Βασικά, είναι απίστευτα απλό και φτηνό ηλιακό πάνελ για συμπληρωματική θέρμανση στο σπίτι, το οποίο θερμαίνει τον αέρα άμεσα. Το πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο ηλιακός συλλέκτης είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος από άδεια αλουμινένια κουτάκια!
Είναι κατασκευασμένο από ξύλο (κόντρα πλακέ 15mm), ενώ μπροστά του είναι... 3 mm από Plexiglas/πολυανθρακικό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γυαλί).
Το πίσω μέρος της υπόθεσης είναι κατασκευασμένο από 20 χιλιοστά πετροβάμβακα ως μόνωση.
Χρειαζόμαστε κουτιά μπύρας, cola,πορτοκαλάδας, κλπ βαμμένα σε ματ μαύρο χρώμα ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία.
Το άνω και κάτω τμήμα των κονσερβών είναι ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ των κυτίων και του διερχόμενου αέρα.
Όταν η ημέρα είναι ηλιόλουστη, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία τα κουτιά, μας δίνουν θερμό αέρα πολύ γρήγορα. Μπορούμε να προσθέσουμε ανεμιστήρας για γρηγορότερα αποτελέσματα.
Κατ 'αρχάς, έχουμε συλλέξει άδεια κουτιά από τα οποία θα κατασκευάσουμε τους ηλιακούς συλλέκτες. Είναι αναγκαίο να πλένουν τα κουτιά καλά, επειδή μπορεί να έχουμε οσμές.
Προσοχή! Τα δοχεία είναι γενικά κατασκευασμένα από αλουμίνιο, αλλά υπάρχουν μερικά σιδήρου. Μπορείτε να ελέγξετε εύκολα δοχεία με μαγνήτη.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο αλουμινίου
Κάνουμε τρύπες στα δοχεία που φαίνεται στην εικόνα 1, 2 και 3.
Παρακαλώ δώστε προσοχή και να προσπαθήσουμε να κοπεί για να σχηματίζουν ένα μικρό πτερύγιο στο επάνω μέρος του κουτιού, όπως ακριβώς στην εικόνα.
Δουλεία τους είναι η τυρβώδης ροή του αέρα μέσα σε κάθε σωλήνα του ηλιακού συλλέκτη μας έτσι ώστε ο αέρας περνά μέσα από το σωλήνα και να μπορεί να συλλέγει περισσότερη θερμότητα από το θερμαινόμενο τοίχο των κουτιών. Προσεκτικά κόψτε το πάνω μέρος των κουτιών, και στη συνέχεια να στραβώσετε προς τα μέσαχρησιμοποιώντας πένσα (Εικόνα 1). Όλα αυτά είναι απαραίτητα να τα κάνετε πριν από την κόλληση των κουτιών.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, διότι τα τοιχώματα είναι πολύ λεπτά και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στο χέρι.
Όταν η διάνοιξη έχει ολοκληρωθεί, μικρά κομμάτια του μετάλλου θα μπορούσαν να παραμείνουν εντός του κουτιού. Χρησιμοποιήστε τανάλια για να αφαιρέσετε αυτά τα μέρη.
Μην αφαιρείτε κομμάτια λαμαρίνας με γυμνά χέρια!
Αφαιρέστε λίπος και οι ακαθαρσίες από την επιφάνεια των κονσερβών. Οποιοδήποτε συνθετικό απολυμαντικό θα χρησιμεύσει αρκετά καλά για το σκοπό αυτό. Κάντε το αυτό σε εξωτερικούς χώρους ή σε καλά αεριζόμενο χώρο.
Κολλάμε όλα δοχεία χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε κόλλα σιλικόνης ανθεκτική σε υψηλές θερμοκρασίες, τουλάχιστον μέχρι τους 200 °C.
Υπάρχουν προϊόντα για συγκόλληση που μπορεί να αντέξει μέχρι και 280 °C ή 300 °C. Επάνω και το κάτω μέρος των κουτιών είναι συμβατά να ταιριάζουν απόλυτα. Βάλτε κόλλα/σιλικόνη και ενώστε τα κουτιά.
Αν θέλετε χρησιμοποιήστε μια γωνιά για καλύτερη ευθυγράμμιση.
Μια σειρά από κολλημένα δοχεία σχηματίζουν ένα ηλιακό σωλήνα. Εικόνα 10 δείχνει το σωλήνα που πρέπει να είναι σταθερός και ακίνητος μέχρι η κόλλα είναι τελείως στεγνή.
Τα τερματικά κατασκευάζονται από ξύλο 5mm ή αλουμίνιο, 1 mm (σχήματα 11 και 12), τα κενά γύρω από τα άκρα γεμίζονται με ανθεκτική στη θερμότητα σιλικόνη. Το πλαίσιο είναι διάτρητο 55 χιλιοστά σε διάμετρο. Διάτρητα τμήματα φαίνονται στα Σχήματα 12 και 13
Η πρώτη σειρά των κονσερβών είναι κολλημένη στο κάλυμμα των κιβωτίων αναρρόφησης, δείτε πώς φαίνεται όταν όλα τα τμήματα συναρμολογούνται και είναι έτοιμα για βάψιμο (Σχήμα 13).
Η κόλλα στεγνώνει πολύ αργά. Είναι αναγκαίο να αφεθεί να στεγνώσει για τουλάχιστον 24 ώρες.
Το κουτί κατασκευάσαμε από κόντρα πλακέ θαλάσσης 10mm και ντύσαμε με πετροβαμβακα
Η βαφή μπορεί να γίνει με απλό μαύρο ματ χρώμα, για καλύτερα αποτελέσματα ζητήστε χρώμα που βάφουν τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Η θερμοκρασία που αναπτύσσετε μετά από 10´ στην έξοδο του συστήματος μετρήθηκε στους 70ΟC με εξωτερική θερμοκρασία -3Ο.
Παράγει περίπου 2,000W
Τοποθετήστε στην έξοδο του θερμού αέρα ένα πορτάκι (κλαπέτο) για να μπορείτε να εμποδίζετε την είσοδο αέρα χαμηλής θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας η όταν το κρίνετε απαραίτητο (πχ συννεφιά)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά ικανοποιητικά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σίγουρα αξίζει να κάνετε τα ηλιακά πάνελ. Ο συλλέκτης, τουλάχιστον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον θέρμανση του σπιτιού μας, και είναι στο χέρι σας να υπολογίσετε και να καταλάβετε πόσο εξοικονόμηση μπορείτε να επιτύχετε.
Για να μην ψάχνετε για κουτάκια μια παραλλαγή που κατασκεύασα εγώ είναι με σπιράλ σωλήνες αλουμινίου που βάζουν στα συστήματα κλιματισμού χωρίς μόνωση
Ενδεικτικά η φ100 κάνει περίπου 4,5 ευρώ και συμπτύσσεται από 1 μέτρο έως 3 μέτρα
Για ένα πάνελ με ύψος 2 μέτρα και πλάτος 1,5 μέτρα θα χρειαστούν 15 κομμάτια.
15Χ4,5=67 ευρώ
Η Φ100 είναι φτηνότερη σε σχέση με μικρότερες διαστάσεις .
Πχ Φ 63 11 ευρώ Φ 75 6,5 ευρώ
Μια άλλη παραλλαγή είναι με φύλλα χαλκού πάχους 0,12mm για χαλκογραφίες.
Εδώ χρειαζόμαστε ένα πλαστικό σωλήνα Φ80 τυλίγουμε τα φύλλα και τα κολλάμε με καλάι και κολλητήρι.
Στην περίπτωση των φύλλων χαλκού επειδή εσωτερικά θα είναι λεία θα χρειαστεί μια πατέντα για να ανακόψουμε την ταχύτητα ροής του αέρα.
Πχ όπως στην Φώτο από λουρίδες χαλκού.
Πηγή
from Lougantina-news http://ift.tt/19xAn1X
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου