Όπως αναφέραμε Ισραήλ-Αίγυπτος-Ρωσία στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας λόγω κοινών συμφερόντων με το γεωπολιτικό παίγνιο να μας ευνοεί. Όλα αυτά εν όψει της τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου όπου ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα προσγειώνεται στο Τελ Αβίβ για επαφές με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου,
Σήμερα όπως αναφέραμε το πρωί σε άρθρο μας ο Τούρκος αντιπρόεδρος Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε «Για μας ανεξαρτησία είναι να μπορείς να πεις στον γκιαούρη `γκιαούρη`”, προσθέτοντας ότι «αυτό το ζήτημα της ανεξαρτησίας πρέπει να το λάβουμε σοβαρά”! Πρόκειται για ξεκάθαρα πράγματα. Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία πρέπει να είναι σε ύψιστη επιφυλακή.
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, είπε ότι «υπάρχουν τρόποι να πιεστεί η Τουρκία», αναφερόμενος μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο κάνει κάτι τέτοιο η Ρωσία ενώ ο κ. Ούζι Ράμπι, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Μεσανατολικών Σπουδών «Μοσέ Νταγιάν», εκτίμησε ότι μετά την ήττα του ISIS, ίσως υπάρχει κίνδυνος για ακόμη έναν πόλεμο, αυτή τη φορά ανάμεσα στους βασικούς παίκτες της περιοχής.
Και αυτός, πάντως, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να κρατηθεί μακριά από τη συγκεκριμένη σύρραξη.
Ο νέος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, υποπτέραρχος Αμικάμ Νορκίν τόνισε ότι «οι Ρώσοι είναι εδώ για να μείνουν». Επιπλέον, επισήμανε ότι το Ισραήλ «στηρίζει την Ιορδανία», ενώ επιθυμεί τη σταθερότητα της Αιγύπτου.
Το Τελ Αβίβ και η ισραηλινή ηγεσία εστιάζουν στην τεράστιας σημασίας για τους ίδιους διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, με τις «ιστορικές » συνομιλίες μεταξύ του Νετανιάχου, Τσίπρα και Αναστασιάδη την Πέμπτη .
Η νέα συνάντηση στην Ιερουσαλήμ έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη «στρατηγική συμμαχία» που ανακοινώθηκε στην Λευκωσία.
Τα ενεργειακά θέματα και η συνεργασία σε θέματα διάσωσης και εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσουν την κορυφή της ημερήσιας ατζέντας από τους ηγέτες του Ισραήλ, της Ελλάδος και της Κύπρου αυτή την εβδομάδα στην Ιερουσαλήμ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, συναντήθηκαν για πρώτη φορά μαζί τον Ιανουάριο στη Λευκωσία σε αυτό που χαιρετίστηκε ως ο σχηματισμός μιας νέας «στρατηγικής συμμαχίας» στην ανατολική Μεσόγειο.
Α.Τσίπρας και Ν.Αναστασιάδης θα συνοδεύονται από μια σειρά από υπουργούς και αξιωματούχους . Οι τρεις ηγέτες αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους.
Αυτή όμως, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των τριών χωρών μετά την συμφωνία συμφιλίωσης Τουρκίας –Ισραήλ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή «ζυγίζει» τρεις επιλογές για την εξαγωγή των κοιτασμάτων του σε φυσικό αέριο . Η πρώτη είναι να εξάγει στην Αίγυπτο για τις ανάγκες της.
Το δεύτερο είναι να εξάγει στην Τουρκία, μια χώρα πρόθυμη για διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών της, και η τρίτη είναι να υλοποιηθεί ένας αγωγός προς την Κύπρο και στη συνέχεια να επεκταθεί στην Ελλάδα.
Αυτή η επιλογή είναι μακράν και η πιο ακριβή από άποψη κόστους , αλλά πιο «σίγουρη» σε θέμα ασφαλείας από τις άλλες δύο .
Με τις σημερινές δυνατότητες της σε φυσικό αέριο, το Ισραήλ έχει την δυνατότητα να επιλέξει σε δύο από αυτές τις επιλογές, αυτής της Τουρκίας και αυτής της Κύπρου και της Ελλάδος.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, έχουν δημιουργήσει μια τριμερή επιτροπή που εξετάζει την δυνατότητα υλοποίησης ενός αγωγού αερίου και την εξαγωγή στην συνέχεια στην Ευρώπη.
Ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας και υδάτων Yuval Steinitz, δήλωσε μετά από συνάντηση με τους συναδέλφους του από την Ελλάδα και την Κύπρο το Σεπτέμβριο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός ήταν «ένα από τα πιο ελπιδοφόρα υπό εξέταση έργα» .
Διπλωματικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η συνεδρίαση της Πέμπτης θα είναι μια συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιανουαρίου, ενώ υποσχέθηκαν στενότερη συνεργασία σε επτά τομείς: την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα και την τεχνολογία, το περιβάλλον, την διαχείριση των υδάτων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης.
Οι Ισραηλινοί από ότι φαίνεται στον ορίζοντα , δεν πρόκειται να συμπράξουν με την Τουρκία παρόλο που η «κατεύθυνση» αυτή είναι η πιο φτηνή από άποψη κόστους.
Θα προτιμήσουν και την εναλλακτική περίπτωση του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος για να έχουν «σίγουρη» λύση σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμη και πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, όπως και η Κύπρος οφείλουν να προωθήσουν ένα τέτοιο έργο που θα προσδώσει μια στρατηγική υποστήριξη έναντι τουρκικών απειλών είτε τώρα είτε στο μέλλον.
πηγή: pentapostagma.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/2gaoiXn
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου