταμερής. Πιο συγκεκριμένα, όπως εδώ και πολλές μέρες είχε ανακοινωθεί, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε προσκαλέσει τον Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Junker στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας για να συζητήσουν το Ελληνικό ζήτημα. Ξαφνικά γύρω στις 9 μ.μ. κυκλοφόρησαν έντονες φήμες ότι θα συμμετείχαν και οι Mario Draghi, Christine Lagarde, Πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δ.Ν.Τ., αντίστοιχα. Μέσα σε λεπτά της ώρας οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Η συνάντηση έγινε με πέντε συμμετέχοντες και διήρκεσε λίγο λιγότερο από μιάμιση ώρα.

Από τις 10:00 έως λίγο πριν τις 11:30, ώρα Βερολίνου. Ελάχιστες δηλώσεις έγιναν κατά την αποχώρηση των συμμετεχόντων. Και η μόνη αξιόλογη (και αξιόπιστη) διαρροή των όσων ειπώθηκαν μέσα στην συνάντηση ήταν η «συμφωνία Μέρκελ και Ντράγκι στο ότι η ένταση πρέπει να αυξηθεί» («intensity must pick up» η ακριβής φράση που «βγήκε»).
Από την άλλη, είχαμε την (εντελώς απρόσμενη) ανακοίνωση του πρωθυπουργού πως «η Ελλάδα υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση στους θεσμούς το βράδυ της Δευτέρας». Λίγο αργότερα, διαρροές από το Μαξίμου μας ενημέρωναν πως η πρόταση περιλαμβανόταν σε έγγραφο 46 σελίδων και είχε αποσταλεί στις 23:00 ώρα Αθηνών, στις Βρυξέλλες.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, ένα όργιο φημών, πληροφοριών και δηλώσεων διαφόρων ειδών, τύπων και προελεύσεων, λυσσομανούσε ολόκληρη την Τρίτη. Μοναδικές αξιοποιήσιμες η δήλωση Dijsselbloem πως είναι «θεωρητικά αδύνατη» η συμφωνία αυτήν την εβδομάδα και η (όχι πλήρως επιβεβαιωμένη ακόμη) πληροφορία πως η Ελληνική πρόταση απερρίφθη, με συνοπτικές διαδικασίες, ως ανεπαρκής γύρω στο μεσημέρι της Τρίτης.

Όλη αυτή η σύγχυση και οι αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες δεν βοηθούν κανέναν. Και, πολύ περισσότερο, δεν προωθούν την, τόσο αναγκαία, επίτευξη συμφωνίας. Καθώς έχουμε μπει στο endgame του endgame, καλό είναι να υπάρχει διαύγεια. Ας δούμε λοιπόν, πιο λεπτομερειακά, κάποια σημαντικά σημεία:

– Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήθηκε η Ελληνική πρόταση στην συνάντηση του Βερολίνου. Επειδή στάλθηκε στις Βρυξέλλες την ίδια ώρα που η διάσκεψη ξεκινούσε. Τόσο απλά. Πότε διαβάστηκε διεξοδικά στις Βρυξέλλες; Πότε σχηματίστηκε τεκμηριωμένη τεχνική άποψη; Πότε πρόλαβαν να ενημερωθούν οι πέντε ηγέτες, να την συζητήσουν και ύστερα να συζητήσουν τα θέματα της ατζέντας; Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι η συνάντηση ήταν κανονισμένη μέρες πριν.

– Ηγέτες που βρίσκονται στο επίπεδο της Angela Merkel, του Mario Draghi και των υπολοίπων, δεν ασχολούνται με τεχνικές συμφωνίες και λεπτομέρειες. Δεν έχουν τον χρόνο και την επιλογή να ασχοληθούν σοβαρά με τέτοια στοιχεία. Για αυτά ακριβώς, διαθέτουν επιτελεία που κάνουν όλη την προεργασία και τους ενημερώνουν για το τελικό αποτέλεσμα. Θα ήταν ανεύθυνοι ΑΝ ασχολούνταν. Τόσο απλά.

– Δεν υπήρξε καμία σοβαρή διαφωνία ανάμεσα στους πέντε Ευρωπαίους ηγέτες. Τουλάχιστον όχι την Δευτέρα. Διότι έστω και δυο από αυτούς να διαφωνούσαν σε κάτι σημαντικό, τα 80-90 λεπτά της συνάντησης, δεν επαρκούν ούτε για να τεθούν αναλυτικά απόψεις και επιχειρήματα στο τραπέζι. Πολύ δε περισσότερο να επιλυθούν σημαντικές διαφωνίες. Το βράδυ της Δευτέρας ήταν ώρα (γρήγορης) ανακεφαλαίωσης και αποφάσεων.

– Η διαρροή για «αύξηση της έντασης» μόνο τυχαία δεν ήταν. Σημαίνει πυροδότηση εξελίξεων στον υπερθετικό βαθμό. Και θα τις δούμε σύντομα. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η πρόταση των εταίρων είναι έτοιμη και θα σταλεί στην Αθήνα σήμερα. Πρέπει να αναμένουμε εξαιρετικά πιεστικές και έντονες ώρες για τις επόμενες δέκα ημέρες.

– Η όποια συμφωνία θα αφορά ολοκλήρωση της αξιολόγησης και μόνο. Δηλαδή το «παλαβό» γαϊτανάκι και η καταστροφή της οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

– Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι πως τα οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με πολιτικές διεργασίες. Εάν «δεν βγαίνουν τα νούμερα» (έστω και «τεντωμένα-λάστιχο») δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Διότι οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν χρήματα φορολογουμένων. Και στην Ευρώπη οι πολιτικοί έχουν την κακή συνήθεια να τα σέβονται ιδιαίτερα. Αλλιώς καταλήγουν στην φυλακή ή στην περιφρόνηση και την αναξιοπρέπεια. Ή σε όλα μαζί.

Τα πάντα δείχνουν πως είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της φάσης. Το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα απέχει πολύ από τις προεκλογικές ελπίδες. Είτε αυτό γίνει με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο. Χρειάζεται να υπάρχει ψυχραιμία, περισυλλογή και διαύγεια πνεύματος διότι οι ώρες που έρχονται θα απαιτήσουν το καλύτερο από τον καθένα μας. Και χρειάζεται να αποκλειστούν οι ζουρλομανδύες οπωσδήποτε. CAPITAL.GR

Πέτρος Λάζος


from Lougantina-news http://ift.tt/1eOZuRh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου