Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Τρίτη «σφαλιάρα» σε ΝΑΤΟ: Mετά από Τουρκία-Βουλγαρία, τώρα και η Τσεχία δεν δέχεται αμερικανικούς πυραύλους στο έδαφος της!


Μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά αμφισβήτησης της συμμαχίας από Τουρκία-Βουλγαρία κά , ο Βορειοατλαντικός οργανισμός δέχεται ένα ακόμη καίριο πλήγμα από την «μικρή» σε έκταση Τσεχία, η οποία δεν αποδέχεται την εγκατάσταση οπλικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στο έδαφος της , αλλά …και την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών.

Οι πιθανότητες μιας σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας μετά και την κλιμάκωση των κυρώσεων και αντιποίνων με το επικείμενο κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο, έχουν ανέλθει στο 50% λένε ρωσικές πηγές.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν το κλείσιμο ως το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου του ρωσικού προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο και των εμπορικών αποστολών της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη στο όνομα της «ισοτιμίας».

Ετσι, τώρα και η Πράγα εξετάζει την μετακίνηση της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ από τη χώρα.
«Οι αμερικανικές βάσεις στον σύγχρονο κόσμο είναι ήδη ένας πρόσθετος παράγοντας κινδύνου για την εθνική ασφάλεια οποιουδήποτε κράτους και φυσικά δεν είναι εγγυητής της ειρηνικής του ανάπτυξης», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν όντας σε απόλυτη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό Μπογκουσλάβ Σόμποτκα , οι οποίοι αμφότεροι δεν επιθυμούν μια τέτοια μοίρα για τη χώρα τους.

Ο Τσέχος πρεσβευτής στη Ρωσία, Βλαντιμίρ Ρέμεκ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Πράγα δεν δέχεται τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την ανάπτυξη της πυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα ο αμερικανικός στρατός να εγκαταλείψει την Τσεχική Δημοκρατία είναι αρκετά μεγάλος.



Από το 2014, μια μεγάλη περιοχή της οροσειράς Brdy εκκαθαρίστηκε με σκοπό οι ΗΠΑ να αναπτύξουν εκεί ένα ραντάρ X-BAND. Οι Αμερικανοί ήθελαν να ελέγχουν το ρωσικό έδαφος μέχρι τα Ουράλια (!)

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται ακόμη, αλλά ανεπιτυχώς … για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τσεχικές αρχές δεν δείχνουν ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές προθέσεις της Ουάσινγκτον. Ο λόγος είναι απλός, «γιατί να βάλουν τον εαυτό τους κάτω από την εμβέλεια των ρωσικών ραντάρ των βαλλιστικών πυραύλων εξαιτίας των συμφερόντων άλλων ανθρώπων;»
Σύντομα στην Τσεχική Δημοκρατία θα έχουν κοινοβουλευτικές εκλογές. Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα προσπαθεί ήδη να επιτύχει την υποστήριξη των κομμουνιστών οι οποίοι υποστηρίζουν…την εδραίωση σχέσεων με τη Ρωσία.

Το σύστημα πυραυλικής άμυνας και οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ φυσικά δεν πρόκειται να βοηθήσουν.
«Θα αφήσουμε τους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν την χώρα ως μία γέφυρα σε μια μελλοντική αντιπαράθεση με τη Ρωσία; Η απόφαση αυτή δεν υπόσχεται παροχές στην Πράγα.
Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας έχουν ήδη προκαλέσει μείωση των διμερών συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας από τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 έχουμε πέσει στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Γιατί λοιπόν να υποστούμε τέτοιες απώλειες;», δήλωσε κρατικός αξιωματούχος της Τσεχίας.



Η δέσμευση του Τσέχου Προέδρου για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας του και η απροθυμία του να συνεχίσει τα « έργα» των προκατόχων του αξίζουν να προσεχθούν .
Θα παραμείνουν ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Τσεχική Δημοκρατία; Υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα μειωθούν τουλάχιστον.

Έτσι, και ο στρατιωτικός αναλυτής Martin Koller εξέφρασε την αρνητική υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας και την αποστολή στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα. Η έκφραση της αφοσίωσης του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι δαπανηρή για την Τσεχική Δημοκρατία.
Αν η ηγεσία της Συμμαχίας προκαλέσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία, τότε, κατά τη γνώμη του, αυτό θα προκαλέσει πυρηνική επίθεση στην χώρα . Και τότε «οι επιζώντες θα ζηλέψουν τους νεκρούς». Αυτό είναι μόνο μια από τις απόψεις που κυριαρχεί, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η Πράγα δεν θέλει να εμπλακεί στις περιπέτειες του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος γεωπολιτικός εμπειρογνώμονας Konstantin Sivkov σημείωσε ότι οι χώρες του Visegrad μπορούν να διώξουν το ΝΑΤΟ, όπως έπραξαν με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Οι πολιτικές ελίτ έχουν αντικατασταθεί από τότε στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο Μίλος Ζέμαν δεν πρέπει να συγκριθεί με τον πρώην πρόεδρο Vaclav Kaus.
Η Δύση, προσπαθεί συνεχώς να επιτύχει τα σχέδια της στην κεντρική Ευρώπη. Η αμερικανική δυσαρέσκεια προκαλείται από την επιθυμία του Τσέχου προέδρου να παραμείνει ανεξάρτητη η χώρα του από τα «πολεμικά παίγνια» της συμμαχίας .

Η ουσία όμως είναι ότι οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ σε χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, αλλά και άλλες , βρίσκουν πλέον αντίθετους τους πολίτες τους και όχι μόνο μια συγκεκριμένη ελίτ, διότι πολύ απλά δεν θέλουν να εμπλακούν σε ένα πυρηνικό πόλεμο με την Ρωσία. Τόσο απλά.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ


from Lougantina-news http://ift.tt/2wswN8n
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου