Νερό στον Άρη; Ναι! Η NASA ανακοίνωσε ότι έχει αποδείξεις πως υφάλμυρο νερό ρέει, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, στον κόκκινο πλανήτη. Η 28η Σεπτεμβρίου είναι μία ιστορική ημέρα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.
Νερό σε υγρή μορφή ρέει σε τοιχώματα κρατήρων και κοιλάδων, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών στον Άρη, ανακοίνωσε, σήμερα, η NASA, βασιζόμενη στη δουλειά ερευνητών, οι οποίοι ανέλυσαν συγκεκριμένες εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη στις οποίες ήταν εμφανή κάποια περίεργα επιμήκη σημάδια, με τη χρήση εξειδικευμένων οργάνων.
Η επαναστατική μελέτη που περιγράφει τα ευρήματα, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στο επιστημονικό περιοδικό Nature Geoscience. Επικεφαλής συγγραφέας είναι ο ερευνητής Lujendra Ojha του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Georgia.
Σε αυτήν, περιγράφονται εικόνες που λήφθηκαν από τα όργανα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και οι οποίες δείχνουν γκρεμούς και απότομα τοιχώματα κοιλάδων και κρατήρων με σημάδια από καλοκαιρινές ροές, οι οποίες στα πιο ενεργά σημεία τους, ενώνονται, σχηματίζοντας πολύπλοκα σχήματα σαν βεντάλια, καθώς και το γιατί συμπεραίνεται ότι πρόκειται για ρυάκια νερού.
Τα εν λόγω ρυάκια αφήνουν πίσω τους σκούρα σημάδια στο έδαφος του Άρη, τα οποία μπορεί να έχουν μήκος εκατοντάδων μέτρων, τους πιο ζεστούς μήνες του αρειανού έτους, πριν στεγνώσουν το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν.
Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό, αλλά είναι πιθανό πηγή του να είναι πάγος που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη και λιώνει όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, ή η ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζεται από τον Alfred McEwen, πλανητικό γεωλόγο και εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιθανό τα άλατα στην επιφάνεια του Άρη να απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρά του, μέχρι να έχουν αρκετό για να σχηματιστούν ρυάκια, τα οποία στη συνέχεια ρέουν.
Οι ροές νερού ίσως οδηγήσουν τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες σε πιο υποσχόμενες να φιλοξενούν ζωή περιοχές του Άρη, και σε σημεία προσγείωσης με κοντινά αποθέματα νερού για μελλοντικές αποστολές που θα μεταφέρουν ανθρώπους.
Η ιστορία της ανακάλυψης
Οι επιστήμονες πίστευαν εδώ και καιρό ότι στο παρελθόν, ο Άρης ήταν ένας υδάτινος κόσμος. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, ξεκίνησε η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα να διαθέτει, ακόμα, νερό σε υγρή μορφή.
Το 2011 μία κάμερα υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη (Mars Reconnaissance Orbiter - MRO), συνέλαβε κάτι που έμοιαζε με ρυάκια να τρέχουν προς τα κάτω, στα τοιχώματα ενός κρατήρα.
Οι επιστήμονες ονόμασαν τα εικονιζόμενα σημάδια RSL (recurring slope lineae ή επαναλαμβανόμενα επιμήκη σημάδια σε πλαγιά), καθώς δεν μπορούσαν να είναι βέβαιοι αν πρόκειται για νερό ή κάτι άλλο. Τώρα, ο Lujendra Ojha και συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ένα φασματόμετρο του MRO για να παρατηρήσουν τα RSL σε υπέρυθρο φως, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης και της εξαφάνισής τους.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα, η ομάδα περιγράφει πώς βρήκε υπέρυθρες υπογραφές ένυδρων αλάτων -ισχυρή ένδειξη ύπαρξης νερού- όταν τα RSL ήταν παρόντα, αλλά όχι πριν την εμφάνισή τους, σε όλες τις περιοχές που εξέτασε.
Οι ροές εμφανίζονται μόνο όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του Άρη ανεβαίνει πάνω από τους -23 βαθμούς Κελσίου. Το νερό μπορεί να ρέει σε τέτοιες συνθήκες, επειδή τα άλατα χαμηλώνουν το σημείο πήξης του, κρατώντας το υγρό και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.
“Συμπεραίνουμε ότι τα RSL παράγονται από την αλληλεπίδραση νερού με υπερχλωρικά, η οποία σχηματίζει αλατούχο διάλυμα που ρέει προς τα κάτω”, λέει η ερευνητική ομάδα.
Οδηγεί σε εξωγήινη ζωή η ανακάλυψη;
Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες ο κόκκινος πλανήτης να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής. “Αυτά μπορεί να είναι τα καλύτερα μέρη για να αναζητήσουμε ζωή κοντά στην επιφάνεια του Άρη”, δήλωσε για τις εν λόγω περιοχές, ο Alfred McEwen, στον Guardian. “Υπάρχει, σήμερα, νερό σε υγρή μορφή, στην επιφάνεια του Άρη”, δήλωσε ο Michael Meyer, ο επικεφαλής του προγράμματος εξερεύνησης του Άρη της NASA. “Εξαιτίας αυτού, υποψιαζόμαστε ότι είναι τουλάχιστον πιθανό να έχει ένα κατοικήσιμο περιβάλλον”.
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
from Lougantina-news http://ift.tt/1h4n64I
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου