Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑΛΥΣΗ


Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος

Δεν είναι απίθανο να διαμοιρασθεί η Ευρώπη μεταξύ των Η.Π.Α., της Κίνας και της Ρωσίας, στα πλαίσια ενός τριπολικού πλανήτη
– ενώ η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα δικά της χέρια, όπως πρότεινε η καγκελάριος για την ΕΕ, προτού είναι πολύ αργά.

«Οι εποχές κατά τις οποίες ήμασταν σε θέση να βασιζόμαστε ολοκληρωτικά σε άλλους, έχουν κάνει ένα βήμα προς το παρελθόν….Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας πραγματικά στα δικά μας χέρια…Πρέπει φυσικά να παραμείνουμε φίλοι με τις Η.Π.Α. και με τη Μ. Βρετανία, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε πως θα πρέπει να αγωνιζόμαστε μόνοι μας για τη μοίρα μας» (A. Merkel, πηγή).

Ανάλυση

Οι εξαιρετικά σοβαρές δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου δεν οφείλονται προφανώς στην απόσταση που πήρε ο κ. Trump από την κλιματική συμφωνία του Παρισιού – ούτε ίσως στη μη δέσμευση του, όσον αφορά το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί αμοιβαίας άμυνας, κάτι που πιθανόν σηματοδοτεί μία προσεκτική προσέγγιση του με τη Ρωσία (άρθρο).

Κατά την άποψη μας έχουν κυρίως σχέση με την απαίτηση να πληρώνει η Γερμανία στο ΝΑΤΟ το συμφωνηθέν 2% επί του ΑΕΠ της και μάλιστα αναδρομικά – κάτι που θα σήμαινε πως ο προϋπολογισμός της θα επιβαρυνόταν ανάλογα. Επίσης με τις επιπλήξεις του αμερικανού προέδρου, όσον αφορά τα υπερβολικά πλεονάσματα της, τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο υποτιμημένο ευρώ – με τη βοήθεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης που ουσιαστικά προκλήθηκε από τη Γερμανία, η οποία (κρίση) ανάγκασε την ΕΚΤ να μηδενίσει τα βασικά της επιτόκια, καθώς επίσης να αυξήσει τη ρευστότητα, εις βάρος φυσικά της ισοτιμίας του κοινού νομίσματος.

Σύμφωνα τώρα με τη Washington Post, οι δηλώσεις της καγκελαρίου σηματοδοτούν μία σαφή αλλαγή της πολιτικής ρητορικής της – ιδίως η αναφορά της, κατά την οποία οι Η.Π.Α. δεν αποτελούν πλέον έναν αξιόπιστο εταίρο! Πιστεύει δε πως η κυρία Merkel ήταν προσεκτική και καθόλου παρορμητική – έχοντας στόχο τη δημιουργία μίας άλλης ΕΕ, η οποία θα είναι ισχυρότερη και πιο αυτόνομη, καθώς επίσης λιγότερο πρόθυμη να αφήσει την ηγεσία της στις Η.Π.Α. (άρα υπό τη γερμανική ηγεμονία).

Κατά τους βρετανικούς Times όμως, το ευρωπαϊκό μέρος του ταξιδιού του κ. Trump έδειξε στον καθέναν, ο οποίος πιθανόν αμφέβαλε ότι, αυτός ο πρόεδρος δεν είναι δύσκολο να παραπλανηθεί αλλά, ταυτόχρονα, πολύ εύκολο να υποτιμηθεί – ότι δηλαδή ακόμη και αν καταφέρει να τον κοροϊδέψει κανείς θα το καταλάβει πολύ σύντομα, οπότε δεν πρέπει να τον υποτιμάει. Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία έμαθε γρήγορα πολλά σχετικά με την Κίνα, παίρνοντας ήσυχα και σιωπηλά απόσταση από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις – όσον αφορά τη διεξαγωγή ενός εμπορικού πολέμου με τη χώρα ή την καταδίκη της για χειραγώγηση του νομίσματος της.

Εκτός αυτού, ξανά κατά τους Times, απέφυγε έξυπνα, ακολουθώντας τις συμβουλές του Καναδά και του Μεξικού, να καταργήσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της Β. Αμερικής (NAFTA) – ενώ διατήρησε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Ανησύχησε βέβαια το ΝΑΤΟ, μη επιβεβαιώνοντας ρητά την εγγύηση αμοιβαίας άμυνας, καθώς επίσης τους G7 μη αναγνωρίζοντας την κλιματική συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψε ο κ. Obama – αλλά και τα δύο θα ήταν ακόμη δυνατόν να συμβούν, ενώ θα ήταν έξυπνο εκ μέρους του να το κάνει.

Περαιτέρω, αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι το ότι, ο κ. Trump πήρε αποστάσεις από τη Γερμανία, προσεγγίζοντας εκτός από τη Βρετανία και εν μέρει την Ιταλία, τη Γαλλία – την οποία έχει επιλέξει να επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος Putin παρά το ότι δεν είχε στηρίξει τον κ. Macron (πηγή), μετά από πρόσκληση του τελευταίου που εξέπληξε τη Γερμανία, αφού ήταν η βασική του υποστηρίκτρια. Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε τις επιθέσεις του υποψήφιου πρέσβη των Η.Π.Α. στην ΕΕ εναντίον του ευρώ – το οποίο αποτελεί για τη Γερμανία το θεμέλιο στήριγμα της οικονομικής της δύναμης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

ksipnistere.com


from Lougantina-news http://ift.tt/2sBgMs8
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου