Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ: Από που και πότε θα ξεκινήσει για να επεκταθεί στα Βαλκάνια


Την υλοποίηση του σχεδίου Μεγάλη Αλβανία, βλέπουν οι Ρώσοι να ξεκινά τον Ιούνιο με τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια να παίρνει… η μπάλα όλες τις Βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με την ρώσικη εφημερίδα «Ιζβέστια», τον Ιούνιο, όταν έρθει στην εξουσία του αποσχισθέντος Κοσσυφοπεδίου το Ριζοσπαστικό Κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» θα αρχίσει να εφαρμόζει την έννοια της «Μεγάλης Αλβανίας», με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές οι αρχές, θα ακολουθήσουν μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία μάλιστα, θα υποστηριχθεί από τη Δύση, για να προωθηθεί ενεργά η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας.

Όπως σημειώνεται στην «Ιζβέστια», οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Ιουνίου, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών στην ψηφοφορία που διεξήχθη δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση του Ίσα Μουσταφά.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη του Ριζοσπαστικού Κόμματος της «Αυτοδιάθεσης», η οποία προωθεί την ιδέα της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι σε σημαντική κυβερνητική θέση ενδέχεται να λάβει ο πρώην πρωθυπουργός και υποστηρικτής της ενοποίησης όλων των Αλβανών, ο Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου από το Βελιγράδι.
Η απειλή αυτού έργου ήταν ένα από τα κύρια θέματα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 15 Μαΐου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξαντάρ Βούτσιτς.

Η πρόταση του κινήματος της αντιπολίτευσης «Πρωτοβουλία για το Κοσσυφοπέδιο» για την παραίτηση της κυβέρνησης την ενέκριναν στις 10 Μαΐου, 78 από τους 117 βουλευτές του κοινοβουλίου που ψήφισαν. (Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου έχει συνολικά 120 βουλευτές).
Την παραίτηση υποστήριξαν: το κίνημα «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», το ριζοσπαστικό κόμμα «Αυτοδιάθεση» και μια σειρά από βουλευτές άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Το κόμμα της «Αυτοδιάθεσης» είναι ένα από κύρια πρωτοστατούντα στις πρόωρες εκλογές. Το πολιτικό του πρόγραμμα περιέχει μια άμεση έκκληση προς την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, ζητώντας δημοψήφισμα για το θέμα.

«Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, το κόμμα μας θα κερδίσει τις εκλογές και θα αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός. Κύριος υποψήφιος μας είναι ο πρώην πρόεδρος του κινήματος, Αλμπίν Κούρτι, (πρώην διοικητής του UCK)», δήλωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μετά τις εκλογές οι αρχές θα ακολουθήσουν μια ριζοσπαστική πολιτική, η οποία θα υποστηριχθεί από τη Δύση, για να προωθηθεί ενεργά η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» (μια παν-βαλκανική ιδέα για την ένωση των εδαφών με κυρίως αλβανικό πληθυσμό- διευκρινίζει η ‘Ιζβέστια’) και επομένως θα αποδυναμωθεί η θέση των χωρών που επιδιώκουν να ασκήσουν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Μιλάμε κυρίως για τη Σερβία, η οποία αρνείται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και είναι υπέρ της στενής συνεργασίας με τη Ρωσία στον πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό τομέα.

Πολύ πιθανός υποψήφιος για την υψηλότερη θέση στη νέα κυβέρνηση είναι ο ηγέτης του πολιτικού κόμματος «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», Ραμούς Χαραντινάι.
Το δικαστήριο της γαλλικής πόλης Κολμάρ, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, απέρριψε αίτημα του Βελιγραδίου, για έκδοση του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και πρώην διοικητή του UCK, Ραμούς Χαραντινάι, τον οποίο η Σερβία κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.
«Η παραίτηση της κυβέρνησης του Ίσα Μουσταφά, μπορεί να εξηγηθεί με την παρουσία άμεσων αναφορών των ΗΠΑ για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, να επιταχύνουν την υλοποίηση της ‘Μεγάλης Αλβανίας’.

Πιθανή επιστροφή στην πολιτική του εγκληματία πολέμου, Ραμούς Χαραντινάι, θα σημαίνει πιο επιθετικά σχέδια των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, πρώτα από όλα σε σχέση με τη Σερβία και τα Σκόπια», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ‘Ιζβέστια’ ο διευθυντής του Βαλκανικού Κέντρου για τη Διεθνή Συνεργασία, Βίκτορ Κολμπανόφσκι.

Ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της Σερβικής Διασποράς ανά τον κόσμο, Ντράγκαν Στανόιβετς, βλέπει επίσης σύνδεση μεταξύ της απελευθέρωσης του Ραμούς Χαραντινάι (από τις γαλλικές αρχές) και των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι η Δύση έχει αρχίσει να αλλάζει την πολιτική της σχετικά με την αποσχισθείσα περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

«Ο Χαραντινάι- μια εγκληματική φυσιογνωμία- είναι πολύ γνωστός υποστηρικτής της ιδέας της «Μεγάλης Αλβανίας». Ο διορισμός αυτών των ριζοσπαστών σε ηγετικές θέσεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι πλήρης για την έναρξη της σύγκρουσης. Μετά από όλα αυτά, ο επικεφαλής της αλβανικής κοινότητας στην κοιλάδα του Πρέσεβο (δήμος στη νότια Σερβία, όπου διαβιεί κυρίως αλβανικός πληθυσμός- ‘Ιζβέστια’) έχει ήδη δηλώσει ότι οι περιοχές αυτές πρέπει να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο», επεσήμανε ο Σέρβος ειδικός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής ενίσχυσης των εθνικιστικών αισθημάτων του αλβανικού πληθυσμού.
Σε συνέντευξή του ο ερευνητής της ‘Ιζβέστια’, του Ινστιτούτου Σλαβικών Σπουδών, Πιοτρ Ισκεντέροφ, δήλωσε ότι στις αρχές Ιανουαρίου στα Τίρανα συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων από όλα τα Βαλκάνια και ενέκριναν το μνημόνιο των Τιράνων, το οποίο αναφέρεται στα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αλβανών στα Σκόπια και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Η υλοποίηση του σχεδίου «Μεγάλη Αλβανία», θα οδηγήσει στην αύξηση των εθνικιστικών αισθημάτων στα Βαλκάνια, τα οποία διακατέχονται από μια «νέα γιουγκοσλαβική κρίση».
Η Δύση υποστηρίζει τα Τίρανα, την Πρίστινα και τις αλβανικές μειονότητες σε ορισμένες χώρες και υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένοπλη σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: izvestia.ru, greeknation.blogspot.gr


from Lougantina-news http://ift.tt/2qUXMrK
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου