Ετοιμάσαμε μια λίστα με αυτά που πρέπει να προσέχετε για να επιλέξετε τα φρούτα και λαχανικά με την καλύτερη ποιότητα και γεύση.
Βερίκοκα
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα χωρίς μελανιές και σημάδια. Τα κοκκινωπά ή κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά.
Να θυμάστε: Η επιφάνεια του βερίκοκου πρέπει να είναι στεγνή. Η σάρκα του δεν πρέπει να αλλάζει σχήμα όταν πιέζεται.
Αβοκάντο
Εμφάνιση: Η φλούδα ενός ώριμου αβοκάντο πρέπει να είναι σκούρα πράσινη, τραχιά και καθαρή – χωρίς σημάδια ή χαρακιές.
Να θυμάστε: Δεν πρέπει να είναι σκληρό. Όταν το πιέζετε, πρέπει να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα. Αφήστε τα άγουρα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο μέρες.
Να θυμάστε: Δεν πρέπει να είναι σκληρό. Όταν το πιέζετε, πρέπει να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα. Αφήστε τα άγουρα αβοκάντο σε θερμοκρασία δωματίου για δύο μέρες.
Μελιτζάνες
Εμφάνιση: Γυαλιστερές, με ομοιόμορφο, σκούρο μοβ χρώμα. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές ή ανοιχτόχρωμα/σκουρόχρωμα σημάδια. Το κοτσάνι πρέπει να είναι πράσινο.
Να θυμάστε: Διαλέξτε τις μελιτζάνες που είναι μαλακές, μέτριες σε μέγεθος και σχετικά βαριές.
Εμφάνιση: Γυαλιστερές, με ομοιόμορφο, σκούρο μοβ χρώμα. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές ή ανοιχτόχρωμα/σκουρόχρωμα σημάδια. Το κοτσάνι πρέπει να είναι πράσινο.
Να θυμάστε: Διαλέξτε τις μελιτζάνες που είναι μαλακές, μέτριες σε μέγεθος και σχετικά βαριές.
Καρπούζια
Εμφάνιση: Οι ρίγες θα πρέπει να φαίνονται καθαρά και το κοτσάνι να είναι κίτρινο και ξερό. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές, γρατσουνιές ή βαθουλώματα στην επιφάνεια.
Να θυμάστε: Διαλέξτε ένα μέτριο σε μέγεθος, σκληρό και βαρύ καρπούζι. Τα ώριμα σπάνε όταν τα πιέζετε.
Εμφάνιση: Οι ρίγες θα πρέπει να φαίνονται καθαρά και το κοτσάνι να είναι κίτρινο και ξερό. Δεν πρέπει να έχει χαρακιές, γρατσουνιές ή βαθουλώματα στην επιφάνεια.
Να θυμάστε: Διαλέξτε ένα μέτριο σε μέγεθος, σκληρό και βαρύ καρπούζι. Τα ώριμα σπάνε όταν τα πιέζετε.
Ανανάς
Εμφάνιση: Θα πρέπει να είναι κιτρινωπός, οι άκρες από κάθε κομμάτι καφέ, τα φύλλα παχιά και πράσινα.
Να θυμάστε: Οι ανανάδες πρέπει να είναι βαριοί και μαλακοί και να έχουν μια γλυκιά, φρουτώδη γεύση. Αποφύγετε τους ανανάδες που κοκκινίζουν.
Εμφάνιση: Θα πρέπει να είναι κιτρινωπός, οι άκρες από κάθε κομμάτι καφέ, τα φύλλα παχιά και πράσινα.
Να θυμάστε: Οι ανανάδες πρέπει να είναι βαριοί και μαλακοί και να έχουν μια γλυκιά, φρουτώδη γεύση. Αποφύγετε τους ανανάδες που κοκκινίζουν.
Πεπόνια
Εμφάνιση: Σκληρή και βαριά, με ένα διακριτικό, γλυκό άρωμα.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο πεπόνι κάνει έναν πνιχτό ήχο όταν το χτυπάτε.
Εμφάνιση: Σκληρή και βαριά, με ένα διακριτικό, γλυκό άρωμα.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο πεπόνι κάνει έναν πνιχτό ήχο όταν το χτυπάτε.
Ρόδια
Εμφάνιση: Έντονα κόκκινα και γυαλιστερά με μια πορτοκαλί χροιά. Η φλούδα δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρή και να έχει χαρακιές ή καφέ σημάδια πάνω της.
Να θυμάστε: Το ρόδι θα πρέπει να είναι σκληρό όταν το πιάνετε και να μην μυρίζει.
Εμφάνιση: Έντονα κόκκινα και γυαλιστερά με μια πορτοκαλί χροιά. Η φλούδα δεν πρέπει να είναι πολύ ξηρή και να έχει χαρακιές ή καφέ σημάδια πάνω της.
Να θυμάστε: Το ρόδι θα πρέπει να είναι σκληρό όταν το πιάνετε και να μην μυρίζει.
Πατάτες
Εμφάνιση: Μαλακή, επίπεδη φλούδα. Δεν πρέπει να έχει πολλές χαρακιές, τρύπες ή σημάδια. Δεν πρέπει να πρασινίζει.
Εμφάνιση: Μαλακή, επίπεδη φλούδα. Δεν πρέπει να έχει πολλές χαρακιές, τρύπες ή σημάδια. Δεν πρέπει να πρασινίζει.
Να θυμάστε: Πάντα να διαλέγετε πατάτες μέτριου μεγέθους.
Κολοκύθια
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα με απαλή φλούδα χωρίς σημάδια, βαθουλώματα ή χαρακιές.
Να θυμάστε: Να επιλέγετε πάντα κολοκύθια που δεν ξεπερνάνε τα 15-20 εκατοστά σε μήκος.
Κολοκύθια
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα με απαλή φλούδα χωρίς σημάδια, βαθουλώματα ή χαρακιές.
Να θυμάστε: Να επιλέγετε πάντα κολοκύθια που δεν ξεπερνάνε τα 15-20 εκατοστά σε μήκος.
Λεμόνια/λάιμ
Εμφάνιση: Μαλακή, γυαλιστερή φλούδα, χωρίς εξογκώματα ή τρύπες. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι ελαστικά, αλλά όχι πολύ σκληρά. Πάντα να διαλέγετε τα πιο βαριά, γιατί έχουν πιο πολύ χυμό.
Εμφάνιση: Μαλακή, γυαλιστερή φλούδα, χωρίς εξογκώματα ή τρύπες. Το χρώμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι ελαστικά, αλλά όχι πολύ σκληρά. Πάντα να διαλέγετε τα πιο βαριά, γιατί έχουν πιο πολύ χυμό.
Νεκταρίνια
Εμφάνιση: Έντονο κίτρινο με κόκκινο στο πλάι. Αποφύγετε τα πολύ σκουρόχρωμα ή πολύ γυαλιστερά.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο νεκταρίνι πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σα φλέβες. Αν δεν έχει, μπορεί να χρησιμοποιείται νιτρικό άλας.
Εμφάνιση: Έντονο κίτρινο με κόκκινο στο πλάι. Αποφύγετε τα πολύ σκουρόχρωμα ή πολύ γυαλιστερά.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο νεκταρίνι πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σα φλέβες. Αν δεν έχει, μπορεί να χρησιμοποιείται νιτρικό άλας.
Δαμάσκηνα
Εμφάνιση: Μια μαλακή επιφάνεια, με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα ή σκούρα σημάδια.
Να θυμάστε: Το χνούδι στην φλούδα δείχνει ότι το δαμάσκηνο έχει κοπεί πρόσφατα.
Εμφάνιση: Μια μαλακή επιφάνεια, με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα ή σκούρα σημάδια.
Να θυμάστε: Το χνούδι στην φλούδα δείχνει ότι το δαμάσκηνο έχει κοπεί πρόσφατα.
Αγγούρια
Εμφάνιση: Έντονα πράσινη, λεπτή και σχεδόν θαμπή φλούδα.
Να θυμάστε: Τα αγγούρια πρέπει να είναι συμπαγή, χωρίς βαθουλώματα ή ζάρες. Η ξεθωριασμένη ρίζα δείχνει ότι δεν είναι φρέσκα.
Εμφάνιση: Έντονα πράσινη, λεπτή και σχεδόν θαμπή φλούδα.
Να θυμάστε: Τα αγγούρια πρέπει να είναι συμπαγή, χωρίς βαθουλώματα ή ζάρες. Η ξεθωριασμένη ρίζα δείχνει ότι δεν είναι φρέσκα.
Ραπανάκια
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρα ή κίτρινα σημάδια.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι σκληρά, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και να είναι απαλά. Αγοράστε τα με τα φύλλα – δείχνουν την φρεσκάδα τους.
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρα ή κίτρινα σημάδια.
Να θυμάστε: Πρέπει να είναι σκληρά, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και να είναι απαλά. Αγοράστε τα με τα φύλλα – δείχνουν την φρεσκάδα τους.
Ντομάτες
Εμφάνιση: Γυαλιστερή και λεπτή φλούδα χωρίς βαθουλώματα, κοψίματα, σημάδια ή ζάρες. Αν είναι πράσινες, δεν είναι γινωμένες.
Να θυμάστε: Πρέπει να έχουν ένα πλούσιο, ευχάριστο άρωμα. Η πολύ λεπτή φλούδα δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας.
Εμφάνιση: Γυαλιστερή και λεπτή φλούδα χωρίς βαθουλώματα, κοψίματα, σημάδια ή ζάρες. Αν είναι πράσινες, δεν είναι γινωμένες.
Να θυμάστε: Πρέπει να έχουν ένα πλούσιο, ευχάριστο άρωμα. Η πολύ λεπτή φλούδα δείχνει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικό άλας.
Κολοκύθες
Εμφάνιση: Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι σκληρή και να έχει ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα, σημάδια αποσύνθεσης ή από μηχανήματα.
Να θυμάστε: Πάντα να διαλέγετε μικρές ή μεσαίες κολοκύθες. Το κοτσάνι πρέπει να είναι ξερό. Οι κολοκύθες με κάπως μπλε φλούδα είναι οι πιο γλυκιές.
Εμφάνιση: Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι σκληρή και να έχει ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς βαθουλώματα, σημάδια αποσύνθεσης ή από μηχανήματα.
Να θυμάστε: Πάντα να διαλέγετε μικρές ή μεσαίες κολοκύθες. Το κοτσάνι πρέπει να είναι ξερό. Οι κολοκύθες με κάπως μπλε φλούδα είναι οι πιο γλυκιές.
Χουρμάδες
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς γυαλάδες. Δεν πρέπει να έχει εμφανή ελαττώματα. Οι χουρμάδες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζαρωμένοι ή ξηροί.
Να θυμάστε: Ένας χουρμάς που αποξηραίνεται χωρίς χημικά μέσα, πρέπει να είναι ξηρός στο άγγιγμα. Μπορεί ακόμη να κολλάει λίγο λόγω της ζάχαρης.
Εμφάνιση: Ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς γυαλάδες. Δεν πρέπει να έχει εμφανή ελαττώματα. Οι χουρμάδες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ζαρωμένοι ή ξηροί.
Να θυμάστε: Ένας χουρμάς που αποξηραίνεται χωρίς χημικά μέσα, πρέπει να είναι ξηρός στο άγγιγμα. Μπορεί ακόμη να κολλάει λίγο λόγω της ζάχαρης.
Μήλα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν πολύ φυσική εμφάνιση. Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα ή ίχνη από παράσιτα, σκούρα σημάδια ή βαθουλώματα.
Να θυμάστε: Διαλέξτε μήλα μεσαίου μεγέθους που μυρίζουν. Αν η φλούδα τους είναι λιπαρή, τότε έχουν υποστεί χημικές διεργασίες.
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν πολύ φυσική εμφάνιση. Δεν πρέπει να έχουν χτυπήματα ή ίχνη από παράσιτα, σκούρα σημάδια ή βαθουλώματα.
Να θυμάστε: Διαλέξτε μήλα μεσαίου μεγέθους που μυρίζουν. Αν η φλούδα τους είναι λιπαρή, τότε έχουν υποστεί χημικές διεργασίες.
Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινα σημάδια.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι ξηρό και μαλακό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν πολλές στρώσεις φλούδας, τότε το σκόρδο δεν είναι ώριμο.
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινα σημάδια.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι ξηρό και μαλακό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν πολλές στρώσεις φλούδας, τότε το σκόρδο δεν είναι ώριμο.
Μανιτάρια
Εμφάνιση: Η κορυφή πρέπει να είναι άσπρη, μαλακή, με μια θαμπή γυαλάδα, χωρίς σημάδια ή βαθουλώματα. Η “ταινία” που ενώνει το κοτσάνι με την κορυφή θα πρέπει να είναι άθικτη.
Να θυμάστε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι ελαστικά και σκληρά στο άγγιγμα με χαρακτηριστικό άρωμα.
Εμφάνιση: Η κορυφή πρέπει να είναι άσπρη, μαλακή, με μια θαμπή γυαλάδα, χωρίς σημάδια ή βαθουλώματα. Η “ταινία” που ενώνει το κοτσάνι με την κορυφή θα πρέπει να είναι άθικτη.
Να θυμάστε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι ελαστικά και σκληρά στο άγγιγμα με χαρακτηριστικό άρωμα.
Πράσινο λάχανο
Εμφάνιση: Πράσινα φύλλα με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρες κηλίδες ή ξερά σημεία.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα όταν το πιέζετε. Αν τα φύλλα του είναι πολύ χοντρά, τότε περιέχει πολλά νιτρικά άλατα.
Εμφάνιση: Πράσινα φύλλα με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς σκούρες κηλίδες ή ξερά σημεία.
Να θυμάστε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα όταν το πιέζετε. Αν τα φύλλα του είναι πολύ χοντρά, τότε περιέχει πολλά νιτρικά άλατα.
Κουνουπίδι
Εμφάνιση: Το κεφάλι πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα, χωρίς χώμα ή σημάδια πάνω του.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι πολύ συμπαγές.
Εμφάνιση: Το κεφάλι πρέπει να έχει ένα ομοιόμορφο λευκό ή ελαφρώς κίτρινο χρώμα, χωρίς χώμα ή σημάδια πάνω του.
Να θυμάστε: Το κεφάλι πρέπει να είναι πολύ συμπαγές.
Αρακάς
Εμφάνιση: Έντονα πράσινος λοβός, ελαφρώς υγρός στην εμφάνιση.
Να θυμάστε: Προσπαθείτε να λυγίσετε τον λοβό στη μέση – αν δεν λυγίζει, ο αρακάς είναι παλιός.
Εμφάνιση: Έντονα πράσινος λοβός, ελαφρώς υγρός στην εμφάνιση.
Να θυμάστε: Προσπαθείτε να λυγίσετε τον λοβό στη μέση – αν δεν λυγίζει, ο αρακάς είναι παλιός.
Κρεμμύδι
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να έχει χτυπήματα στην επιφάνεια. Τα εξωτερικά στρώματα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτόχρωμα. Πάντα να διαλέγετε κρεμμύδια χωρίς ρίζες ή πράσινους βλαστούς.
Να θυμάστε: Ένα καλό κρεμμύδι πρέπει να είναι συμπαγές, ξηρό και να μην σπάει εύκολα όταν το πιέζετε. Το άρωμα του πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά διαπεραστικό.
kontranews.gr
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να έχει χτυπήματα στην επιφάνεια. Τα εξωτερικά στρώματα πρέπει να είναι πάντα ανοιχτόχρωμα. Πάντα να διαλέγετε κρεμμύδια χωρίς ρίζες ή πράσινους βλαστούς.
Να θυμάστε: Ένα καλό κρεμμύδι πρέπει να είναι συμπαγές, ξηρό και να μην σπάει εύκολα όταν το πιέζετε. Το άρωμα του πρέπει να είναι ελαφρύ αλλά διαπεραστικό.
kontranews.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/2xDM7wB
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου