Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Λαπαβίτσας στο Ναύπλιο: Με δραχμή, οι πρώτοι 6 μήνες δύσκολοι, σε 1,5 χρόνο ανάπτυξη – Μέχρι 20% η υποτίμηση



Την αναγκαιότητα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, έναντι της συνέχισης των μνημονίων εξήγγειλε ο Βουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας» Κώστας Λαπαβίτσας.

Μιλώντας στο κατάμεστο θεατράκι του ΟΣΕ στο Ναύπλιο, αναφέρθηκε στο μονόδρομο της Δραχμής και στην επόμενη μέρα της εξόδου από το Ευρώ: Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα δεν είναι εύκολη, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και έλλειψη τρομοκράτησης, θέληση και λαϊκή συμμετοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, οι πρώτοι 5-6 μήνες θα είναι δύσκολοι αλλά έπειτα από 1,5 -2 χρόνια θα ακολουθήσει ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Η αρχική ισοτιμία θα είναι 1 δραχμή = 1 ευρώ και θεωρεί ότι η αναμενόμενη υποτίμηση θα κυμανθεί μεταξύ 15 – 20% καθώς η Ελλάδα έχει ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω κυρίως του τουρισμού αλλά και των εξαγωγών.

Για να αποφευχθεί η αναταραχή, θα πρέπει εκ μέρους της Πολιτείας να υπάρξει σοβαρή παρέμβαση με ανοχή των χρεών όσων δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνει σωστή ιεράρχηση των εισαγωγών: «Στα φάρμακα υπάρχει πληρότητα 78%, δεν θα εισάγουμε χάπια για το αδυνάτισμα αλλά για βαριές ασθένειες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για δελτίο σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας τόνισε πως οι άνθρωποι της Λαϊκής Ενότητας δεν είναι δραχμολάγνοι, όπως κάποιοι τους αποκαλούν, αλλά η προοπτική των μνημονίων είναι καταστροφική για τη χώρα και τα λαϊκά στρώματα. Η πρόταση που κάνουν είναι ριζοσπαστική, εφικτή και εφαρμόσιμη.

Όπως είπε: Πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιά διαγραφή και στάση πληρωμών του χρέους, καθώς αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν φταίει ο λαός αλλά αυτοί που φόρτωσαν τον τόπο με χρέη. Είναι ανάγκη να άρουμε τη λιτότητα, να σταματήσουν τα πλεονάσματα τα οποία σημαίνουν «κυνηγάω φόρους – επιβάλλω λιτότητα». Να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τους φτωχούς και να πληρώσουν αυτοί που πρέπει.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, θα πρέπει να περιέλθουν οι τράπεζες στη δημόσια ιδιοκτησία και να υπάρξει ρύθμιση των χρεών με κοινωνικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (η οποία εσκεμμένα ξεκίνησε με την είσοδο στην ΕΟΚ), να δημιουργηθεί δυναμική ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να αλλάξει το Κράτος και να γίνει ανταποδοτικό και δημιουργικό.

Γιώργος Νικολόπουλος



from Lougantina-news http://ift.tt/1Jpl9aU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου