Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Αποκαλύπτουμε… Μυρίζει μπαρούτι! Το νέο επεισόδιο που πριονίζει τα θεμέλια του ΝΑΤΟ!


Το δεύτερο «θερμό» επεισόδιο,σε λίγους μήνες, μεταξύ Ισπανίας και Μεγάλης Βρετανίας στο Γιβραλτάρ, φέρνει αναστάτωση στις τάξεις του ΝΑΤΟ!

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Γιβραλτάρ έχουν φουντώσει αυτή την εβδομάδα όταν βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο και εμπορικό πλοίο ενεπλάκησαν, στο στενό, με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας να περιγράφει το περιστατικό ως «ανακλώμενη σύγκρουση». Έλαβε χώρα, 3,3 ναυτικά μίλια από την ακτή της χερσονήσου που οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά ως «βράχο».

Μια ιστορική αναδρομή

Αναφορικά με την ιστορία του, το Γιβραλτάρ είναι μια μικρή βραχώδης χερσόνησος έκτασης 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο νότιο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου και συγκεκριμένα της Ανδαλουσίας, 14 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της άκρας Ταρίφης (νότια εσχατιά της Ευρώπης) και αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος. Στο σημείο εκείνο, γνωστό και ως στενό του Γιβραλτάρ, ενώνονται η Μεσόγειος Θάλασσα με τον Ατλαντικό ωκεανό, αποτελώντας έτσι τη δυτική κλείδα-στόμιο της λεκάνης της Μεσογείου.

Λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας, το Γιβραλτάρ αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων. Το αρχικό όνομα ήταν «βράχος του Ταρίκ» (Gibr al-Ţāriq), ή και «όρος του Ταρίκ» από τον Βέρβερο Ταρίκ που το κατέλαβε το 711. Αργότερα κατελήφθη από τους Ισπανούς της Γρανάδας το 1492 και τελικά κατελήφθη από τον Βρετανό ναύαρχο Sir George Rooke στις 24 Ιουλίου του 1704 και που τελικά προσαρτήθηκε στην Αγγλία κατά τη διάρκεια του Πολέμου για την Ισπανική Διαδοχή. Η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης το 1713 την οποία και ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων 1763 και των Βερσαλιών 1783.

Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ ζητώντας την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δημοψήφισμα που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή υπαγωγή του στην Ισπανία. Σε εκείνο το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με τη Βρετανία. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1982 με απόφαση του Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος τα σύνορα ξανάνοιξαν μετά από 13 χρόνια. Με ένα νεότερο δημοψήφισμα το 2002 επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οδήγησε σε ένα νέο Σύνταγμα το 2006 και τριμερείς συμφωνίες και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Σήμερα το Γιβραλτάρ θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων που διασφάλιζαν τη θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.

Τριγμοί μεταξύ Ισπανίας και Μ. Βρετανίας

Ερχόμενοι και πάλι στο σήμερα, η Μαδρίτη ζήτησε από το Λονδίνο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό της 20ης Ιουλίου. «Θα ζητήσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις από τις βρετανικές αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ισπανικές αρχές εκφράζουν παράπονα ότι το Λονδίνο δεν ενημερώνει για τις κινήσεις του ναυτικού του κοντά στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ, ωστόσο οι Βρετανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε την ισπανική κυβέρνηση σχετικά με τις κινήσεις των σκαφών του Βασιλικού Ναυτικού σε διεθνή ή χωρικά ύδατα που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο,» αναφέρει ανώνυμη πηγή στην εφημερίδα Gibraltar Chronicle.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Sunday Express αρκετά μέλη του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψαν επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καλώντας τον να «προσέξει την όλο και πιο αναξιόπιστη συμπεριφορά της Ισπανίας όσον αφορά το Γιβραλτάρ»!

Οι βουλευτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, κατηγόρησαν τη Μαδρίτη για «σταθερά παράνομες εισβολές» στα νερά του Γιβραλτάρ. Εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για το ότι η Ισπανία απαγόρευσε την προσάραξη πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ στο λιμάνι του Γιβραλτάρ, αλλά επέτρεψε σε ρωσικά πλοία να ανεφοδιαστούν στο λιμάνι της πόλης της Θέουτα, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη από 20 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ.

Περισσότερα από 50 ρωσικά πλοία, μεταξύ των οποίων πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αμφίβια σκάφη, φέρεται να έχουν επισκεφθεί τη Θέουτα από το 2011. Οι επισκέψεις δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αλλά έχουν προκαλέσει οργή στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στις ΗΠΑ για ευνόητους λόγους…


hellasforce.com


from Lougantina-news http://ift.tt/2ab47WX
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου