ΗΠΑ και σύμμαχοί «ανησυχούν» από την ξαφνική φιλία της Τουρκίας με τη Ρωσία…
Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ προεξοφλούν την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τρόμο. Όπως αναφέρουν, η επίσκεψη μπορεί κάλλιστα να σημαίνει συμφιλίωση μεταξύ των δύο εθνών.
Δεδομένου ότι η ΕΕ εξακολουθεί να φαίνεται απρόθυμη να δεχθεί την Τουρκία και τις ΗΠΑ να αρνούνται να παραδώσουν τον «φερόμενο ως εγκέφαλο» της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος, Φετουλάχ Γκιουλέν οι προοπτικές της συμμαχίας με τη Ρωσία έχουν γίνει όλο και πιο ελκυστική στην Άγκυρα.
Η συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και Ερντογάν, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 9 Αυγούστου, θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών. Οι δυτικές χώρες, που έχουν ήδη τρομάξει από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν του αποτυχημένου πραξικόπηματο στην Τουρκία, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για την εξέλιξη αυτή.
«Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις πήρε γρήγορα μια στροφή προς το καλύτερο».
Επιπλέον, φημολογείται ότι η Ρωσία προειδοποίησε πράγματι τον Τούρκο πρόεδρο, για την ομάδα κομάντος που εισέβαλε στο ξενοδοχείο, όπου έμενε ο Ερντογάν, και μια δήλωση που έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu προφανώς προσδίδει πίστη σε αυτή τη θεωρία.
«Κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, η Ρωσία μας παρείχε πλήρη και αμέριστη βοήθεια. Ευχαριστούμε τον Βλαντιμίρ Πούτιν και όλους τους αξιωματούχους της Ρωσίας … Η Ρωσία δεν είναι μόνο φίλος μας και κοντινός γείτονας, αλλά και ένας στρατηγικός εταίρος», δήλωσε ο υπουργός.
Ο τουρκικός στρατός, η οποίος αριθμεί 315.000 άνδρες, είναι ο δεύτερος πολυπληθέστερος στο ΝΑΤΟ και η Τουρκία, βρίσκεται «σε μια στρατηγική θέση στα σύνορα μεταξύ της Δύσης και του αραβικού κόσμου, τον Καύκασο και τη Ρωσία.» Επιπλέον, ο αμερικανικός συνασπισμός κατά της Daesh εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τουρκικές στρατιωτικές υποδομές – την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ κυρίως – στην εν εξελίξει εκστρατεία του εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας.
Και ενώ ο Ερντογάν είναι απίθανο να εξετάσει την πιθανότητα ανάκλησης της χώρας του από το ΝΑΤΟ, διατηρώντας φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, ο Τούρκος ηγέτης στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να πέσει θύμα εκφοβισμού.
Την ίδια στιγμή, ενώ αρχικά Ρωσία και Τουρκία στηρίζουν τις αντίθετες πλευρές της συριακής σύγκρουσης, τώρα ο Ερντογάν πιστεύει ότι προφανώς η υποστήριξη των ανταρτών στη Συρία δεν είναι πλέον μια καλή ιδέα. Και η πρόθεσή του να αποτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας καθιστά τη βοήθεια του Πούτιν αρκετά επιθυμητή. Ως εκ τούτου, τα δύο έθνη φαίνεται τώρα να έχουν περισσότερους λόγους να κάνουν ειρήνη το ένα με το άλλο, για να μην αναφέρουμε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία.
ΠΗΓΗ
from Lougantina-news http://ift.tt/2aNQFYu
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου