Οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρουν αντίδραση από τον Γκρούεφσκι και τους οπαδούς του, παρά μόνον από αυτούς της νέας κυβέρνησης.
Όπως έγραψα προχθές, οι ισχυρές πιέσεις της Δύσης και κυρίως του αμφιλεγόμενου αναπληρωτή βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, έπιασαν τόπο, και με πρόσχημα μία άνευ ουσίας δήλωση του Ζόραν Ζάεφ, ο Ιβάνοφ «πείσθηκε» ότι δεν συντρέχουν πλέον οι κίνδυνοι που είχε επικαλεστεί, και έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ομού με τα τρία αλβανικά.
Οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρουν αντίδραση από τον Γκρούεφσκι και τους οπαδούς του, παρά μόνον από αυτούς της νέας κυβέρνησης, οι οποίοι (με πρώτους τους ακτιβιστές του Σόρος, της λεγόμενης «Έγχρωμης Επανάστασης») συγκεντρώθηκαν εχθές το απόγευμα μπροστά στο κεντρικό κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια, αλλά με ηρεμία (ελλείψει αντιπάλων).
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ, σύμφωνα με την Tribune, κατά την τελετή ανάθεσης της εντολής ανέφερε ότι τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν αρθεί μετά την επίδοση εγγυήσεων, με τη μορφή γραπτής δήλωσης, που στην οποία προέβη ο Ζάεφ.
Η αναμενόμενη δήλωση του Ζάεφ, είναι η κατωτέρω: «Πρώτον, εγγυόμαστε την προστασία της ενότητας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και του πολυεθνικού χαρακτήρα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
» Εγγυόμαστε την προστασία της συνταγματικής τάξης και της εδαφικής ολότητας της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
» Εγγυόμαστε την προστασία των κρατικών συμφερόντων και τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικής, θρησκευτικής και γλωσσικής προέλευσης.
» Εγγυόμαστε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων θα είναι σύμφωνη με τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, ώστε να μην τίθεται η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλες χώρες.
» Κανένα έγγραφο, πλατφόρμα, διακήρυξη, πράξη ή ενέργεια, που μπορεί να είναι αντίθετη στις παραπάνω θέσεις, δεν μπορεί να αποτελέσει όρο ή βάση για τον σχηματισμό και τη δράση της κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»».
Σε σύντομες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά την ανάθεση της εντολής, ο Ζάεφ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν και ότι η κυβέρνησή του θα είναι φιλοευρωπαϊκή και θα εξασφαλίσει καλύτερη ζωή για όλους του πολίτες, με σεβασμό στον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας και τη Συμφωνία της Αχρίδας.
Οι Δυτικοί διπλωμάτες έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους με την εξέλιξη και έτοιμοι να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρουν σε κοινή δήλωση η επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, της Ε.Ε. και καλούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα των Σκοπίων να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν σε μια κοινή ατζέντα για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης.
Σε ανάλογο πνεύμα, κινήθηκαν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Σκόπια, επιδοκιμάζοντας την χθεσινή εξέλιξη. Το πνεύμα τους είναι ίδιο με το ανωτέρω. Προφανώς, στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο γεγονός ότι βρήκαν απήχηση οι πιέσεις στους επιτελείς των κομμάτων. Δεν είμαι όμως βέβαιος -το αντίθετο μάλιστα-, ότι το ίδιο πνεύμα υπακοής θα επικρατήσει και μεταξύ οπαδών των κομμάτων, αλλά και μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.
Πάντως, και η ελληνική πλευρά έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να μεριμνήσει για την ακεραιότητα τω Σκοπίων, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ, με δημοσίευμα της Νεφέλης Λυγερού στο «Πρώτο Θέμα» να αναφέρει ότι «Μια στρατιά πρακτόρων από Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Σερβία για να σώσει τα Σκόπια», με παρασκηνιακή επιχείρηση να βρίσκεται σε εξέλιξη και με την Ελλάδα να έχει αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για να αποτραπεί γενικευμένο χάος στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι με τους Έλληνες, επιθυμούν να μη αποσταθεροποιηθεί το κράτος και απειληθεί με διάλυση, στήνοντας έναν «φράχτη προστασίας» όχι μόνο για να θωρακιστούν τα ελληνικά σύνορα, αλλά και για να αποτραπεί η διάχυση της έντασης στις άλλες ευαίσθητες περιοχές της χερσονήσου. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθεί ένα νέο προσφυγικό μεταναστευτικό ρεύμα, όπως επίσης και για τη διείσδυση τζιχαντιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναμένονται οι εξελίξεις.
Μακεδών
voria.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/2pOulY1
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου