Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Τα κρυμμένα μυστικά του Τύμβου Καστά (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τι πιο καταπληκτικό έχουμε δει ποτέ μας; Όλοι οι πανάρχαιοι συμβολισμοί σε ένα και μόνο Μνημείο! Λες και εκεί στα όρια της Θράκης είναι η πηγή του Θρησκεύει …
Λες και τιμάται ο Ήρωας των Ηρώων …
Αυτός που κατάφερε να γίνει ένα με το Θειο…
Αυτός που κατάφερε να δει όσα δεν είδε κανένας θνητός …
Αυτός που άνοιξε το δρόμο για όλους
Και ακόμα δεν είδαμε, και δεν καταλάβαμε τίποτα…» με αυτά τα λόγια παρουσιάζει ο παρατηρητής Δημήτρης Σαββίδης το βίντεο που ετοίμασε σχετικά με το ταφικό μνημείο, τον Τύμβο Καστά και τα πιθανά σημεία έρευνας στο μέλλον.

Ουσιαστικά το βίντεο αυτό οπτικοποιεί δεδομένα και εκτιμήσεις και βοηθάει το θεατή να σχηματίσει μια συνολικότερη εικόνα για το πώς θα μπορούσε να ήταν το μνημείο στην αρχική του κατάσταση και τι θέση είχε σε αυτό κάθε σημαντικό εύρημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια πιστή αναπαράσταση, αλλά περισσότερο ένα σενάριο εργασίας για μελέτη και προβληματισμό.


Ο κ. Σαββίδης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Το παρακάτω βίντεο δείχνει μια συνοπτική περιγραφή των σημείων ενδιαφέροντος όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή γεωλογίας κ. Γρηγόρη Τσόκα στις δυο τελευταίες παρουσιάσεις της ανασκαφής της Αμφίπολης στο ΑΠΘ.

Παράλληλα γίνεται μια προσπάθεια καθαρής συμβολικής αναπαράστασης του Μνημείου με βάση αυτά που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί, είτε επισήμως από τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας, είτε ανεπισήμως από διάφορες συζητήσεις σε εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης».
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε είναι μια συμβολική αναπαράσταση όπως την έχει εμπνευστεί ο Δημήτρης Σαββίδης που σκοπό έχει να προβληματίσει.


To βίντεο ΕΔΩ:



xronometro.com


from Lougantina-news http://ift.tt/1ShI63Q
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου