Η «κακή» χοληστερόλη είναι η LDL, η οποία συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, προκαλεί στένωση και εμποδίζει τη ροή του αίματος.
Η «καλή» χοληστερόλη είναι η HDL, η οποία απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
Ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, καθώς ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή», αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ.
Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι.
Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%, παρ' ό,τι έτρωγαν πάρα πολλή χοληστερόλη.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ο βιολογικός μηχανισμός της επίδρασής τους δεν είχε μελετηθεί κατά το παρελθόν.
Το εύρημα της μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Τα κόκκινα κρεμμύδια που εκτός από τις μεσογειακές χώρες, χρησιμοποιούνται επίσης πολύ στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ πιο γλυκά απ' ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, γι' αυτό και μπορούν να προστίθενται ωμά στις σαλάτες.
Εκτός από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές τους, μπορεί επίσης να ελαττώνουν και τον κίνδυνο καρκίνου.
Στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, λ.χ., όπου καταναλώνεται ευρέως μια ποικιλία κρεμμυδιού που λέγεται βιντέλια, τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου που διαγιγνώσκονται είναι τα μισά απ' ό,τι ο τοπικός μέσος όρος όλων των άλλων καρκίνων μαζί.
Αντίστοιχα στην Κίνα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν τα περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος λαός, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου είναι κατά 40% μειωμένος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα κρεμμύδια δρουν, τέλος, προστατευτικά και εναντίον του βήχα και του κρυολογήματος.
Πηγή: onmed.gr
Η «καλή» χοληστερόλη είναι η HDL, η οποία απομακρύνει την LDL από τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την ροή του αίματος.
Ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποείται ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα, προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, καθώς ρίχνει την «κακή» χοληστερόλη, αφήνοντας ανέπαφη την «καλή», αναφέρουν επιστήμονες από το Χονγκ Κονγκ.
Η μελέτη έγινε σε χάμστερ, τα οποία οι επιστήμονες τάιζαν με πλούσια σε χοληστερόλη τρόφιμα, δίνοντάς τους και πολτοποιημένο κόκκινο κρεμμύδι.
Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα ζώα παρουσίασαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης τους κατά 20%, παρ' ό,τι έτρωγαν πάρα πολλή χοληστερόλη.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζεν Γιου Τσεν, από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση κόκκινων κρεμμυδιών με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ο βιολογικός μηχανισμός της επίδρασής τους δεν είχε μελετηθεί κατά το παρελθόν.
Το εύρημα της μελέτης υποστηρίζει την θεωρία ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Τα κόκκινα κρεμμύδια που εκτός από τις μεσογειακές χώρες, χρησιμοποιούνται επίσης πολύ στην Ινδία και στη Μέση Ανατολή, είναι πολύ πιο γλυκά απ' ό,τι τα λευκά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, γι' αυτό και μπορούν να προστίθενται ωμά στις σαλάτες.
Εκτός από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητές τους, μπορεί επίσης να ελαττώνουν και τον κίνδυνο καρκίνου.
Στην Τζώρτζια των ΗΠΑ, λ.χ., όπου καταναλώνεται ευρέως μια ποικιλία κρεμμυδιού που λέγεται βιντέλια, τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου που διαγιγνώσκονται είναι τα μισά απ' ό,τι ο τοπικός μέσος όρος όλων των άλλων καρκίνων μαζί.
Αντίστοιχα στην Κίνα, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν τα περισσότερα κρεμμύδια και σκόρδα απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος λαός, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου είναι κατά 40% μειωμένος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Τα κρεμμύδια δρουν, τέλος, προστατευτικά και εναντίον του βήχα και του κρυολογήματος.
Πηγή: onmed.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/1MzMjAO
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου