Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Οκτώβριος της κολάσεως για την ελληνική κυβέρνηση




Ο Οκτώβριος της κολάσεως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο φετινός για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται ότι θα περάσει τόσο καλά όσο θα ήθελε κατά τη διάρκεια της έκτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, που ξεκινά την άλλη εβδομάδα, λόγω της σκληρής στάσης που κρατούν οι δανειστές.



Μάλιστα η... κόλαση για την κυβέρνηση θα συνεχιστεί και τον Νοέμβριο, αφού η αξιολόγηση της τρόικας θα γίνει με δόσεις, δηλαδή θα διακοπεί και θα συνεχιστεί εντός του Οκτωβρίου, ενώ τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις έχοντας ως σημείο αναφοράς τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού θα έχουν γίνει γνωστά και τα στρες τεστ, το αποτέλεσμα των οποίων θα επηρεάσει σημαντικά την εκτέλεση του στόχου του Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2015-2018.



Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γνωστά, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την οποία η Ελλάδα προσδοκά 7,1 δισ. ευρώ θα διεξαχθεί σε δύο στάδια:



Στο πρώτο, που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου, θα εξεταστούν οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, ο φορέας που θα τις εποπτεύσει και οι επιπτώσεις στο ενεργητικό των τραπεζών από πιθανή μείωση των αντικειμενικών αξιών.





Το διάλειμμα



Το στάδιο αυτό θα διακοπεί στις 8 Οκτωβρίου προκειμένου ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα διεξαχθεί στις 10-12 Οκτωβρίου. Εν συνεχεία ο κ. Χαρδούβελης θα αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για το Λουξεμβούργο, ώστε να μετάσχει στο Eurogroup στις 13 Οκτωβρίου.



Το δεύτερο στάδιο προγραμματίζεται για τα μέσα Οκτωβρίου. Σε αυτό θα πάρουν σειρά τα καυτά θέματα του Ασφαλιστικού, των ομαδικών απολύσεων και τα αιτήματα για φοροελαφρύνσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων έχει ήδη απορρίψει η τρόικα διότι δεν δέχεται να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.



Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τόσο το Συμβούλιο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου όσο και η ανακοίνωση των τεστ αντοχής των τραπεζών από την ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου θα επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις.



Ετσι, εκτιμάται ότι είτε στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου είτε το αργότερο στο εμβόλιμο Eurogroup της 21ης Νοεμβρίου θα έχουμε αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.



dimokratianews.gr









from Lougantina-news http://ift.tt/1pk1XkW

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου