Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Μεγάλη αντιτουρκική συμμαχία ετοιμάζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια-Ποιοι θα την αποτελούν


Του Ραφαήλ Αξιώτη

Έντονες είναι οι ζυμώσεις που παρατηρούνται στα Βαλκάνια τις τελευταίες εβδομάδες, με το ΝΑΤΟ και τη Δύση να επεμβαίνουν διπλωματικά σε χώρες όπως τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο προκειμένου να εμποδίσουν πάση θυσία την ρωσική «κάθοδο» στις σλαβικές χώρες. Από την άλλη, η Τουρκία φαίνεται πιο απειλητική από ποτέ καθώς σε συμμαχία με Αλβανία και Κόσοβο προάγει το ακραίο ισλάμ κατά των χριστιανικών χωρών και εποφθαλμιά εδάφη των γειτονικών της κρατών, με κυριότερη την Ελλάδα.

Η Αθήνα, γνωρίζοντας τα παραπάνω προσπαθεί να αντιδράσει με την δημιουργία μιας συμμαχίας από χριστιανικά-ορθόδοξα κράτη κάνοντας την αρχή με την -παραδοσιακά σύμμαχο-Σερβία, κατόπιν με τη Βουλγαρία και σήμερα με το Μαυροβούνιο, την τελευταία προσθήκη του ΝΑΤΟ. Τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της συμμαχίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που δήλωσε: «Το Μαυροβούνιο όπως και η Ελλάδα είναι δυο φάροι σταθερότητας στα Βαλκάνια. Είμαστε δύο χώρες που φροντίζουμε και συμβάλλουμε στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, και από αυτή την άποψη η φίλη χώρα του Μαυροβουνίου είναι μια χώρα που συμβάλλει στη διάδοση της πολιτικής κουλτούρας τής συναίνεσης και των συμβιβασμών στην περιοχή μας. Και το έχει αποδείξει αυτό λύνοντας, ή έχοντας κάνει όλα τα απαραίτητα από την πλευρά της για να λυθούν, κάθε είδους προβλήματα που κουβαλάμε όλοι μας από το παρελθόν στη περιοχή».

Ο ίδιος χρησιμοποίησε το «χαρτί» της Ε.Ε. για την βαλκανική χώρα, αφού η Σερβία έχει δρομολογήσει ήδη την ένταξη στην Ένωση. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, όπως είπε ο ίδιος, εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου, να δώσει τη γνώση και την εμπειρογνωμοσύνη της, αλλά και να αναπτύξει τη διμερή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς, τόσο μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών όσο και συνολικότερα των δύο κρατών. Ήδη η διμερής συνεργασία αναπτύσσεται σε επίπεδο στρατιωτικών σχολών, πανεπιστημίων, ερευνητικών και πολιτιστικών κέντρων.

Παράλληλα κάλεσε τον Μαυροβούνιο ομόλογό του σε όλες τις διασκέψεις που διοργανώνει η Ελλάδα, στα τέλη Οκτωβρίου για τον Πολιτιστικό και Διαθρησκειακό Διαλογο, στην επόμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τον Ιούνιο του 2018, αλλά και στην τετραμερή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Κροατίας, με στόχο να στηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Νταρμάνοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την αναγνώριση των στενών σχέσεων και της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος της επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν να προωθήσει περαιτέρω τη σχέση αυτή, τον εποικοδομητικό διάλογο και ακόμα περισσότερο την οικονομική συνεργασία.

Εξήρε τη θετική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια, τόσο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα επαφής του ΝΑΤΟ για το Μαυροβούνιο το 2008», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την ουσιαστική βοήθεια της χώρας μας στην ένταξη ως πλήρους μέλους του Μαυροβουνίου του ΝΑΤΟ, πριν από μία εβδομάδα, αλλά και για τη σταθερή υποστήριξή της στον τομέα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο τρίτος μεγάλος στόχος για τη χώρα του.

πηγη


from Lougantina-news http://ift.tt/2srTgRc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου