Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Όσο υπάρχουν Έλληνες: Ο Έλληνας «άρχοντας» της παγκόσμιας ώρας


Ένα αφιέρωμα στον ελληνικής καταγωγής «άρχοντα του χρόνου» Δημήτρη Ματσάκη δημοσιεύει το περιοδικό των Financial Times στην online έκδοση του.

«Πάρτε το smartphone σας και κοιτάξτε την ώρα που εμφανίζεται στην οθόνη. Από που προέρχεται; Κατά κάποιον τρόπο από εμένα. Έχω δημιουργήσει το πιο ακριβές ρολόι που υπάρχει», λέει στην εφημερίδα, ο καθηγητής Ματσάκης, ο οποίος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια είναι επικεφαλής του Τμήματος Παρατήρησης του Χρόνου στο Παρατηρητήριο του Ναυτικού στις ΗΠΑ (U.S Naval Observatory).

Ο Έλληνας επιστήμονας διαχειρίζεται το λεγόμενο “Μaster Clock” ένα σύστημα μέτρησης του χρόνου που βασίζεται στη λειτουργία 100 περίπου ατομικών ρολογιών, τα οποία είναι τόσο ακριβή ώστε να μην χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο μέσα στα επόμενα 300 δισεκατομμύρια χρόνια!

Ο Dr Ματσάκης γεννήθηκε στο Μισούρι. Έχει καταγωγή από την Κάρπαθο και τη Σμύρνη. Πατέρας του ήταν ο οδοντίατρος Νικόλαος Ματσάκης, ο οποίος κατά το διάστημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στο υγειονομικό τμήμα της Αμερικανικής Αεροπορίας και έφτασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Από μικρός αγαπούσε την Αστρονομία και η μητέρα του ικανοποιούσε την όρεξη του για μάθηση αγοράζοντάς του συνεχώς βιβλία με το αγαπημένο αντικείμενο του.

Άρχισε τις σπουδές του στη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο ΜΙΤ στη Βοστόνη και κατόπιν βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στη Καλιφόρνια , όπου σπούδασε αστρονομία στο πλάι του αμερικανού φυσικού Τσαρλς Τάουνς, που το 1964 μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την επαναστατική εφεύρεση του λέιζερ.

Μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με την ραδιοαστρονομία, μετρώντας τις ταλαντώσεις κατά την περιστροφή της Γης και μελετώντας τα κβάζαρ (πυρήνες ενεργών γαλαξιών) κοντά στο ορατό άκρο του σύμπαντος. Αργότερα άρχισε να ενδιαφέρεται για χρονομετρήσεις με ατομικά ρολόγια και ταχέως περιστρεφόμενους αστέρες νετρονίων (pulsars).

Το 1997 ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος Παρατήρησης του Χρόνου και από το 2003 ως το 2006 διετέλεσε και Πρόεδρος της Επιτροπής Χρόνου της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

πηγή


from Lougantina-news http://ift.tt/2hS22R6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου