Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Εντείνεται η ανθελληνική πολιτική της Τουρκίας – Παιχνίδια με Σκόπια, Αλβανία και κατεχόμενα


Μια από κάθε άποψη εξαιρετικής σημασίας σύνοδος, που αφορά πολλαππλώς την Ελλάδα και την Κύπρο, πρόκειται να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη προσεχώς. Ο πρώτος λόγος που μας αφορά, είναι το γεγονός ότι πρόκειται να συζητηθούν πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η πορεία της ΕΕ, η αύξηση των λαϊκιστικών και εθνικιστικών πολιτικών ρευμάτων και το Μεταναστευτικό.

Ο δεύτερος και σοβαρότερος είναι ο εξής λόγος: Η σύνοδος διοργανώνεται από την Τουρκία και συμμετέχουν σ’ αυτήν το παράνομο κράτος των Κατεχομένων της Κύπρου και τα Σκόπια, με το όνομα «Μακεδονία» να αναφέρεται φαρδιά πλατιά στις σχετικές δημοσιεύσεις, χωρίς φυσικά να συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος. Φέρονται, επίσης, να συμμετέχουν φιλικές χώρες, οι οποίες με τη συμμετοχή τους αναγνωρίζουν δια της τεθλασμένης το παράνομο κράτος των Κατεχομένων.
Όλα αυτά αποτελούν μια αναβαθμισμένη πρόκληση της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το πολιτικό σύστημα γενικώς.
Του Γιαλτσίν Μπαγιέρ (Yalçın Bayer), εφ. Hürriyet
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο της Ευρασίας

Στην 20ή Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας, που διοργανώνει το Ίδρυμα του Ομίλου Μαρμαρά, θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουζάρ Νισάνι (Bujar Nishani), ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ (Gjorge Ivanov), ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς (Filip Vujanovic), ο πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς (Mladen Ivanic) και ο πρόεδρος της «Β. Κύπρου» Μουσταφά Ακιντζί. Επίσης, οι πρώην πρόεδροι της Κροατίας, της Μολδαβίας, της Νιγηρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας θα συμμετέχουν ως ομιλητές στη συνεδρίαση των «Σοφών».

Από το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο θα υπάρχει συμμετοχή επιπέδου υπουργών. Επίσης θα υπάρχει εκπροσώπηση ανωτάτου επιπέδου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ισλαμική Διάσκεψη, το EBRD, το Οικονομικό Φόρουμ Βιέννης, την Ακαδημία Επιστημών Μολδαβίας, το Ίδρυμα Σλαβιάνι Βουλγαρίας, και το Life Learning Academy Σλοβενίας.

Για τη σύνοδο κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν πολιτικοί, διπλωμάτες και επιστήμονες από 40 χώρες, ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Ομίλου Μαρμαρά Ακκάν Σουβέρ δήλωσε τα εξής: «Η σημαντικότερη πλευρά της συνόδου κορυφής, που φέτος θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη, είναι το ότι θα συζητηθεί το μέλλον της ΕΕ. Ο κόσμος βιώνει έναν ισχυρό πολιτικό σεισμό. Η διαδικασία εκδημοκρατισμού που ξεκίνησε ανάμεσα στο 1975-1985 και ο Samuel P. Huntington ονομάζει Τρίτο Κύμα, μοιάζει να έχει τελειώσει. Στη θέση του φαίνεται ότι ένα κύμα αντίθετου αυταρχισμού έχει κατακλύσει τον κόσμο.

»Τα κόμματα και τα κινήματα τα οποία συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους τους σε βάσεις λαϊκισμού, τοπικισμού, ξενοφοβίας και εθνικισμού, έχουν μια έξαρση και αύξηση ψήφων. Μετά την εκλογική επιτυχία του Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική, οι επιδόσεις της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία, το Εναλλακτικό Κόμμα στη Γερμανία και το Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, προκαλούν ανησυχία. Θα υπάρχει άραγε στο μέλλον πιθανότητα επιβίωσης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, που θα είναι συμβατή με το κράτος Δικαίου και της ελεύθερης οικονομίας, που θα είναι συμβατή με την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την φιλελεύθερη οικονομία;

»Ξεκινώντας από τα κινήματα εθνικισμού που αναπτύσσονται τώρα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ευρωπαϊκή ήπειρος και ο κόσμος κατευθύνονται προς έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γεγονός ότι ξεκινάει μια νέα διαδικασία στην ΕΕ. Πού θα κινηθεί και πού θα καταλήξει η Ευρώπη, με μια Ένωση στην οποία δεν συμμετέχει η Αγγλία; Θα υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις από την Ένωση; Θα αλλάξει η εταιρική δομή της ΕΕ; Θα τα μελετήσουμε αυτά από την οικονομική, την ενεργειακή σκοπιά, καθώς και από ζήτημα του κύματος μετανάστευσης που ζούμε».

Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-σχόλιο: Σάββας Καλεντερίδης.

pontos-news.gr


from Lougantina-news http://ift.tt/2luif2L
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου