Από την αρχή των σκέψεων και πιέσεων των Γερμανών και ιδιαίτερα της κ. Μέρκελ για σύναψη συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, για να δοθεί λύση στο προσφυγικό, ήμασταν αρνητικοί καθόσον θεωρούμε ότι δεν υπήρξε ποτέ η Τουρκία ένας εταίρος σε οποιαδήποτε συμφωνία, που μπορείς να εμπιστευτείς. Φυσικά δεν πρόκειται για αυθαίρετους ισχυρισμούς αλλά για σκέψεις με επιχειρήματα μέσα από την διεθνή δράση της Τουρκίας. Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση του προσφυγικού, ήδη υπήρχαν σειρές συμφωνιών που η Τουρκία δεν τηρούσε, πως ξαφνικά τώρα θα γινότανε καλό παιδί, απλά μυρίστηκε χρήμα και δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης σε κεφάλαια ένταξης που την ενδιαφέρουν. Τώρα λοιπόν που ΄΄άρχισε να εφαρμόζεται΄΄ η υπογραφείσα συμφωνία έρχεται ο ίδιος ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής να παραδεχθεί ότι δεν προχωράει τίποτα και πως, κλασσικά πλέον, θα τα φορτώσουν όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα.
Έτσι, ο κ. Μουζάλας στα πλαίσια της Διάσκεψης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, με θέμα τη διεθνή κατανομή, μέσω νομίμων οδών, των Σύρων προσφύγων, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου εξωτερικών, σε παρέμβαση του ενώπιον των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) William Lacy Swing, η ειδική σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τις Μεταναστευτικές και Προσφυγικές ροές Karen AbuZayd, ο ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Tomar Bocek, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Heather Higginbottom, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πρέσβης Ali Naci Koru και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων του Λιβάνου Rachid Derbas, ανέφερε ότι πλέον η καταγραφή και η ταυτοποίηση γίνεται από την Ελλάδα με 100% ασφάλεια. Όμως την ίδια στιγμή, η μετεγκατάσταση (relocation), που εξαρτάται από τη βούληση των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η επανεγκατάσταση (resettlement) από την Τουρκία προς τα κράτη-μέλη δεν έχει καν ξεκινήσει και η συνεισφορά των κρατών-μελών στο αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση των δυνάμεων του Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) και της EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο) στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 30% αυτής που ζητήθηκε. Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες υλοποίησης της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι την πρώτη δυσκολία συνιστά η εμπλοκή πολλών μερών, το έλλειμμα ανταπόκρισης από την ΕΕ στη βοήθεια που έχει υποσχεθεί και είναι απαραίτητη, η συγκεχυμένη στάση της Τουρκίας, και οι διαδικασίες εναρμόνισης των νομικών ζητημάτων της συμφωνίας στις διεθνείς συνθήκες. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε ένα νέο “παιχνίδι κατηγοριών” που δημιουργείται εναντίον της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως κύρια στοιχεία του αποτελούν τα επιχειρήματα ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης και ότι η Τουρκία δεν αποτελεί ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες. Όπως σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν υπάρξει μαζικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες για τη μεταχείριση των προσφύγων στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. «Γίνονται, όμως, κατά της Ελλάδας για μια συμφωνία που δεν είναι ελληνική, αλλά μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την οποία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε με τον καλύτερο τρόπο».
Θεωρούμε όμως ότι όλα αυτά κ. Μουζάλα θα έπρεπε να τα είχατε προβλέψει, δεν ήταν δα και δύσκολο να μην περιμένουμε συνεργασία της Τουρκίας αλλά και εχθρική στάση των εταίρων, όταν ήδη και πριν τη συμφωνία όλοι σχεδόν μας έχουν κλείσει τα σύνορα. Το δάχτυλο τους σίγουρα θα δείχνει την Ελλάδα σε μια ακόμα προσπάθεια τους να απενοχοποιηθούν από τα κλειστά σύνορα ρίχνοντας το φταίξιμο σε εμάς … Είναι καιρός να το καταλάβετε όλοι οι κυβερνώντες ότι μόνοι μας θα πρέπει να δώσουμε λύση και θα πρέπει να είναι τολμηρή και στοχευμένη, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα εις βάρος των ΄΄ εταίρων΄΄ που θα αναγκάσουν τον ΟΗΕ και την ΕΕ να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Όσο δε το καθυστερούμε με ανύπαρκτες συμφωνίες οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στη Ελλάδα χωρίς να το θέλουν και έχουν αρχίσει μάλιστα να σφάζονται μεταξύ τους και σε λίγο θα σφάζουν ανεξέλεγκτα, θα αποτελέσουν μη διαχειρίσιμη κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες …
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
http://ift.tt/1MJsfi3
from Lougantina-news http://ift.tt/1PNgemi
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου