Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Η Βρετανία τα «έχει βρει» με την Τουρκία – Βρόμικο παιχνίδι στο Κυπριακό και ο ρόλος Έιντε


Εργατικός, εξαιρετικά έξυπνος, ικανός στην πολιτική αντιπαράθεση αλλά και παιδαριώδης και «σπασίκλας» είναι οι χαρακτηρισμοί που «συνοδεύουν» τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε στην πολιτική του σταδιοδρομία στη Νορβηγία.

Ποιος είναι ο Έιντε

Φιλοευρωπαίος μέχρι το μεδούλι διετέλεσε το 1992 γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κινήματος για τη Νορβηγία και το 1994 πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ που απορρίφτηκε με δημοψήφισμα.

Γεννημένος την Πρωτομαγιά του 1964 στο Όσλο, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό μπήκε στην πολιτική σε ηλικία 15 ετών γινόμενος μέλος της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Όσλο και στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Είναι παντρεμένος με μια Ισπανίδα, που γνώρισε το 1988 σε ηλικία 24 ετών και έχουν τρεις γιους.

Ζει με την οικογένειά του στο πατρικό σπίτι, μαζί με τους γονείς του που μένουν σε ένα σπιτάκι στον κήπο της ίδιας ιδιοκτησίας.

Ένας από τους γιους του ήταν στην κατασκήνωση της νεολαίας του κόμματος στο νησάκι Ουτόγια τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ εισέβαλε και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως αφήνοντας πίσω του 77 νεκρούς.

Πέρα από την ανακούφισή του, που σώθηκε το παιδί του, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν έχει αναφερθεί ποτέ προσωπικά στο μακελειό.

Σε ηλικία 36 ετών ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας και σήμερα Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον διόρισε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Το 2005 έγινε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, το 2010 ξανά αναπληρωτής ΥΠΕΞ, το 2011 υπουργός Άμυνας και το 2012 έγινε ΥΠΕΞ.

Στις 22 Αυγούστου του 2014 το μεγάλο του όνειρο να εργαστεί για τον ΟΗΕ έγινε πραγματικότητα, διοριζόμενος στο Κυπριακό.

Λίγο αργότερα, την 1η Οκτωβρίου 2014, ο πρωθυπουργός του Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε το ύπατο αξίωμα του ΝΑΤΟ.

«Ο Έιντε ανήκει σε μια πολιτική παρέα που παράγουν προσωπικότητες για διεθνείς οργανισμούς», επισημαίνει καλά ενημερωμένη πηγή στο TRIBUNE και προσθέτει:

«Μια παρέα που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη βαθιά γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία ο Έιντε εισήλθε αφού κατάφερε τη χώρα του να αγοράσει τα αμερικανικά αεροσκάφη F-35».

WikiLeaks και Έιντε

Σε απόρρητο διπλωματικό σήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Όσλο της 21ης Ιουλίου 2008, το οποίο διέρρευσε στα WikiLeaks, διαβάζουμε ότι ο Έιντε «είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς πολιτικούς στην παρούσα κυβέρνηση της Νορβηγίας… (…). Οι σχέσεις του με το ΥΠΕΞ, με δεξαμενές Σκέψης, ΜΚΟ και τον ΟΗΕ, καθώς και η επιρροή της τρέχουσας θέσης του θα του αποφέρουν πιθανώς είτε υπουργικό θώκο σε μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών είτε μια υψηλή θέση στον ΟΗΕ ή στην ΕΕ. Ο Μπαρθ Έιντε ενδιαφέρεται πρωτίστως για ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και ενδεχομένως να ενδιαφέρεται για κάποιο μελλοντικό πόστο στον ίδιο τον ΟΗΕ».

Ο Έιντε είχε ήδη εμπλακεί σε αποστολές στα Βαλκάνια.

Από το τηλεγράφημα προκύπτει ότι οι Αμερικανοί του είχαν ήδη ράψει κοστούμι για τα πόστα που θα αναλάμβανε στο μέλλον.

Στο ίδιο απόρρητο διπλωματικό σήμα ο Έιντε θεωρείται ότι ανήκει στην «περισσότερο συντηρητική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος» και ότι έλυνε και έδενε στο Υπουργείο Αμύνης. Οι Αμερικανοί είχαν εντυπωσιαστεί από τις φιλοδοξίες του, οι οποίες έφτασαν στο σημείο, την Άνοιξη του 2008, να τον κάνουν «παρά την εναντίωση του Επικεφαλής Πολιτικής Ασφάλειας και του στρατιωτικού προσωπικού, να πιέσει τη Νορβηγία να στείλει μια μεραρχία στην Αϊτή, σε απάντηση αιτήματος του ΟΗΕ…».

Σύμφωνα δε με πηγές των Αμερικανών μέσα στη νορβηγική Κυβέρνηση, «ο Έιντε χειραγώγησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ρέιμοντ Γιόχανσεν ώστε να δηλώσει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών στήριζε μια τέτοια αποστολή, όταν ο ίδιος ο ΥΠΕΞ δεν είχε πάρει θέση». Στο απόρρητο διπλωματικό σήμα των Αμερικανών σημειώνεται η έκπληξη και το σοκ μέσα στο νορβηγικό Υπουργείο Αμύνης, που κάποιος έβαλε τα προσωπικά του συμφέροντα μπροστά από τα στρατηγικά συμφέροντα της ίδιας του της χώρας.

Ωστόσο, το τεστ για το κατά πόσο ο Έιντε θα ήταν καλός εξυπηρετητής αμερικανικών προτεραιοτήτων ήταν «…η σύσταση του Νορβηγικού Υπουργείου Αμύνης για το ποιο μαχητικό αεροσκάφος θα αγοραστεί, το αμερικανικό F-35 ή το σουηδικό Grippen…». Στο απόρρητο διπλωματικό σήμα της 25ης Νοεμβρίου 2008, οι Αμερικανοί δηλώνουν οι ίδιοι έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα η νορβηγική Κυβέρνηση πρότεινε τελικώς για αγορά μαχητικού το αμερικανικό F-35 της Lockheed Martin. Ο Έιντε είχε πλέον περάσει τις εξετάσεις έχοντας αποδείξει τις ικανότητές του.

Έιντε και Κυπριακό

Υψηλά ιστάμενες πηγές που μίλησαν στο TRIBUNE τονίζουν ότι Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ως ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, φρόντισε να προωθήσει τη «λύση» που επιθυμούσε η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όταν μετά την ανάληψη από τον Ντόναλντ Τραμπ το ενδιαφέρον για το Κυπριακό ατόνησε, ανέλαβαν οι Βρετανοί τη σκυτάλη με τον Έιντε πάντα στο ίδιο πόστο.

«Οι Βρετανοί μετά το BREXIT τα έχουν βρει με την Τουρκία. Ποντάρουν ότι ως δύο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ θα μπορούν να χαράσσουν την πολιτική της Συμμαχίας στην περιοχή αφού η ΕΕ δεν δείχνει ικανή να ασκήσει δική της. Λονδίνο και Άγκυρα έχουν και στενές οικονομικές σχέσεις. Βεβαίως οι Βρετανοί επισήμως δεν αποδέχονται εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα, αλλά έχουν τη δική τους ατζέντα που κρατά την Τουρκία στην Κύπρο», μας είπαν.

Στα σαλόνια της Αθήνας

Ο Νίκος Κοτζιάς, στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» πριν μια εβδομάδα, είπε ότι «στις επισκέψεις του στην Ελλάδα ο κ. Έιντε συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες. Ήταν παρόντες και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που αρέσκονται να με υβρίζουν προσωπικά». Άριστα ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο TRIBUNE έριξαν φως στο παρασκήνιο.

«Στην τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα, όταν ήρθε να δει τον Νίκο Κοτζιά, συναντήθηκε σε σαλόνι της αθηναϊκής ελίτ με τρεις επιχειρηματίες και έναν εκπρόσωπο ΜΜΕ. Ο ένας επιχειρηματίας ήταν ο οικοδεσπότης. Οι δύο είναι εφοπλιστές. Ο τρίτος επιχειρηματίας είναι γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας», μας είπαν και προσθέτουν: «Στην προηγούμενη επίσκεψή του, όταν πριν συναντήσει τον Νίκο Κοτζιά πέρασε από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, είχε συναντηθεί με ακόμα έναν Έλληνα εφοπλιστή, γνωστό φιλοβρετανό».

ΠΗΓΗ


from Lougantina-news http://ift.tt/2vfxC4m
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου