Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από τον όρο για το όνομα «Μακεδονία»


Άγνωστες πτυχές της συζήτησης που έγινε το 1992 στο Συμβούλιο Αρχηγών για το Σκοπιανό επί διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποκαλύπτει ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης

Το παρασκήνιο πίσω από την εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – πΓΔΜ αποκαλύπτει σε άρθρο του ο Μίκης Θεοδωράκης και παραθέτει άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με την υιοθέτηση του όρου για το όνομα «Μακεδονία».

Στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης - που είχε καθήκοντα υπουργού άνευ Χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη- τονίζει ότι οι Σκοπιανοί συμπεριφέρονται απέναντί μας με εχθρικό τρόπο και αποκαλύπτει τις συζητήσεις που είχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το θέμα πριν το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο αλλά και το Συμβούλιο Αρχηγών που ακολούθησε.

Αναφερόμενος στην εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είπε ότι το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε το Νοέμβριο του '91. «Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το Σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ηταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Ερχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη».

Την προηγουμένη μέρα, προσθέτει ο κ. Θεοδωράκης, «τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαυίας». Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης».

Και πρόσθεσε: «Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ' αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για Μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς». «Υπάρχει», πρόσθεσα, «και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Οτι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Ολα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα. Σ' όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στον λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί».

Μου απάντησε «αυτή την ατιμία δεν πρόκειται να την κάνω ποτέ στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που δεν το πιστεύω. Θα μας απομονώσει. Και σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Ασε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».

news247.gr


from NEWS http://ift.tt/2DAth0N
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου