Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Βρείτε που κρύβεται: Το χταπόδι και το καμουφλάζ του



Ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των καλοφαγάδων είναι και το χταπόδι.



Το χταπόδι ή ο Οκτάπους κατά τους αρχαίους Έλληνες ανήκει στην οικογένεια των Οκτωποδιδών, της τάξης των Οκτωπόδων, ή Οκτωβραχιονωτών, της υφομοταξίας των Διβραγχιωτών, ή Κολεοειδών, της ομοταξίας των Κεφαλοπόδων, της γενικότερης συνομοταξίας των Μαλακίων.



Το χταπόδι έχει δύο εγκεφάλους, τρεις καρδιές και οκτώ πόδια φυσικά και έχει την δυνατότητα αν χάσει κάποιο πόδι εκούσια ή ακούσια να φυτρώνει άλλο στη θέση του.





Η ικανότητα του να προσαρμόζεται στο περιβάλλον που ζει, κοινώς το καμουφλάρισμα του είναι απίστευτη, αφού διαθέτει το μοναδικό χάρισμα να αλλάζει ακόμα και το χρώμα του..

Για τον λόγο αυτό δυσκολεύει και το έργο της αλίευσις του.

Μόνο έμπυροι οκταποκυνηγοί μπορούν να το εντοπίσουν και να το ξετρυπώσουν από το θαλάμι του.

Τρέφεται με ψάρια και οστρακοειδή και πολλαπλασιάζεται με αβγά.



Τα χταπόδια έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Μερικά είδη ζουν μόλις έξι μήνες. Μεγαλύτερα είδη, όπως το γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού, μπορεί να ζήσει έως και πέντε χρόνια κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Η αναπαραγωγή είναι η μία αιτία θανάτου: τα αρσενικά μπορούν να ζήσουν μόνο για λίγους μήνες μετά το ζευγάρωμα, ενώ τα θηλυκά πεθαίνουν λίγο μετά την εκκόλαψη των αυγών τους. Παραμελούν να φάνε κατά τη διάρκεια του ενός μήνα περίπου που φροντίζουν τα αυγά τους και τελικά πεθαίνουν από την πείνα.

Τα χταπόδια είναι πολύ έξυπνα, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ασπόνδυλο. Η ακριβής έκταση της νοημοσύνης και της ικανότητάς τους να μαθαίνουν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των βιολόγων.



Δείτε πιο κάτω βίντεο με τις δυνατότητες που έχει στο καμουφλάρισμα...








from Lougantina-news http://ift.tt/1A1AOHF

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου