Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πούτιν: Λύστε το πρόβλημα των θεωρήσεων, για να στείλω 3.000.000 Ρώσους στην Ελλάδα



Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν

Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεών μας με τη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός – Πούτιν: Λύστε το πρόβλημα των θεωρήσεων, για να στείλω 3.000.000 Ρώσους στην ΕλλάδαΓια επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων σε σειρά τομέων της ελλληνικής οικονομίας, μίλησε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και για περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου ότι είναι στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία και παρατήρησε πως η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ επιτυχή συγκυρία που η χώρας μας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Αιχμή της συζήτησης μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε τη σημασία των μνημονίων που υπεγράφησαν και τη συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας, τόνισε επίσης.

Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς τη χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συνέχισε ο πρωθυπουργός, παραδεχόμενος πως «ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας».

Συζητήσαμε πώς θα αξιοποιήσουμε την παραδοχή που δημιουργείται στους τομείς του πολιτισμού και συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου, πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αποσταθεροποίησης, ανέφερε ακόμη.

Υποστήριξε, δε, ότι η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μιλώντας για τη Συρία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελληνιλή στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του Συριακού με όρους που θα ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.

Για την Ουκρανία, δε, εξέφρασε την ελληνική θέση υπέρ της εξασφάλισης της ειρήνης στη βάση εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.

«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον πρόεδρο Πούτιν και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της συνεργασίας» κατέληκε ο κ. Τσίπρας.

Πούτιν: Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας «Μαζί με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες» σημείωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Παρ’ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση» υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τις 170 εκδηλώσεις σε παιδεία, επιστήμη, εμπόριο, αθλητισμό και πολιτισμό, τις οποίες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας «είδε» ως ευκαιρία για περαιτέρω οροσέγγιση των δύο λαών.

Είπε ακόμη πως είναι πολύ σημαντική η συμπλήρωση της χιλιετηρίδας παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Πούτιν είπε ότι ο τζίρος από το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια. Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, εξήγησε, προαναγγέλοντας ότι τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μεικτή σύνοδος διυπουργικής συνεργασίας.

Ακόμη, ευχαρίστησε για το καθεστώς τιμώμενης χώρας που δίνει η ΔΕΘ στη Ρωσία και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας -60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και 15% σε πετρέλαιο, είπε χαρακτηριστικά.

protothema.gr


from Lougantina-news http://ift.tt/20N0sz6
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου