Μιλώντας στην Daily Star, ο μετεωρολόγος Paul Dorian συμφώνησε ότι η μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να μας φέρει μια νέα εποχή παγετώνων.
Είπε στη Daily Star: «Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, είναι ασφαλές να πούμε ότι η αδύναμη ηλιακή δραστηριότητα για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει μια επίδραση ψύξης στις παγκόσμιες θερμοκρασίες στην τροπόσφαιρα, που είναι το κάτω μέρος από το στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης – και όπου όλοι ζούμε».
Το περιεχόμενο, βέβαια, αυτού του βίντεο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις αλλά ο ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το υποτιθέμενο φαινόμενο του «θερμοκηπίου» Σε μια χώρα η οποία δέχεται έντονες βροχοπτώσεις από το 2009 και μετά, ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο το να υπάρχει έκθεση με βάση την οποία η Ελλάδα δεν θα έχει πόσιμο νερό μέχρι το 2040!
Και αναρωτιέται κανείς γενικώς όλες αυτές οι σούπερ εκθέσεις περί κλιματικής αλλαγής πως προκύπτουν και που αποσκοπούν Σύμφωνα λοιπόν με εκθέσεις, η Ελλάδα θα έχει άμεσες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς μία μεγάλη περιοχή στα νότια της χώρας είναι πιθανόν να μετατραπεί σε έρημο, εξαιτίας της έλλειψης νερού.
Στη δημοσιότητα δόθηκε προ ημερών η λίστα με τις χώρες που υποτίθεται θα αντιμετωπίζουν σαφές πρόβλημα νερού για τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, λόγω της κακής διαχείρισης από την Πολιτεία. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 33 χώρες του πλανήτη, οι οποίες είναι πολύ πιθανό μέχρι το 2040 να βρεθούν αντιμέτωπες με εντονότατο πρόβλημα έλλειψης νερού, εξαιτίας του συνδυασμού των καιρικών συνθηκών, των αλλαγών στο κλίμα και της κάκιστης διαχείρισης (έτσι λέει η εκθεση)
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα μαζί με άλλες 32 χώρες, καλούνται να λάβουν άμεσα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουν τον πληθυσμό και τις υποδομές τους. Φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Καλή διαχείριση σημαίνει φόρος στο νερό ώστε να μην καταναλώνεται (εν μέρει είναι και σωστό διότι πολλοί για να πλύνουν ένα δόντι χαλάνε ένα βαρέλι ολόκληρο)
Η χώρα μας, βάσει της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει πιθανότητα μεγαλύτερη από 80% να στερηθεί το απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού και την κάλυψη των αναγκών της νερού μέχρι το 2040, καθώς το κλίμα γίνεται θερμότερο, οι ζεστές ημέρες του χρόνου αυξάνονται και παρόλα αυτά, απουσιάζουν οι υποδομές για τη συλλογή, διατήρηση και αξιοποίηση του πόσιμου υγρού, το οποίο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση της σχετικής κατάταξης, των 33 χωρών που αν δεν λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη πόσιμου νερού, την ίδια στιγμή που τα καιρικά φαινόμενα εντείνονται και οι προβλέψεις για το μέλλον ανατρέπονται με αυξανόμενη ένταση, προς το χειρότερο. Στη λίστα περιλαμβάνονται χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβίας, καθώς και ορισμένες ακόμα ευρωπαϊκές, όπως τα Σκόπια και η Ισπανία, ενώ διακρίνει κανείς και το όνομα της Τουρκίας.
Στον υψηλότερο δείκτη επικινδυνότητας περιλαμβάνονται οκτώ χώρες και συγκεκριμένα το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Σαν Μαρίνο, η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Παλαιστίνη (έχει αναγνωριστεί από οργανισμούς και κράτη) και το Ισραήλ. Πολλές χώρες ακόμη παρουσιάζουν δυσοίωνες προβλέψεις, παρ’ ότι στην παρούσα φάση δεν δείχνουν να απειλούνται.
Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με την έκθεση του Παγκοσμίου Ινστιτούτου Έρευνας, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα, καθώς τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν με το 2040, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και ίσως να είναι αργά. Καταρχάς υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα μεν την κλιματική αλλαγή και το λεγόμενο φαινόμενο του «Θερμοκηπίου» το οποίο αμφισβητεί και ο πλέον θεσμικός παράγοντας του πλανήτη, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ. Eκεί θα δείτε ότι μπαίνουν πολλές δεύτερες σκέψεις ως προς το αν όντως έχουμε κλιματική αλλαγή λόγω ανθρωπογενών αιτιών ή κάτι άλλο συμβαίνει. Το μόνο που θα πούμε είναι ότι από τότε που ξεκίνησε η ιστορία αυτή οι κυβερνήσεις μαζί με την ελληνική μας τάραξε στους «πράσινους φόρους» μια ανάγνωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού θα σας πείσει.
Δείτε το βίντεο…
Η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει τρυπώσει για τα καλά στη πολιτική ατζέντα. Η τελευταία εκλεγμένη κυβέρνηση στην Αυστραλία, κέρδισε την υποστήριξη της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων με την υπόσχεση ότι θα σταματούσε την κλιματική αλλαγή.
Στα σχολεία ντοκιμαντερ προβάλλονται με τη κλιματική αλλαγή όπως παλιότερα με τα ποσοστά CFC και τη τρύπα του Όζοντος ( αλήθεια τι έγινε με αυτό το θέμα ;). Αρρώστιες μεταδίδονται ευκολότερα μέσω της κλιματικής αλλαγής ( βέβαια) ενω ο πρόεδρος Ομπαμα – ο άνθρωπος που τα drones του σε 90% των περιπτώσεων σκοτώνουν αθώους πολίτες – , όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής .
Όλα ξεκίνησαν με έναν άλλον υποψήφιο πρόεδρο , πλέον νομπελίστα , τον κ. Al Gore όπου σε σε μια αμφιλεγόμενη παραγωγή της Paramount Classics με στημένες γιγαντοοθόνες και δραματικές αφηγήσεις παραθέτει τη παγκόσμια θέρμανση εξαιτίας του ανθρώπου σαν μία απλουστεμένη θεωρία. Είναι όντως έτσι;
Το να προβλέψεις τον καιρό σε μια περιοχή ακόμα και για λίγες μέρες αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα στην επιστήμη. Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι ο καιρός αποτελεί ένα δυναμικό σύστημα , μη γραμμικό το οποίο μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό.
Πόσες φορές η Ε.Μ.Υ. ανακοινώνει έκτακτα καιρικά φαινόμενα και την άλλη μέρα έχει ηλιοφάνεια. Ο γενικευμένος όρος κλιματική αλλαγή ο οποίος πλέον δημιουργεί άκρως αρνητικούς συνειρμούς είναι παραπλανητικός. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί ανθρωπογενή φαινόμενο , αλλά αποτελεί το κανόνα εδώ στη Γη αφού απο τα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια που υπάρχει ο πλανήτης το κλίμα αλλάζει συνεχώς τα τελευταια 2.5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Έτσι επινοήθηκε ο όρος ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή. Ναι ο άνθρωπος επηρεάζει το περιβάλλον της γης κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Ακόμα και τα μυρμήγκια και οι τερμίτες με το οξύ που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καταφέρνουν και συμβάλουν στο τροπικό κλίμαστα δάση του Αμαζονίου και στη δημιουργία όξινης βροχής.
Έτσι λοιπόν , μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να υποστηρίξει πως ο άνθρωπος με τόσες παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στο φυσικό περιβάλλον δεν επηρεάζει το μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής. Τι γίνεται όμως με το παγκόσμιο κλίμα ; Είναι το διοξείδιο του άνθρακα οδηγός της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής ή απλά έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό εως ασήμαντο παράγοντα;
Γεγονότα γύρω απο το CO2
Το CO2 έχει εντυπωθεί πλέον στη συλλογική συνείδηση ως ένα «κακό» αέριο. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.
Κατ αρχήν όλοι οι οργανισμοί είναι φτιαγμένοι απο Διοξειδιο του άνθρακα , εφόσον έχουμε να κάνουμε με ένα απο τα θεμελιώδη στοιχεία της ζωής. Όλοι οι άνθρωποι σε κάθε εκπνοή τους αποβάλλουν διοξείδιο του άνθρακα. Το CΟ2 υπάρχει και εκπέμπεται απο δεκάδες λειτουργίες και μηχανισμούς της φύσης
Τα ηφαίστεια παράγουν περισσότερο CO2 κάθε χρόνο απο όλα τα εργοστάσια μαζί . Ακόμα περισσότερο προέρχεται απο τα ζώα , τη βλάστηση και τα βακτήρια που παράγουν περίπου 150 γιγατόνους CO2 ετησίως.
Η μεγαλύτερη πηγή όμως μακράν είναι οι ωκεανοί καθώς αποτελούν τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης CO2 . Η ανθρωπογενής παραγωγή CO2 είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι σε σχέση με το CO2 που παράγεται απο τους μηχανισμούς του πλανήτη. Ποια είναι τα αέρια του θερμοκηπίου και ποιά η θέση του CO2 σε αυτά ;
Το CO2 κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό κάτω του 5% στο συνολικό ποσοστό των αέριων του θερμοκηπίου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Το ποσοστό μάλιστα του C02 σε σχέση με τη συνολική ποσότητα αερίων στην ατμόσφαιρα είναι 0.054%
Έτσι λοιπόν έχουμε τους ωκεανούς όπου η διαδικασία της εξάτμισης του νερού μας δίνει το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου , τους υδρατμούς, το ποσοστό τους κυμαίνεται ,οποιαδήποτε εποχή του χρόνου , απο 36% μέχρι 72% των συνολικών αερίων του θερμοκηπίου , αν συμπεριληφθούν και τα σύννεφα αγγίζει το 90%.
Το CO2 είναι το κατά μακράν τρίτο αέριο. Αν αφαιρούταν η ανθρώπινη παραγωγή διοξειδίου θα είχαμε λιγότερο 3% του συνολικού CO2, άρα συνολικά ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για λιγότερο απο 1% του πιθανού δυναμικού όλων των αεριών θερμοκηπίου.
Αδυναμία πρόβλεψης ακόμα και του τοπικού καιρού
Οι μηχανισμοί που διέπουν το παγκόσμιο κλίμα αποτελούν ακόμα ένα ανεξιχνίαστο πεδίο, Ο λόγος είναι πως υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν το κλίμα της Γης.
Όπως είπαμε το κλίμα του πλανήτη είναι ένα μη γραμμικό σύστημα επομένως η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη των μελλοντικών κλίματικών καταστάσεων δεν είναι δυνατή. Οι προβλέψεις που μπορούν να γίνουν αφορούν μόνο στατιστικές πιθανότητες πιθανών μελλοντικών κλιματικών συνθηκών. Το σύστημα του γήινου κλίματος είναι ιδιαίτερα μη γραμμικό και οι εξισώσεις του κατατάσσονται στα χαοτικά μαθηματικά.Αυτό σημαίνει πως ακόμα και πλέον μικρός η ασήμαντος παράγοντας εαν εξαληφθει απο το κλιματολογικό μοντέλο, τα αποτελέσματα θα είναι πέρα για πέρα λάθος.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της μη γραμμικότητας του παγκόσμιου κλίματος είναι πως οι αλλαγές είναι συχνά προσωρινές και απότομες, παρά αργές και βαθμιαίες.
Η πρόβλεψη του καιρού για μια συγκεκριμένη περιοχή, ακόμα και για λίγες μέρες εκ των προτέρων, είναι ένα από τα πιο σύνθετα προβλήματα στην επιστήμη. Μια βάση για αυτές τις προβλέψεις είναι ότι ο καθημερινός καιρός αλλάζει αργά, τόσο ο αυριανός καιρός θα είναι παρόμοιος με το σημερινό καιρό και ούτω καθεξής (αλλά με τη λιγότερη βεβαιότητα ο περαιτέρω συνεχιζόμαστε, επειδή ο καιρός είναι από μαθηματική άποψη χαοτικός). Επίσης, που ο καιρός τείνει να επαναλάβει εποχιακά, για κάθε περιοχή, που αλλάζει με τα έτη, μερικές φορές απότομα.
Κατόπιν υπάρχει ο κύκλος της δραστηριότητας ο ίδιος ήλιου, περίπου 11 ετών, αλλά όχι πολύ σταθερός στο μήκος ή την ένταση. Μερικά από τα αποτελέσματα της ηλιακής δραστηριότητας στη γήινη ατμόσφαιρα τώρα ακριβώς αρχίζουν να μελετώνται. Οι αναδημιουργίες των παρελθοντικών κλιμάτων αποκαλύπτουν έναν στενό συσχετισμό μεταξύ της ηλιακών δραστηριότητας και των θερμοκρασιών στη γη.
H σχέση κλίματος και ηλιακής δραστηριότητας συν την ωκεάνια μεταφορά θερμότητας είναι αρκετά πιο ισχυρή από τη σχέση κλίματος και άύξησης ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και ατμόσφαιρας
Mε πληροφορίες από brainchange.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/2vbBbbv
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου