Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας
Δεν είναι μόνο οι τούρκοι που εποφθαλμιούν το ΑΙΓΑΙΟ, είναι και τα κρυμμένα γεωλογικά τέρατα μέσα στα σπλάχνα του βυθού που εποφθαλμιούν την απέραντη γαλάζια ηρεμία του.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ να μην επιβεβαιωθούν τίποτε από τα λεγόμενα της επικαιρότητας, όμως ας προσέξουμε.
« Σεισμολόγοι για Κω: Θα γίνουν μετασεισμοί ως 6 Ρίχτερ μέχρι τέλος Ιουλίου» http://ift.tt/1kA7kPG 21-Ιουλ-2017
« Σεισμολόγοι: Θα ακολουθήσουν μετασεισμοί ίσως και άνω των 6 Ρίχτερ.
Καθησυχαστικοί προσπαθούν να είναι οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Κω, ωστόσο εφιστούν την προσοχή των κατοίκων του νησιού και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, όπως μεταδίδει το protothema.gr.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον ΣΚΑΙ ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια ωστόσο τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης. «Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση. Ο ίδιος μάλιστα φαίνεται να διαφωνεί με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ» http://www.capital.gr/ Παρασκευή, 21-Ιουλ-2017 10:47
ΠΟΙΟ μπορεί να είναι το ΘΗΡΙΟ του ΑΙΓΑΙΟΥ ;
Η ΚΑΥΤΗ ΑΝΑΣΑ στο ΑΙΓΑΙΟ
Κάθε δυο λεπτά «αναπνέει» το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος κοντά στη Σαντορίνη.
Η ΔΡΑΚΟΚΤΟΝΙΑ αδελφοί θα γίνει με την ΜΕΤΑΝΟΙΑ και την ΠΡΟΣΕΥΧΗ μας.
Αλλά και με την ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ Πολιτείας και Κοινωνίας.
« Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης και θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά και επικίνδυνα της Μεσογείου, στέλνει βίαιες εκροές αερίων κάθε περίπου δύο λεπτά, αναφέρουν Ιταλοί και Έλληνες ερευνητές.
Χρησιμοποιώντας τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ βαθιάς θάλασσας, αλλά και εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα, οι ερευνητές κατέγραψαν και ανέλυσαν τη θερμοκρασία και την ηλεκτρική αγωγιμότητα των ρευστών, τα οποία εξέρχονται βίαια από το υδροθερμικό πεδίο που βρίσκεται μέσα στο βυθό του κρατήρα του Κολούμπου, σε βάθος 500 μέτρων.
Η έρευνα ανέδειξε διαφορετικά, αλλά πολύ συγκεκριμένα μοτίβα δραστηριότητας κατά την ενεργητική και την αδρανή φάση του ηφαιστείου, το οποίο είχε βρεθεί σε σχεδόν εκρηκτική κατάσταση τα καλοκαίρια του 2010 και του 2011, όταν μελετήθηκε λεπτομερώς για πρώτη φορά από το αμερικάνικο ερευνητικό σκάφος Nautilus του Πανεπιστημίου του Rhode Island, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ.
Στις περιόδους αδράνειας, η θερμοκρασία εντός του κρατήρα του Κολούμπου παραμένει ιδιαίτερα σταθερή, καθώς υπάρχει απουσία ανταλλαγής ενέργειας ανάμεσα στο ηφαίστειο και στο περιβάλλον. Αντίθετα, η ηλεκτρική αγωγιμότητα δεν ισορροπεί, ως αποτέλεσμα της χαοτικής κίνησης φορτισμένων ιόντων που εξέρχονται από το υπέδαφος του ηφαιστείου προς το υδάτινο περιβάλλον.
Η κατάσταση σε περιόδους δραστηριότητας αλλάζει δραστικά: η θερμοκρασία των υδροθερμικών ρευστών μειώνεται δραστικά και σταθεροποιείται στο περιβάλλον του κρατήρα, πέφτοντας από τους 230 στους 16 βαθμούς Κελσίου. Όμως η αγωγιμότητα χαρακτηρίζεται από σαφή περιοδικότητα, η οποία αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο το ηφαίστειο στέλνει βίαιες εκροές ρευστών κάθε περίπου δύο λεπτά.
Η μελέτη, με επικεφαλής τον Ευάγγελο Μπακάλη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, δημοσιεύεται στο Nature Scientific Reports. Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Μερτζιμέκης από το Τμήμα Φυσικής και η επίκουρη καθηγήτρια Παρασκευή Νομικού από το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον Ε. Μπακάλη, o οποίος αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1995 και από το 2012 διεξάγει έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια,
«η συγκεκριμένη διεργασία μοιάζει καταπληκτικά με το μηχανισμό μιας καυτής “ανάσας”.
Είναι η ανάσα του Κολούμπου!».
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά παρατηρείται για πρώτη φορά παγκοσμίως.
Τα υποθαλάσσια ηφαίστεια είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και δυναμικά περιβάλλοντα, που ελάχιστα έχουν μελετηθεί ως σήμερα.
Όσο συχνότερη είναι η «ανάσα» ενός ηφαιστείου, σε τόσο πιο ενεργή ή και εκρηκτική κατάσταση βρίσκεται.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για την κατανόηση των μηχανισμών που ευθύνονται για την έκλυση τεράστιων ποσών ενέργειας σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο.
Επιπλέον, αναμένεται να αποτελέσουν το εφαλτήριο για πρόγνωση εκρήξεων σε υποθαλάσσια ηφαιστειακά περιβάλλοντα και για την εκτίμηση επικινδυνότητας της «ανάσας» του ηφαιστείου για το οικοσύστημα, τους ανθρώπους και την οικονομία.»
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://physicsgg.me/14/04/2017
ΓΙΑ να διαχειριστούμε τυχόν ακραίες καταστάσεις πρέπει να γνωρίζουμε ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΙΣΜΩΝ και ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ- ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΑ- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ
« Στις 9 Ιουλίου 1956 μεγάλος σεισμός στο κεντρικό Αιγαίο μεγέθους 7,5 ρίχτερ έπληξε την Αµοργό και τη Σαντορίνη. Συνολικά 529 οικίες καταστράφηκαν και 53 άτομα σκοτώθηκαν. Το σεισμό ακολούθησε τσουνάμι, µε σημείο εκκίνησης την Αµοργό και µε ύψος 25µ. έφτασε τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς και τα 15- 20 εκατοστά στη Ρόδο. Στο δήµο της Καλύμνου 13 λεπτά µετά το σεισμό άρχισε η υποχώρηση της θάλασσας, η οποία σε ορισμένες περιοχές έφθασε τα 200µ. από τις ακτές. Μετά από 5 λεπτά έφθασε το πρώτο μεγάλο κύμα τσουνάμι ύψους 3,60µ. Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα μεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν και βγήκαν στην στεριά. Τρία άτομα πνίγηκαν και µια μεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης αχρηστεύτηκε, από την κατάκλιση της θάλασσας. Την Κω δεν την επηρέασε σημαντικά, ίσως γιατί δεν είχαν αναπτυχτεί οι τουριστικές υποδομές, όπως σήμερα στα βόρεια παράλια του νησιού .
(Κείμενο: Ξενοφών Φανουρίου – Γεωλόγος –Ωκεανογράφος)»
(Κείμενο: Ξενοφών Φανουρίου – Γεωλόγος –Ωκεανογράφος)»
Πηγή: www.aegeanews.gr
ΜΟΝΤΕΛΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ
« Τσουνάμι ύψους πέντε μέτρων στην νότια και νοτιοδυτική Κρήτη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμός επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σε μια τέτοια περίπτωση, συνολικά γύρω στα 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών της Κρήτης πιθανώς θα βρίσκονταν κάτω από το νερό. Παρόμοιος κίνδυνος, αν και μικρότερος, θα υπήρχε για τις ακτές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Σικελίας, αλλά και της Λιβύης. Σε αυτές τις εκτιμήσεις-προειδοποιήσεις κατέληξε μια νέα ελληνο-ιταλική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ωκεανογραφίας «Ocean Science» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU). Στην μελέτη συμμετείχε και ο καθηγητής Θεοφάνης Καραμπάς του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τις πιθανές επιπτώσεις από ένα μετασεισμικό τσουνάμι. Όπως δήλωσε ο Σαμαράς, στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολύ σημαντικοί σεισμοί και αντίστοιχα τσουνάμι. Για παράδειγμα, το 365 μ.Χ. διαδοχικοί σεισμοί (ο μεγαλύτερος της τάξης των 8 έως 8,5 βαθμών) έπληξαν την Κρήτη.
Το τσουνάμι που ακολούθησε, κατέστρεψε μια σειρά από πόλεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αίγυπτο, σκοτώνοντας περίπου 5.000 ανθρώπους μόνο στην Αλεξάνδρεια. Πιο πρόσφατα, το 1908, μετά από σεισμό περίπου επτά βαθμών στη Μεσσήνη (Μεσίνα) της Σικελίας, δημιουργήθηκε τσουνάμι που σκότωσε χιλιάδες άτομα, καθώς κατά τόπους τα κύματα ξεπέρασαν σε ύψος τα δέκα μέτρα.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα τσουνάμι στη Μεσόγειο μπορεί να μην είναι τόσο συχνά όσο στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν κατά καιρούς μετά από σεισμούς, οι οποίοι προκαλούνται λόγω της συνεχούς σύγκρουσης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, καθώς η πρώτη αργά καταβυθίζεται κάτω από τη δεύτερη.» http://ift.tt/1kA7kPG 27|08|2015 17:01
«Ο Θεός επιτρέπει να γίνει ΤΩΡΑ ένα τράνταγμα γερό.»
« Έρχονται δύσκολα χρόνια. Θα έχουμε δοκιμασίες μεγάλες… Να το πάρουμε στα σοβαρά, να ζήσουμε πνευματικά. Οι περιστάσεις μας αναγκάζουν και θα μας αναγκάσουν να δουλέψουμε πνευματικά. Καλό όμως είναι να το κάνουμε χαρούμενα και προαιρετικά και όχι από θλίψεις, αναγκαστικά. Πολλοί Άγιοι θα παρακαλούσαν να ζήσουν στην εποχή μας, για να αγωνισθούν… Ο Θεός ας αξιοποιήσει το κακό σε καλό σαν Καλός Θεός. Αμήν »
Γέροντος Παϊσίου Λόγοι Α” Με πόνο και αγάπη για το σύγχρονο άνθρωπο
Έκδοση Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτή Θεσσαλονίκης πηγή
Ας τα αντιμετωπίσουμε όλα με ΠΙΣΤΗ και ψυχραιμία, συντεταγμένα υπό την Πολιτεία , με συναίσθηση μετάνοιας και βοήθειας στους δυσκολεμένους συμπολίτες μας – πληγέντες
ας ελπίσουμε ότι ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ εξ αιτίας των Αγιομαρτυρικών αιμάτων των προγόνων μας θα δείξει ΕΛΕΟΣ σε εμάς τους αμαρτωλούς .
ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΑΓΙΩΝ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
Η ΔΡΑΚΟΚΤΟΝΙΑ αδελφοί θα γίνει με την ΜΕΤΑΝΟΙΑ και την ΠΡΟΣΕΥΧΗ μας.
Με Πίστη και Ελπίδα
from Lougantina-news http://ift.tt/2eFo500
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου