Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Το πείραμα με λάθος υλικά: Θεσπίζουν νέους νόμους αλλά λιγοστεύουν τα έσοδα



Υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι επαναλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο πείραμα χρησιμοποιώντας πάντα τα ίδια υλικά και περιέργως προσδοκούν κάθε φορά ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και ηχηρά. Και σχεδόν όλα περιστρέφονται ή ξεκινούν με κέντρο την οικονομία.

Θεσπίζουν όλο και νέους φόρους, αλλά βλέπουν τα έσοδα όλο και να λιγοστεύουν, ενώ αυτοί απορούν συνεχώς για το αποτέλεσμα.

Ανακοινώνουν αποφασιστικά μέτρα για τους αγρότες, για να τα λειάνουν οι ίδιοι στη συνέχεια, γιατί δεν περίμεναν τόσο μεγάλη και οξύτατη αντίδραση και τόσο πολλά μπλόκα που ζημίωσαν υπερβολικά και ασύμμετρα την οικονομία.

Εξαγγέλλουν ανατροπές στη φορολογία και το ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών και είναι όμως έτοιμοι να υποχωρήσουν παραχωρώντας μεγάλες χρονικές περιόδους χάριτος για την εφαρμογή.

Αποκλείουν μείωση των υφισταμένων συντάξεων και αισθάνονται ήδη βραχυκυκλωμένοι με αυτή την αρχική τους δέσμευση και αναζητούν τρόπους διεξόδου.

Ακριβώς όπως είχαν κάνει με τον βασικό μισθό που δεν μπόρεσαν να τον αυξήσουν και την 13η σύνταξη που δεν μπόρεσαν να χορηγήσουν.

Και, δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν όχι γιατί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να «μετρήσουν» τα υπέρ και τα κατά και τη δυνατότητα εφαρμογής του ενός ή του άλλου μέτρου, αλλά κυρίως γιατί συγχέουν την επιθυμία τους με την πραγματικότητα και τις ιδεοληψίες με τις δυνατότητες στην παρούσα φάση.

Άλλωστε, η κατάσταση της οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης και μοναδικής σε σφοδρότητα κρίσης στα παγκόσμια χρονικά, δεν επιτρέπει «ταξίδια» στους αιθέρες.

Μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να δικαιολογούνται και κάποιες λοξοδρομήσεις, αλλά σαφώς γίνονται επικίνδυνες όταν το «όχημα» διέρχεται μια στενωπό δίπλα σε γκρεμό.

Η εμμονή ορισμένων στη γνωστή θεωρία πως εάν τα γεγονότα δεν συμφωνούν μαζί μας τόσο χειρότερα για τα γεγονότα, είναι -στην παρούσα φάση- καταστροφική.

Ούτε υπερβολικές υποσχέσεις, ούτε φανατικές προσεγγίσεις, με απότομες αλλαγές πλεύσης, επιτρέπονται.

Η οικονομία μοιάζει αυτή τη στιγμή με καράβι το οποίο δεν υπακούει σε νευρικές κινήσεις.

Το «ατύχημα Βαρουφάκη» και οι «περίεργες φαντασιώσεις» που ταλαιπώρησαν την οικονομία και έθεσαν τη χώρα σε κίνδυνο αρκούν. Και είναι περίεργο που ακόμη δεν έγιναν μαθήματα ή παραδείγματα προς αποφυγήν.

Του Αντώνη Δαλίπη
WWW.IMERISIA.GR


from Lougantina-news http://ift.tt/1UoDePc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου