Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2018

Αποκάλυψη βόμβα από τα Σκόπια: Δεν είμαστε καν κληρονόμοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Διχασμένοι και οι ηγέτες των Σκοπίων για το θέμα του ονόματος, το οποίο έχει ανάψει γι άλλη μια φορά φωτιές ενώ φαίνεται να είναι στην τελική ευθεία.

Ο Ζόραν Ζάεφ απέρριψε τις πρακτικές του προκατόχου του, Νίκολα Γκρούεφσκι και εξήγησε ότι διαφωνεί ριζικά με τη θέση του προηγούμενου πρωθυπουργού ότι «τα Σκόπια είναι οι μόνοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Την αποκαλυπτική στάση αυτή ανέφερε σε δημοσίευμά του ο αρχισυντάκτης της «Plus Info», Μπράνκο Γκερόσκι και της εφημερίδας (Σλόμποντεν Πέτσατ).

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδευτεί η σύγχρονη ‘Μακεδονία’ για να οικειοποιηθεί οποιαδήποτε άτομα από την αρχαία Μακεδονία. Με αυτό δεν αποδεικνύεται τίποτε, δεν κερδίζεται τίποτε. Απλά χάνουμε. Πρέπει να πούμε με τόλμη και σαφήνεια τις θέσεις της ταυτότητάς μας. Και εδώ διαφωνώ μερικώς με τον Ζάεφ. Όχι μόνο «τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου (εάν οι Αθηναίοι σωστά κατάλαβαν και μεταβίβασαν τη συνέντευξη του Ζάεφ), τόνισε, αλλά, ούτε καν κληρονόμοι! Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχουν αντικείμενα, γραπτά αρχεία, ναοί και οτιδήποτε άλλο που να επιβεβαιώνει τα βασικά της ταυτότητάς μας: τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα και όλα όσα συντελούν (απαρτίζουν) το αμάλγαμα που ονομάζουμε σήμερα ότι σχετίζονται με την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 

Μιλώντας μάλιστα για τις πραγματικές ρίζες των Σκοπίων, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κατά την τελευταία δεκαετία η αρχαιολογία της χώρας τους έκανε ανασκαφές για να βρει αντικείμενα που να επιβεβαιώνουν ότι η ταυτότητά τους ανάγεται στην αρχαία αυτοκρατορία, αλλά δεν βρήκε τίποτε.

«Πρέπει να καταλάβουμε εγκαίρως εμείς οι (Σλάβο) «Μακεδόνες» δεν χρειάζεται να σκάψουμε.Οι ναοί μας είναι πάνω από τη γη, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός τον οποίο ο κόσμος θαυμάζει. Είμαστε υπερήφανοι για τη «μακεδονική»(σλαβική) γλώσσα μας. Έχουμε εκκλησίες και μοναστήρια, αγίους και πίνακες ζωγραφικής που κόβουν την αναπνοή, εικόνες στις οποίες ο κόσμος υποκλίνεται. Σε όλον τον κόσμο αναγνωρίζεται η αποστολική συμβολή μας στη σλαβική παιδεία, εμπνευσμένα έργα της αναγέννησης μας , αναγνωρισμένα έργα των σύγχρονων συγγραφέων μας, όλα αυτά είναι ο πολιτιστικός μας κώδικας, αναγνωρίσιμος από όλον τον κόσμο. Όχι χθες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Την ιστορία μας την ξέρει όλος ο κόσμος.

Στο δημοσίευμά του μάλιστα παραδέχτηκε και την αποτυχία της πρόβλεψής του για την θητεία του Γκρουέφσκι , το οποίο θεώρησε χαμένο χαρτί την στιγμή που συνέχιζε να αποποιείται τις ρίζες των Σκοπιανών και να αναζητά νέες : Δυστυχώς, η πρόβλεψή μου ότι η αυτοκρατορία των Μακεδόνων (του Νίκολα Γκρούεφσκι) θα διαρκούσε λίγο, ήταν λανθασμένη. Διήρκεσε για μια ολόκληρη δεκαετία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό! Προς το συμφέρον της ταυτότητας μας και τους έθνους μας πρέπει αποφασιστικά να σταματήσει η γελοιότητα με την ιστορία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου ότι τάχα είμαστε απόγονοι και να βρούμε τις πραγματικές μας ρίζες.

Η άποψη πάντως του Γκερόσκι φαίνεται να έχει πολλούς υποστηρικτές στα Σκόπια των οποίων η κοινή γνώμη είναι επίσης διχασμένη

iellada


from LN-news http://ift.tt/2mcey1r
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου