Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αποκλειστικό: Έτσι θα καταστραφεί ο Πανάγιος Τάφος


Γιατί σταμάτησαν τα μηχανήματα παρακολούθησης της συντήρησης του Πανάγιου Τάφου. Ποιοι θέλουν να ελέγξουν το μέλλον του Ιερού μνημείου με την καταστροφική αυτή κίνηση.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΧΝΑΚΗ

Ο Πανάγιος Τάφος ήρθε γι άλλη μια φορά στο προσκήνιο αφού τα ευρήματα και οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν παύουν να εκπλήσσουν και να δημιουργούν νέα δεδομένα για την ιστορία του.



Οι Έλληνες επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της Αντωνίας Μοροπούλου έφεραν στο φως πολλές παραμέτρους , καθάρισαν το μνημείο και δημιούργησαν προϋποθέσεις ώστε αυτό να μην καταστραφεί. Αυτό άλλωστε ήταν το ζητούμενο των εργασιών.


Όμως παρόλο που τις τελευταίες ώρες η είδηση του προσδιορισμού της χρονολόγησης του μαρμάρου φέρεται να είναι περίπου το 345 μ.Χ και να μεσουρανεί, η είδηση που φέρνει το iellada.gr στο φως της δημοσιότητας για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο μνημείο κρύβει την σοβαρότητα της κατάστασης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΎΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iellada.gr η επιστημονική ομάδα με το πέρας των εργασιών τοποθέτησε κατάλληλα μηχανήματα ώστε να καταγράφουν την κατάσταση και το περιβάλλον που δημιουργείται καθημερινά στο ιερό κουβούκλιο. Ο λόγος που ουσιαστικά είχε δημιουργηθεί η καταστροφική κατάσταση ήταν τα φορτία από τις αναπνοές, την θερμότητα από τα κεριά και τον κόσμο γεγονός άλλωστε που τονίστηκε πολλές φορές από τους επιστήμονες και η μόνιμη αγωνία τους ήταν τι θα γίνει αν δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες συντήρησης μετά την αποκατάσταση.

Ολοκληρώνοντας την αναστήλωση και την συντήρηση του μνημείου η ομάδα των επιστημόνων θα έπρεπε να παρακολουθεί την πορεία αυτή της κατάστασης ώστε αν χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις νωρίς για να μην φτάσουμε και πάλι στα προηγούμενα επίπεδα.
Όμως τα μηχανήματα αυτά αποσυνδέθηκαν , όχι βέβαια από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο αλλά από υπηρεσίες που προσπαθούν να ελέγξουν από ότι αποδεικνύεται την κατάσταση στον Πανάγιο Τάφο και γιατί όχι να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους.
Δυστυχώς το Πατριαρχείο αυτή τη στιγμή όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ δεν μπορεί να παρέμβει στην καταστροφική αυτή κίνηση με αποτέλεσμα αν τα πράγματα δεν αλλάξουν να αρχίσει και πάλι το μνημείο να πάσχει και όλη η δουλειά που έχει γίνει ως τώρα να πάει στράφι.

ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΤΟ 345 μ.Χ
Μέσω της μεθόδου OSL τα δείγματα που εξετάστηκαν, από ασβεστοκονίαμα που βρέθηκε μεταξύ της επιφάνειας από ασβέστη που καλύπτει τον τάφο και της μαρμάρινης πλάκας που το καλύπτει έδειξαν την χρονολογία. Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό στοιχείο της αποκάλυψης των ελλήνων επιστημόνων έρχεται στο φως όμως την περίοδο που η νέα τάξη πραγμάτων που ελέγχει πια τα πράγματα φαίνεται να μην έχει καταλάβει ότι η κίνηση αυτή να κλείσει τα μηχανήματα ελέγχου και παρέμβασης μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μνημείο.
ΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ
Ο τάφος του Χριστού ήταν καλυμμένος από μάρμαρο τουλάχιστον μέχρι το 1555 μ. Χ.. Υπάρχει, μάλιστα, σοβαρή πιθανότητα αυτό να ίσχυε και για αρκετούς αιώνες νωρίτερα. Όταν μάλιστα το μάρμαρο απομακρύνθηκε σύμφωνα με τους επιστήμονες και τον αρχαιολόγο του National Geographic, έμειναν έκπληκτοι με τον όγκο του υλικού.

Μέχρι τώρα, τα πρώτα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρέθηκαν μέσα και γύρω από το συγκρότημα των τάφων χρονολογούνται στην περίοδο των Σταυροφόρων, καθιστώντας το όχι μεγαλύτερο από 1.000 χρόνια.
Ο τάφος άνοιξε για πρώτη φορά σε αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το ιερό που περιβάλλει τον τάφο, γνωστό ως Edicule, υπέστη σημαντική αποκατάσταση από μια διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 ή το 33 μΧ, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα ή «ταφικό κρεβάτι» λαξευμένο από ασβεστόλιθο, δίπλα σε μια σπηλιά.
Η ταφική πλάκα σήμερα περικλείεται από ένα οικοδόμημα γνωστό και ως Κουβούκλιο. Το οποίο έχει χτιστεί γύρω από τον τάφο και αναστηλώθηκε τελευταία φορά μεταξύ 1808-1810, αφού είχε καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιάς.

Σε αυτό το Κουβούκλιο αλλά και στον εσωτερικό τάφο έγιναν επί μήνες εργασίες αποκατάστασης από την ομάδα επιστημόνων του ΕΜΠ υπό την καθοδήγηση και εποπτεία της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου.
Όλοι περιμένουμε με αγωνία όμως την δημοσίευση των επιστημονικών αποτελεσμάτων σε τεύχος της αρχαιολογικής επιστήμης: «Εκθέσεις».






iellada.gr


from LN-news http://ift.tt/2jxVbhh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου