Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Δύο μήνες πέρασαν χωρίς παροχές προς τα λαϊκά στρώματα





ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία για την ένταση των στραγγαλιστικών πιέσεων που ασκούν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση Τσίπρα, αξιοποιώντας τόσο όλους τους μηχανισμούς της ΕΕ όσο και πρωτίστως την ΕΚΤ για να προκαλέσουν ασφυξία ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.

Γνωρίζαμε άλλωστε άριστα εκ των προτέρων τη στάση που θα τηρούσε η Γερμανία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ως εκ τούτου να καταπνίξει εν τη γενέσει της την αντίσταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτός ήταν ο λόγος που επιμέναμε επί ματαίω ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να έχει νομοθετήσει περνώντας μέσα από τη Βουλή -ει δυνατόν ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου, υπογραμμίζαμε- το σύνολο του αστικού μεν, αλλά βαθύτατα ανακουφιστικού για τον λαό μας "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης". Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουν πλέον παρέλθει δύο ολόκληροι μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά απολύτως καμία από τις προς υλικό όφελος των λαϊκών στρωμάτων προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Ο νόμος για τις 100 δόσεις είναι διευκόλυνση, όχι όμως για να πάρουν λεφτά από το κράτος οι πολίτες, αλλά για να... πληρώσουν το κράτος! Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα στα πολλά άλλα, είχε εξαγγείλει και πέντε πολύ σοβαρά μέτρα, θεμελιώδη θα τα αποκαλούσαμε, τα οποία θα σήμαιναν πραγματική οικονομική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων.



Πρώτον, είχε επί λέξει πει: "Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ". Δεύτερον, είχε πει: "Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και τον αντικαθιστούμε με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση". Τρίτον, είχε πει: "Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας". Τέταρτον, πάντα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διακηρύξει: "Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρου Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως". Πέμπτο θεμελιώδες σημείο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα διά στόματος πρωθυπουργού ήταν η εξαγγελία της κατάργησης των χαμηλότερων αμοιβών για τους νέους έως 25 ετών και η επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους εκεί που ήταν επί διακυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή:"Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλουν η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας. "Ισος μισθός για ίση εργασία" είναι η αρχή μας και σε αυτή την αρχή θα μείνουμε πιστοί.



Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016...". Κανένα από τα θεμελιώδη αυτά μέτρα (αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αποκατάσταση εργασιακών σχέσεων, 13η σύνταξη και κατώτατος μισθός 751 ευρώ) δεν έχει νομοθετηθεί, δεν έχει περάσει από τη Βουλή, έστω και αν πρόκειται να εφαρμοστεί αργότερα. Τίποτα δεν απαγορεύει π.χ. να ψηφιστεί τώρα, μέσα στον Απρίλιο, ένας νόμος από τη Βουλή που να λέει ρητά ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 651 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 θα πάει στα 751 ευρώ ή ότι τον Δεκέμβριο του 2015 θα χορηγηθεί η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα. Τίποτα τέτοιο δεν γίνεται και αυτό γεννά υποψίες και έντονες ανησυχίες αν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να φανεί συνεπής προς τις υποσχέσεις της.



Το αντίθετο γίνεται, όλα απομακρύνονται. Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια θέλει τουλάχιστον... έξι μήνες (!) για να καταρτιστεί, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. "Ζήσε, Μάη μου" δηλαδή. Εδώ ούτε την ΕΡΤ δεν έχουν ακόμη ανοίξει και θα έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες στην κυβέρνηση πριν το κατορθώσουν! Και μιλάμε για το άνοιγμα της κρατικής ΕΡΤ για να προβάλλουν το έργο τους! Πώς, λοιπόν, να μην ανησυχεί ο κόσμος για τα πολύ δυσκολότερα θέματα;



ethnos.gr





from Lougantina-news http://ift.tt/1CpTtS8

via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου