Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Wall Street Journal: Πως θα είναι η Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα


«ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ GREXIT»



«Ηρθε η ώρα να σκεφτούμε σοβαρά το Grexit» τονίζει ο Ρίτσαρντ Μπάργουελ, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.



Ο κ. Μπάργουελ, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, εκτιμά ότι η «24ωρη ανακύκλωση ειδήσεων για την Ελλάδα δημιουργεί μια κακοφωνία κερδοσκοπίας για το αν η χώρα θα φύγει από το ευρώ».



Σημειώνει ότι «ένα Grexit θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την Ευρωζώνη αποδυναμώνοντας τους δεσμούς που συνδέουν το ενιαίο νόμισμα, ενώ, θα ενισχύσουν άλλους» εξηγώντας ότι «εάν η Ελλάδα αφήσει την ευρωζώνη, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από προηγούμενα που ενδέχεται να επηρεάσουν το πως οι άνθρωποι ψηφίζουν και οι πολιτικοί συμπεριφέρονται αλλού στην Ευρώπη».



«Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να εγκαταλείψει το ευρώ με δημοψήφισμα» τονίζει ο οικονομολόγος «θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο ίδιος (και όχι κεντρικοί τραπεζίτες, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο) κρατά στα χέρια του τη μοίρα του ευρώ. Ωστόσο, αν οι Ελληνες πολιτικοί πάρουν την απόφαση για Grexit, αυτό θα μπορούσε να κάνει τους ψηφοφόρους σε άλλες χώρες να σκεφτούν σοβαρά πριν ψηφίσουν πολιτικούς που είναι κατά της λιτότητας».



Σύμφωνα με τον οικονομολόγο «Θα είναι μάθημα για τους πολιτικούς και για τους κινδύνους της μικροπολιτικής, ειδικά σε περίπτωση που ένα Grexit συμβεί σχεδόν από ατύχημα».



«Αν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και οι τράπεζες κλιμακωθούν εκτός ελέγχου, θα ενεργοποιηθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, κάνοντας μια ψηφοφορία για την Ελλάδα -είτε με εκλογές, είτε με δημοψήφισμα- πολύ πιθανή» λέει ο Μπάργουελ και συνεχίζει τονίζοντας ότι οι πολιτικοί σε μικρότερες οικονομίες θα είναι μελλοντικά πιο θετικοί να συμφωνήσουν με τους πιστωτές τους και οι δανειστές θα είναι πιο δεκτικοί στο να παρέχουν καλύτερους όρους, όπως ελάφρυνση χρέους.



«Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κηρύξει πτώχευση μόλις αποχωρήσει από το ευρώ» προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland.



Στο άρθρο τονίζεται, ακόμη, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα λύσει την όποια αβεβαιότητα για το πώς μπορεί μια χώρα να φύγει από το κοινό νόμισμα και θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που κανένας δεν θα θέλει να επαναλάβει μιας και θα συνεπάγετει και έξοδο από την ΕΕ.



Από την άλλη πλευρά, όμως, αν η Ελλάδα ανακάμψει οικονομικά από το Grexit θα έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό προηγούμενο κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο να πειστούν άλλες χώρες να μείνουν στο κοινό νόμισμα.



«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το Grexit θα είναι οδυνηρές. Θα υπάρξουν, όμως και δύο σημαντικές μεσοπρόθεσμες συνέπειες. Η Ευρωζώνη μετά το Grexit θα ήταν πιο ευάλωτη σε κερδοσκοπικές επιθέσεις στο ευρώ, όπως συνέβη το 2012. Αυτό θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων. Το πιο ισχυρό εργαλείο πολιτικής της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, δεν έχει σχεδιαστεί για να ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα, και δεν μπορεί να σταθεροποιεί τις αγορές σε μια μελλοντική κρίση. Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να σώσει τις χώρες που δεσμεύονται να ασκήσουν πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων» αναφέρεται στο άρθρο της Wall Street Journal.



Την ίδια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απάντηση σε εκείνες τις δυνάμεις που απειλούν να διαλύσουν την Ευρωζώνη. Το Grexit θα μπορούσε τελικά να φέρει την Ενωση πιο κοντά σε μια δημοσιονομική ένωση και κοινή έκδοση ομολόγων (τα οποία θα συνοδεύονται από «σκληρές» δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) που θα βοηθήσουν στο να μετατρέψουν την ευρωζώνη σε μία βέλτιστη και πολύ πιο σταθερή νομισματική ένωση».



«Συνετοί πολιτικοί και επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν λίγο χρόνο εξετάζοντας το πώς θα απαντούσαν σε ορισμένα από τα ερωτήματα που ένα Grexit θα μπορούσε να εγείρει» καταλήγει με νόημα ο οικονομολόγος.



iefimerida.gr



from Lougantina-news http://ift.tt/1Cgrv7P

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου