Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η λυσσαλέα σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας…


ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΜΙΑΣ «ΝΕΑΣ ΣΥΡΙΑΣ»… Η Βενεζουέλα και ο επόμενος πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας…

Μέσα από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα, υπάρχει μια νέα δυναμική για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της χώρας να καταλήξουν σε κινεζικά και ρωσικά χέρια. Είναι απίθανο ότι οι Η.Π.Α. θα το επιτρέψουν να συμβεί, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα εισέλθουν σε μια άλλη διαμάχη δι’ αντιπροσώπων με αυτές τις χώρες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Βενεζουέλα είναι βαθιά μπλεγμένη σε μια σημαντική κρίση. Ενώ οι περισσότεροι έχουν επίγνωση της πρόσφατης σειράς βίαιων διαμαρτυριών, ελλείψεων τροφίμων και κυβερνητικών καταστολών σε διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, λίγοι γνωρίζουν τη χρήση από την αντιπολίτευση παράνομων τακτικών, καθώς και το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη χρηματοδότηση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό το βλέμμα τους στραμμένο στη Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, ιδίως μετά την «επανάσταση» που ξεκίνησε με την εκλογή του αείμνηστου Προέδρου Hugo Chávez και συνεχίστηκε με τον διάδοχο Nicolás Maduro.

Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εντός της Βενεζουέλας ενδέχεται σύντομα να ωθήσουν τις ΗΠΑ να επαναλάβουν μια άνομη πρακτική που έχουν ακολουθήσει αλλού – χρηματοδότηση ενός πόλεμου μέσω τρίτων προκειμένου να αποφευχθεί το πέρασμα του πετρελαίου της Βενεζουέλας σε ρωσικά και κινεζικά χέρια.

Αρχικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φάνηκε ικανοποιημένη να αφήσει τη διοίκηση του Maduro να εξαντληθεί από μόνη της. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκδώσει ξεχωριστές κυρώσεις εναντίον της χώρας τρεις φορές μόνο φέτος, με περισσότερες προγραμματισμένους τους επόμενους μήνες, όπως αποδεικνύεται από την εισαγωγή πρόσφατου νομοσχεδίου της Γερουσίας των ΗΠΑ που θα στόχευε αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Νόμος περί ανθρωπιστικής βοήθειας της Βενεζουέλας και υπεράσπιση της δημοκρατικής διακυβέρνησης» (S.1018), θα τροφοδοτήσει με 20 εκατομμύρια δολάρια την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, η οποία έχει ήδη λάβει περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια δολάρια μετά την εκλογή του Τσάβεζ το 1998.

Και τώρα, το διακύβευμα μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλό για τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στο καθεστώς του Maduro να καταρρεύσει κάτω από το βάρος του οικονομικού σαμποτάζ. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας βρίσκεται ήδη στο χείλος της κατάρρευσης.

Ενώ αυτό κανονικά θα ήταν καλή είδηση για εκείνους που επιδιώκουν να δουν τον Maduro να ανατρέπεται, υπάρχει ένας όρος που προκαλεί πανικό στην Ουάσιγκτον. Όπως επισημαίνει το κείμενο του νομοσχεδίου S.1018, η PDVSA – εάν και όταν καταρρεύσει – θα αθετήσει τα δάνειά της ύψους $ 4 έως 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Rosneft, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας.

Αν και η Ρωσία και η Βενεζουέλα απολαμβάνουν μια πολιτική συμμαχία, η Ρωσία έχει ήδη αναλάβει δράση για το χρέος που δεν έχει πληρωθεί. Τον Απρίλιο, μια ρωσική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία πήρε 30 εκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο της Βενεζουέλας ως «όμηρο» έναντι του ανεξόφλητου χρέους της PDVSA. Η Rosneft πιθανότατα θα ακολουθήσει το παράδειγμα αυτό σε περίπτωση σημαντικής αθέτησης.

Αν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε, θα σήμαινε ότι η Rosneft θα αναλάμβανε τον έλεγχο ενός σημαντικού μέρους του PDVSA. Αλλά το πιο ανησυχητικό για τις Η.Π.Α. από τον πιθανό ρωσικό έλεγχο των μεγαλύτερων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι ένα από τα δάνεια της Ρωσίας στη Βενεζουέλα ήρθε με την προϋπόθεση ότι η PDVSA θα πρόσφερε στην Rosneft το 49,9 τοις εκατό της Citgo ως εξασφάλιση.

Όπως ξεκαθαρίζει το κείμενο του S.1018, η Citgo -αμερικανική θυγατρική της PDVSA – «ελέγχει κρίσιμη ενεργειακή υποδομή σε 19 αμερικανικές πολιτείες». Φαίνεται αμφίβολο ότι το αμερικανικό κατεστημένο θα κάτσει άπραγο, ενώ η Ρωσία θα παίρνει στην κατοχή της την ιδιοκτησία ενός από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου.

Επιπλέον, η Βενεζουέλα έχει ασφαλίσει πολλά από τα δάνειά της από την Κίνα με ένα πλαίσιο ‘πετρέλαιο για πίστωση’, γεγονός που σημαίνει και πάλι ότι η αθέτηση προϋποθέσεων από τη Βενεζουέλα θα σήμαινε ότι σημαντικές ποσότητες πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μπορούσαν επίσης να περάσουν σε κινεζικά χέρια.

Φαίνεται απίθανο οι Η.Π.Α. να αφήσουν τους δύο μεγαλύτερους αντιπάλους τους στην παγκόσμια ηγεμονία να διεκδικήσουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποφύγουν να διαδραματίσουν άμεσο ρόλο στην αποτροπή της χειρότερης περίπτωσης γι’ αυτές. Ωστόσο, τώρα που τα ρίσκα είναι υψηλότερα, οι Η.Π.Α. έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν το σκηνικό για έναν πιθανό proxy πόλεμο.

Εκτός από τη χρηματοδότηση της αντιπολίτευσης του Μαντούρο, οι Η.Π.Α. αναμένεται να οδηγήσουν μια πολυμερή στρατιωτική άσκηση στη Νότια Αμερική, η οποία θα περιλαμβάνει την εγκατάσταση προσωρινής στρατιωτικής βάσης στα τριπλά σύνορα που μοιράζονται τα άλλα συμμετέχοντα έθνη: Περού, Βραζιλία και Κολομβία.

Το BBC Brasil ανέφερε ότι η άσκηση θα δώσει στις ΗΠΑ την «ευκαιρία» να επικεντρωθούν στην πολιτική κατάσταση της Βενεζουέλας. Επιπλέον, όπως ανέφερε το Telesur, ο Πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη συναντηθεί με τους προέδρους του Περού και της Κολομβίας για να συζητήσουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα.

Με την αμερικανική χρηματοδότηση στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και την προετοιμασία ηγεσίας μιας στρατιωτικής άσκησης πολλών χωρών σε κοντινή απόσταση από τη Βενεζουέλα, μπαίνουν τα θεμέλια για έναν ακόμη πόλεμο μέσω τρίτων ΗΠΑ-Ρωσίας για τα ορυκτά καύσιμα.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ το γεγονός ότι η κυβέρνηση Maduro είναι εξοπλισμένη σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα. Μεταξύ 2005 και 2013, η Βενεζουέλα ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών όπλων στη Λατινική Αμερική και η εκτιμώμενη αξία των συμφωνιών όπλων Ρωσίας-Βενεζουέλας κυμαίνεται γύρω στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εναλλακτικά, εάν η αντιπολίτευση που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα αναλάμβανε τον έλεγχο μετά την αθέτηση υποχρεώσεων από την τρέχουσα διοίκηση, πιθανόν να αρνιόταν στη Ρωσία και την Κίνα την υποσχόμενη εγγύηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας, κατ ‘εντολή των μακροχρόνιων δωρητών τους στην Ουάσιγκτον. Είναι πολύ απίθανο η Ρωσία και η Κίνα να παραδώσουν πρόθυμα δισεκατομμύρια δολάρια πετρελαίου και χρήματος σε ένα καθεστώς μαριονέτα των ΗΠΑ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η πληγείσα από τη κρίση Βενεζουέλα μπορεί σύντομα να βρεθεί σε μια ακόμη πιο ανησυχητική σύγκρουση – έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων ΗΠΑ-Ρωσίας που θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια και να κάνει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην ήδη δοκιμαζόμενη χώρα.

Θα μετατρέψουν συνειδητά οι ΗΠΑ τη Βενεζουέλα σε άλλη μια Συρία, μόνο και μόνο για να κρατήσουν το πετρέλαιο εκτός ρωσικών χεριών;

Το μέγεθος και η αξία των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας το καθιστούν πολύ πιθανό.

mintpressnews.com Μετάφραση: Hellasforce Team


from Lougantina-news http://ift.tt/2rUxpys
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου