και μέλη της κυβέρνησης έκανε γνωστές σήμερα, ημέρα έναρξης των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την εισήγησή του. Υπενθυμίζεται ότι εκείνο το βράδυ ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είχε πει στον Ιερώνυμο ότι αν δεν περάσει η θέση της εκκλησίας ήταν διατεθειμένος ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση. Επίσης, ένα μηνα μετά από εκείνη την συνάντηση ο κ. Φίλης έπαψε να είναι υπουργός Παιδείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016».
Στην συνάντηση μετείχαν εκτός από τον πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρεις μητροπολίτες, οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΙΣ Θεόδωρος Παπαγεωργίου. Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε αναφορά στα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα έγιναν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
Μετά πολλή συζήτηση, όπως επισημαίνει, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».
Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως αυτό που αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος για όσα συζήτησε κατ' ιδίαν με Τσίπρα και Φίλη.
Οταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο».
Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!».
Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανησύχησε και όμως από τις δηλώσεις που έκανε την επόμενη ημέρα ο Νίκος Φίλης και έβαλε το Γραφείο Τύπου τς Ιεράς Συνόδου να επικοινωνήσει με την κυβερνητική εκπρόσωπο. Η Όλγα Γεροβασίλη, ήταν καθυσηχαστική και διαβεβαίωσε ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτό το σημείο του λόγου του, εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν τόσο από πλευράς Εκκλησίας όσο και από πλευράς Πολιτείας για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισε ότι «Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».
from Lougantina-news http://ift.tt/2lZ0VzE
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου