Του Βασίλη Καπούλα
Προς ελληνοτουρκική σύγκρουση: Μονόδρομος είναι για τον Ρ.Τ.Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Παρόλ αυτά εντύπωση προκάλεσε σήμερα η σημερινή εμπρηστική ομιλία του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Όμως αυτή δεν ήταν πρώτη φορά. Το pentapostagma.gr επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ενώ θα αποκαλύψουμε γιατί η Τουρκία θα διαλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης.Παρακάτω θα δείτε το βίντεο με την ομιλία του Ρ.Τ.Ερντογάν
Δυστυχώς είχαμε γράψει από τις 19/7/2016 στο άρθρο μας ΕΚΤΑΚΤΟ: Παρέμβαση ΗΠΑ στην Ελλάδα να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες – Θεωρούν δεδομένη την ελληνοτουρκική σύγκρουση – Δημοσκόπηση στην Τουρκία για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ γιατί οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ πιθανή την ελληνοτουρκική σύγκρουση.
Ο λόγος είναι ΑΟΖ και κουρδικό κράτος. Πιο συγκεκριμένα:
Σεισμός είχε προκληθεί στην Άγκυρα από τους χάρτες διαμελισμού της Τουρκίας που δημοσίευσαν οι New York Times πριν μήνες. Οι χάρτες έδειχναν να ιδρύεται ανεξάρτητο Κουρδιστάν, η Αρμενία να επεκτείνεται ανατολικά ενώ ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στη Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στο Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Η Συρία, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στο Λίβανο υπό την επικυριαρχία της.
Να τονίσουμε ότι οι χάρτες αυτοί δημοσιεύτηκαν στην επέτειο των εκατό χρόνων από το σχέδιο Sykes-Picot.
Eίναι επίσης γνωστό ότι Ρωσία και ΗΠΑ συζητούσαν για μακρό χρονικό διάστημα την τροποποίηση της Συθήκης Sykes-Picot ενώ συζητήσεις έγιναν και για όσα προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών.
Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ (Sèvres) της Γαλλίας, φέρνοντας την ειρήνη ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές και σχετιζόμενες Δυνάμεις μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρώτη φορά που είχε γίνει αναφορά για «αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αυτή εδώ.
«Το λέω με πλήρη ειλικρίνεια: Το νομικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων διαμορφώθηκε στο παρελθόν από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Συνθήκη πρέπει σήμερα να αναθεωρηθεί ώστε οι μειονότητες στη χώρα μας να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους», είχε δηλώσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, το βράδυ της 19ης Μαΐου.
Όπως μεταδίδει η Hurriyet, η δήλωση αυτή ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα νέα δικαιώματα που το νέο σύνταγμα της Τουρκίας θα φέρει στις μειονότητες.
Δεύτερη δήλωση:
«Η Τουρκία είναι σε μια δύσκολη καμπή. Υπάρχει ένας λογαριασμός απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια. Ο λογαριασμός αυτός τοποθετήθηκε και πάλι μπροστά μας. Ο λογαριασμός αυτός θα καθορίσει την τύχη των εδαφών μας, μπαίνουμε σε μια τέτοια περίοδο» είχε πει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην Συνθήκη της Λωζάνης με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Τουρκίας.
Τις αποκαλύψεις αυτές είχε κάνει τότε ο Μ.Γιλντιρίμ μιλώντας στην Ακαδημία Πολιτικής του ΑΚΡ τρεις ημέρες πριν το πραξικόπημα. Ουσιαστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας με την αναβίωση μιας νέας «Συνθήκης των Σεβρών».
Tρίτη δήλωση σήμερα:
Μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο Ρ.Τ.Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρ.Τ.Ερντογάν «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη». «Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.
«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» υπογράμμισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι στριμωγμένος. Θέλει να προκαλέσει ελληνοτουρκικό επεισόδιο για να αποτρέψει την δημιουργία κουρδικού κράτους απειλώντας με κατάρρευση την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ ενώ θέλει να αποτρέψει και την ανακήρυξη ΑΟΖ.
Στους χάρτες δημιουργίας του κουρδικού κράτους περιλαμβάνονται Ράκκα-Μουσούλη. Οι δύο στόχοι του Ρ.Τ.Ερντογάν σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του. Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Κάϊρο προ ημερών, όπου αποφασίσθηκε η στρατιωτική συνεργασία στις ΑΟΖ των δύο χωρών ήταν η αρχή μίας σειράς συναντήσεων για τα θέματα των υδρογονανθράκων.
Αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξουν δύο τριμερείς συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο. Η μία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και η άλλη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Όπως γίνεται αντιληπτό είναι μονόδρομος για την Άγκυρα ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο.
Άλλωστε μόνο έτσι θα εξυψώσει και το ηθικό των «Ερντογανικών Ενόπλων Δυνάμεων» που έχουν ξεφτιλιστεί από τις πρόσφατες διώξεις….
Kαι όλα αυτά μετά την συνάντηση του ΡΤ.Ερντογάν με Ρότσιλντ, Κίσινγκερ…
pentapostagma.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/2cR3qD2
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου