Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Οι φιλορώσοι προκήρυξαν νέο κράτος στην Ουκρανία: Τι σχεδιάζουν για τη «Μικρά Ρωσία»


Ο ηγέτης τους, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, αποκάλυψε ότι θα τεθεί σε δημοψήφισμα το νέο κράτος – Μιλούν για διάδοχο κράτος της Ουκρανίας – Αρνούνται σε πρώτη φάση να συμμετάσχουν οι φιλορώσοι του Λουχάνσκ – Πώς αντέδρασαν Ρωσία, Ουκρανία, ΕΕ

Οι αυτονομιστές, που υποστηρίζει η Μόσχα, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν το σχέδιό τους να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα για την ίδρυση ενός νέου κράτους με την ονομασία «Malorossiya», που μεταφράζεται ως «Μικρά Ρωσία». Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση το νέο κράτος συμπεριλαμβάνει όχι μόνον τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά και την υπόλοιπη Ουκρανία.

Εκπρόσωποι των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία συμφώνησαν να «ανακηρύξουν την ίδρυση ενός νέου κράτους, που θα διαδεχθεί την Ουκρανία», δήλωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών και πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, σε δηλώσεις του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαρήγαγαν τα TASS και Sputnik.

Τι σχεδιάζουν Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας αποδείχθηκε ότι είναι ένα αποτυχημένο κράτος» κι ότι η Ουκρανία έδειξε «την ανικανότητά της στο παρόν και το μέλλον να διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία των κατοίκων της».

Σύμφωνα με τα σχέδια των αυτονομιστών η «Μικρά Ρωσία» θα καλύπτει ολόκληρη την έκταση της σημερινής Ουκρανίας, αλλά η πρωτεύουσα θα μεταφερθεί από το Κίεβο στο Ντονιέτσκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον όρο Malorossiya, γινόταν αναφορά σε περιοχές της Ουκρανίας, κατά την περίοδο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και πλέον θεωρείται αναχρονιστικός όρος, που χρησιμοποιείται μόνο από ακροδεξιούς Ρώσους, ή νοσταλγούς των τσάρων, που θέλουν τονίσουν ότι η Ουκρανία είναι κομμάτι μίας αδιαίρετης Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εκτός αυτών, ο Ζαχαρτσένκο δήλωσε ότι η «Μικρά Ρωσία», θα τηρεί ανεξιθρησκεία, ενώ θα παραμείνει μέλος στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, όπου βρίσκονται όλα τα πρώην Σοβιέτ.

Αντιδράσεις Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ορκίστηκε ότι θα αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ουκρανίας στις ανατολικές της επαρχίες χαρακτηρίζοντας τον Ζαχαρτσένκο μαριονέτα του Κρεμλίνου. Από την πλευρά του ο Ρώσος πολιτικός Λεονίντ Καλάσνικοφ προειδοποίησε τους αντάρτες ότι η πρότασή τους αντίκειται στο ειρηνευτικό σχέδιο για το Ντονμπάς και τους κάλεσε να είναι προσεκτικοί. Στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «παντελώς απαράδεκτη» την κίνηση των αναρτών. Εκπρόσωπός της δήλωσε στη Deutsche Welle ότι «ο κ. Ζαχαρτσένκο δεν νομιμοποιείται να ομιλεί εξ’ ονόματος της Ουκρανίας. Περιμένουμε από τη Ρωσία να καταδικάσει αμέσως αυτή την ενέργεια».

Βέβαια, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του, το Κρεμλίνο σχολίασε πως η προκήρυξη είναι μόνο ένα θέμα προς συζήτηση και τίποτα άλλο.

Η ανακοίνωση ίδρυσης της «Μαλορωσίας» έπεσε πάντως σε σχεδόν αμέσως σε απρόσμενο ύφαλο, καθώς εκπρόσωπος του Λουχάνσκ, της δεύτερης περιοχής που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αντάρτες, φέρεται να επέκρινε την όλη ενέργεια και διέψευσε ότι το Λουχάνσκ πρόκειται να ενσωματωθεί στη νέα οντότητα.

«Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μαλορωσίας που έθεσε το Ντονέτσκ σήμερα έρχεται σε λάθος χρόνο. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης και ουδείς το συζήτησε μαζί μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ Βλάντισλαβ Ντεϊνέγκο, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών της περιοχής.

Τι συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, το 2014, ανάμεσα στους φιλορώσους αντάρτες και τις κρατικές δυνάμεις.

Από τις αρχές Μαρτίου του 2014, διαδηλώσεις των φιλορωσικών και αντικυβερνητικών ομάδων πραγματοποιήθηκαν στις περιφέρειες (όμπλαστ) του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, που συνήθως ονομάζεται «Ντονμπάς», στον απόηχο της ουκρανικής επανάστασης του 2014 και του κινήματος Γιουρομαϊντάν. Αυτές οι διαδηλώσεις, τις οποίες ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι οποίες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ομάδας ταυτόχρονων φιλορωσικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη νότια και ανατολική Ουκρανία, κλιμακώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των αποσχιστικών δυνάμεων των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ καθώς και της ουκρανικής κυβέρνησης. Πριν από την αλλαγή της ανώτατης ηγεσίας του Αυγούστου, οι αυτονομιστές σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούνταν από Ρώσους πολίτες.

Μεταξύ 22 και 25 Αυγούστου το ρωσικό πυροβολικό, προσωπικό, και αυτό που Ρωσία ονόμασε «ανθρωπιστική νηοπομπή», φέρεται να διέσχισαν τα σύνορα της ουκρανικής επικράτειας χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν τόσο σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων, όσο και σε περιοχές που δεν ήταν υπό τον έλεγχό τους, όπως το νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στο Νοβοαζόφσκ. Αυτά τα γεγονότα, όπως αναφέρεται, ακολούθησαν τον βομβαρδισμό ουκρανικών θέσεων από τη ρωσική πλευρά των συνόρων κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Η ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ ΙΙ, που θεωρητικά τέθηκε σε ισχύ το 2015, προβλέπει πως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία σε πλειάδα ζητημάτων εντός της Ουκρανίας, αλλά δεν προβλέπει την απόσχισή τους.
ΠΗΓΗ


from Lougantina-news http://ift.tt/2vjhlsO
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου