Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΝΑΤΟϊκοί προβληματισμοί: Καταρρέει η στρατηγική κατά της Ρωσίας – «Όχι» στις κυρώσεις λένε Ιταλία και Ελλάδα – Δημοσκόπηση-κόλαφος στην Γερμανία



Καταρρέει η στρατηγική των κυρώσεων από ΗΠΑ-ΕΕ και της ΝΑΤΟϊκής στρατηγικής εναντίον της Ρωσίας καθώς εμφανίζονται πολλά ρήγματα με την Ιταλία, Γερμανία και Ελλάδα να διαφωνούν ως προς την οικονομική και στρατιωτική τακτική που ακολουθεί η Συμμαχία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ιδρύματος Bertelsmann και του Ινστιτούτου Δημόσιων Υποθέσεων της Βαρσοβίας, το 56% των Γερμανών που ρωτήθηκαν δεν θεωρούν την Ρωσία απειλή για την χώρα τους, ενώ 49% διαφωνούν με την μόνιμη εγκατάσταση δύναμης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία ή τα Βαλτικά κράτη.

Στο μεταξύ μόλις ένας στους δέκα Γερμανούς πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, υποστήριξαν την παρουσία της συμμαχίας στην Πολωνία, στην Λετονία ή στην Εσθονία.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Νίκο Ξυδάκη, η Ελλάδα είναι αντίθετη με την επιμήκυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι οι κυρώσεις πλήττουν τις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας χωρίς κανείς να επωφελείται. Η απόψή μας είναι ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Υπουργός.

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Αθήνα έχει την πρόθεση να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της για την άρση των κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει το θέμα των κυρώσεων τον ερχόμενο Ιούνιο. Τον Ιανουάριο, ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Emmanuel Macron, υποσχέθηκε ότι το Παρίσι θα εργαστεί για την άρση των κυρώσεων αυτό το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία θα σεβαστεί τις συμφωνίες του Μίνσκ.

Τον Μάρτιο η Ιταλία και η Ουγγαρία ήταν αντίθετες στην αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων.

Ταυτόχρονα θέμα άρσης του εμπάργκο στα τρόφιμα, που επιβλήθηκε από την Ρωσία ως απάντηση στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της, θα θέσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Izvestia, η οποία επικαλέστηκε πηγή από το περιβάλλον της ιταλικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Arkady Dvorkvich δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά το SPIEF 2016.

Tο ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, επηρεάζει σημαντικά τους Ιταλούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κατά την περίοδο της εφαρμογής του.

Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Μόσχα κόστισαν στους παραγωγούς μόνο για το 2014 περίπου 3,6 δισ. Ευρώ.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός σκοπεύει να αιτηθεί από την Ρωσική πλευρά να προχωρήσει σε άρση του εμπάργκο τροφίμων προς τους Ιταλούς παραγωγούς.

Παράλληλα τεράστιες ευκαιρίες χάνονται για την χώρα μας καθώς το «κενό» στην ρωσική αγορά καλύπτει το Ουζμπεκιστάν το οποίο μπορεί μακροπρόθεσμα να αντικαταστήσει την Τουρκία ως προμηθευτή φρούτων και λαχανικών της Ρωσίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ.

«Ας μιλήσουμε ανοικτά: H Τουρκία σήμερα δεν μπορεί να αναλάβει την προμήθεια των ειδών αυτών για συγκεκριμένους λόγους. Πείτε μου, το Ουζμπεκιστάν παράγει λιγότερα φρούτα και λαχανικά;», δήλωσε ο Καρίμοφ μετά από συνομιλία που είχε με τον Πούτιν.

«Το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή φρούτων και λαχανικών το 2016 φτάνοντας τα 4.5 εκατομμύρια τόνους. Αυτό είναι το νούμερο. Μάλιστα έχουμε την δυνατότητα κάλυψης όχι μόνο της οικιακής ζήτησης για ορισμένα είδη, αν επιτευχθεί μακροχρόνια συνεργασία», πρόσθεσε ο Καρίμοφ.

Μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε τις θετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την υποδοχή του Καρίμοφ, στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι πριν από τον επίσημο διάλογο προηγήθηκε ανεπίσημη συνάντηση την προηγούμενη μέρα.

«Χθες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σε πιο ανεπίσημα πλαίσια, να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο, όπως λένε και οι διπλωμάτες. Για 3 ώρες συζητήσαμε λεπτομερειακά για θέμα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις μας και την διεθνή και τοπική κατάσταση. Συζητήσαμε επίσης για τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία μας με κάποιους διεθνείς οργανισμούς, κυρίως με τον SCO», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας-Ουζμπεκιστάν σε δολάρια παρουσίασε «ελαφριά μείωση», οι διακινούμενες ποσότητες σε τόνους αυξήθηκαν.

Το πρώτο τέταρτο της χρονιάς φαίνεται να υπάρχει δυναμική βελτίωσης στον τομέα αυτόν.

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Ουζμπέκο ηγέτη για την επίτευξη της αύξησης των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων προς την Ρωσία.

Το εμπάργκο της Τουρκίας σε φρούτα και λαχανικά έχει αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές των προϊόντων αυτών από το Ουζμπεκιστάν.

Η εισαγωγή ορισμένων λαχανικών δεκαπλασιάστηκε ενώ η εισαγωγή εσπεριδοειδών πενηντατετραπλασιάστηκε.

Όπως αναφέραμε και στο άρθρο μας Πώς ο Β.Πούτιν με «όχημα» τις δυτικές κυρώσεις κατέστρεψε την οικονομία των Βαλτικών χωρών και ανέπτυξε την αντίστοιχη ρωσική – Απίστευτο «κόλπο γκρόσο» οι κυρώσεις από ΕΕ-ΗΠΑ ήταν μια αντιπαραγωγική πολιτική που δεν επηρέασαν ούτε κατ ελάχιστο την μακρόπνοη στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας όπως αυτή ορίζεται με βάση το εθνικό συμφέρον.

Αντίθετα η Ρωσία καταφέρνει σιγά σιγά να αναπτυχθεί και σε τομείς που πριν εξαρτιόταν από τρίτες χώρες δίνοντας ώθηση στην πολιτική αυτάρκειας της.

Oι ριζικές αυτές διαφωνίες θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο σε μελλοντική αντιπαράθεση Ρωσίας-Τουρκίας όταν το ΝΑΤΟ θα κληθεί να αποφασίσει….

ΠΗΓΗ


from Lougantina-news http://ift.tt/26tqkol
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου