Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Προϋποθέσεις για την ένταξη στο νυχτερινό ρεύμα


Γράφει ο Χρήστος Ηλ.Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών 
Δίνεται ένα οικονομικό κίνητρο στους... καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν σε περιόδους μειωμένης ζήτησης (off- peak) ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή μονάδας.

Αυτό είναι το νυχτερινό ρεύμα και ενδείκνυται για χρήσεις που είναι ενεργοβόρες και δαπανηρές όπως η φόρτιση των θερμοσυσσωρευτών, τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων, ο θερμοσίφωνας κα.


Για τη καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος – Οκτώβριος) το νυχτερινό ρεύμα ισχύει από 23:00 έως 07:00, ενώ τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος - Απρίλιος) για την ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά είναι από 02:00 έως 08:00 και 15:00 έως 17:00 ενώ για τα μη διασυνδεμένα νησιά 02:00 έως 08:00 και 15:30 έως 17:30.

Το νυχτερινό τιμολόγιο έχει πρώτα από όλα φθηνότερη τιμή προμήθειας της κιλοβατώρας,φθηνότερο εώς και 45% αλλά έχει μηδενικό κόστος για χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής αλλά και μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.Το τιμολόγιο αυτό συμφέρει όταν χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα τις ώρες της μειωμένης χρέωσης .

Ο πελάτης πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ΔΕΗ της περιοχής του και συγκεκριμένα στην Εξυπηρέτηση Χρηστών Δικτύου. Θα πρέπει να έχει μαζί του έναν παλιό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Εκεί θα του κλείσουν ένα ραντεβού, για να έρθει στο ακίνητό του ένας υπάλληλος της ΔΕΗ για να δει αν όντως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του μειωμένου - νυχτερινού τιμολογίου. Τα πράγματα είναι ποιο εύκολα αν στην οικοδομή που έχουμε το διαμέρισμά μας, υπάρχουν κι άλλοι ένοικοι που χρησιμοποιούν το μειωμένο τιμολόγιο, γιατί αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη εγκατεστημένος ο χρονοδιακόπτης ή ο δέκτης που θα δίνει την εντολή αλλαγής. Άρα θα γίνει μόνο η αλλαγή του παλιού μετρητή μονής εγγραφής σε νέο μετρητή διπλής εγγραφής (Κανονικό και Μειωμένο).

Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να καλέσει έναν ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη έτσι ώστε να προσθέσει το κατάλληλο καλώδιο μεταξύ του ρολογιού και του πίνακα και να κάνει την απαραίτητη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Κατόπιν θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στο κατά τόπους γραφείο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μαζί με την ταυτότητα και το ΑΦΜ έτσι ώστε να υποβληθεί η δήλωση του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Θα γίνει μια τελευταία επίσκεψη σε κατάστημα της ΔΕΗ για να γίνει η υπογραφή της σύμβασης μαζί με την ταυτότητα και ένα έντυπο που να αποδεικνύει το ΑΦΜ.

Μπορείτε να διαπιστώσετε εάν έχετε το τμηματικό ή το συνεχές ωράριο, ελέγχοντας το μετρητή της παροχής σας. Συγκεκριμένα, μπορείτε να παρατηρήσετε εάν από τις ώρες 15:00 έως 17:00 (από 1η Νοεμβρίου έως την 30η Απριλίου) ο μετρητής σας καταγράφει τις καταναλώσεις στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Μ (Μειωμένο τιμολόγιο) ή στον καταχωρητή (Κοντέρ) με την ένδειξη Κ (Κανονικό τιμολόγιο), οπότε θα διαπιστώσετε πιο ωράριο του μειωμένου τιμολογίου έχετε.

Εάν πρόκειται για μισθωτή,προκειμένου να καταθέσει αίτηση χορήγησης του Οικιακού Νυχτερινού Τιμολογίου θα πρέπει να έχει εγγράφως και τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Ωράριο Νυχτερινού Τιμολογίου

Τμηματικό ωράριο

Χειμερινή περίοδος: 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου

· 02:00-08:00 και 15:00-17:00, για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών
με τμηματικό ωράριο

Θερινή περίοδος: 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

· 23:00-07:00

Από σήμερα οι καταναλωτές όλης της χώρας, θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για νυχτερινό ρεύμα και τηλεφωνικά, καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο Ενημέρωσης Πελατών 11500, σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Τα απαραίτητα στοιχεία για την αίτηση είναι ο αριθμός παροχής, το ΑΦΜ και ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας.

Το ωράριο λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου 11500 είναι από τις 07:00 έως και τις 19:00, όλες τις εργάσιμες ημέρες.

http://ift.tt/1ag225d


from Lougantina-news http://ift.tt/1PLCVHL
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου