Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Σε κατασταση εκλογικού συναγερμού έχουν τεθεί τα κόμματα






Σε κατασταση εκλογικού συναγερμού έχουν τεθεί τα κόμματα, μετά το νέο στραπάτσο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι, αλλά και το διαφαινόμενο αδιέξοδο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αν βεβαίως, όλη αυτή η ιστορία δεν είναι ένα στημένο παραμύθι…



Η ετοιμόρροπη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα από τους ίδιους τους ξένους τοκογλύφους, με τους οποίους είχε ταυτιστεί. Τώρα οι Γερμανοί και το ΔΝΤ θεωρούν ξοφλημένο το πολιτικό προσωπικό που κυβερνάει σήμερα τη χώρα και το εγκαταλείπουν.

Εξάλλου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει άλλες αντοχές και αδυνατεί να περάσει και να στηρίξει τις νέες απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών.



Ετσι κι αλλιώς έχουν φροντίσει, με τις δεσμεύσεις που έχουν επιβάλλει, με τα μνημόνια, αλλά και τις δανειακές συμβάσεις, να έχουν «αλυσοδεμένη» τη χώρα, για τα υπόλοιπα 50 χρόνια, μέχρι να αποπληρώσουμε τα χρέη μας κι αυτό τους επιτρέπει να επιβάλουν τη θέλησή τους. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο και η τρόικα δεν μας αφήνει ούτε να φύγουμε από τα μνημόνια και ούτε να βγούμε στις αγορές.



Αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα, η Μέρκελ, οι δανειστές και οι ξένοι τοκογλύφοι, επιδιώκουν να μας κρατήσουν στα μνημονιακά δεσμά. Ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει, επίσης, να παραμείνει στο πρόγραμμα, για τους δικούς του, εσωτερικούς λόγους, αλλά και γιατί οι Αμερικανοί, δεν το κουνάνε από την Ευρώπη, γιατί θέλουν να ελέγχουν από κοντά την οικονομία όλων των ευρωπαϊκών κρατών.



Το πλέον σοβαρό, ωστόσο στην αλλαγή στάσης της τρόικας είναι ότι επιχειρούν να χρεώσουν στην ελληνική κυβέρνηση την παταγώδη αποτυχία του πειράματος που εφάρμοσαν στην Ελλάδα και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα την ολοσχερή κατάρρευση της οικονομίας. Με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων ανακαλύπτουν ότι τα προγράμματα και οι αιματηρές θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της χώρας. Γι’ αυτό άρχισαν και πάλι να διακινούν τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της η ελληνική οικονομία. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δήλωση του επιφανούς οικονομολόγου Χανς Βέρνερ Ζιν, προέδρου του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, για επιστροφή στη δραχμή, υποτίμηση του νομίσματος και κούρεμα του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με δηλώσεις του σε ελληνικό περιοδικό.



Στις Βρυξέλλες. αλλά και στο ΔΝΤ διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, γιατί θα αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη, αφού το θεωρούν δεδομένο ότι οι διεθνείς κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και θα επιχειρήσουν να στήσουν μια νέα κρίση χρέους. Γνωρίζουν επίσης ότι ένα νέο μνημόνιο δεν μπορεί να περάσει από την παρούσα Βουλή ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει νέους σκληρούς όρους, όπως τις περικοπές των κυρίων συντάξεων, την ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών, την δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και κατάργηση όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Απ’ τη μεριά της η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει μια πολιτική απάτη. Ζητάει απ’ τους δανειστές να σταματήσουν τις πιέσεις, προκειμένου να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να πάρει τα μέτρα που απαιτούν. Μόνο που δεν πιστεύουν την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αλλά κυρίως στο ΔΝΤ. Θεωρούν ότι έχει απωλέσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη και ότι τα δύο κόμματα που κυβερνούν στις εκλογές δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν αθροιστικά πάνω από το 23%, γι’ αυτό αφήνουν την κατάσταση να έχει ορίζοντα τετραετίας, παρότι γνωρίζουν ότι τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα απαιτήσει απ’ την πρώτη μέρα διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους απ’ το δημόσιο χρέος.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης, υπάρχουν φωνές για άμεση προσφυγή σε εκλογές, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία ψηφοφόρων που παρουσιάζει η Ν.Δ. Στη κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη, για επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Στο Μαξίμου μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει τις τελικές αποφάσεις, ενώ ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ, σπαράσσεται από ιδιότυπο εμφύλιο. Την ίδια ώρα ο διεθνής τύπος προεξοφλεί εκλογικό θρίαμβο του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστά τα οποία θα του επιτρέπουν να έχει αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ μιλούν για ένα νέο ρεύμα που διαμορφώνεται πλέον στο νότο και ειδικά στην Ισπανία κόντρα στα μνημόνια και τη γερμανική κυριαρχία.



Δεν αποκλείεται ένας εκλογικός θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, να προκαλέσει ιστορικές αλλαγές στην Ευρώπη και να αναγκάσει τις Βρυξέλλες να πάρουν ριζοσπαστικές αποφάσεις για να μπορέσει να αντέξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.



http://ift.tt/QHPYCD








from Lougantina-news http://ift.tt/1vWC0Az

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου