Ισως δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία η «επίθεση» που δέχεται η Ελλάδα από διεθνή μέσα ενημέρωσης, ξένους οίκους και σημαντικούς πολιτικούς, προωθυπουργούς, υπουργούς και αξιωματούχους της Κομισιόν.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει πολύ κρίσιμες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποφύγει ένα «ατύχημα», εντούτοις, οι πιέσεις είναι απίστευτα ασφυκτικές και τα τελεσίγραφα ιδιαίτερα σκληρά.
Τις τελευταίες ώρες το μπαραζ δημοσιευμάτων και δηλώσεων έχει δημιουργήσει σκηνικό χρεοκοπίας, κάτι που αντικατοπτρίζεται τόσο στην εκρηκτική άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα όσο και στην «εξαϊλωση» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στο τοίχο και το πιστόλι στον κρόταφο. Οι διαπραγματεύσεις του Brusells Group που θα γίνει στο Παρίσι, ουσιαστικά βρίσκονται στο σημείο «μηδέν», χωρίς φανερές, τουλάχιστον συγκλίσεις και με τις «κόκκινες» γραμμές να παραμένουν και από τις δύο πλευρές. Πλέον Αθήνα και δανειστές θα αναζητήσουν από κάπου να πιαστούν προκειμένου να μην καταρρεύσουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις και παρέλθει ο χρόνος μέχρι το τέλος Απριλίου όπου σύμφωνα με την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πολύ δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική ρήξη και τότε να γίνει πραγματικότητα η απειλή της μη καταβολής κάποιας δόσης στο ΔΝΤ.
Κι αν υπάρχουν χρήματα για μισθούς, συντάξεις, πολύ δύσκολα να βρεθούν λεφτά για να πληρωθούν οι δανειστές, αν όχι τον Μάιο, σίγουρα τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι δόσεις είναι υψηλές.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να φτάσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα ξεκλειδώσει την απολύτως απαραίτητη ρευστότητα ώστε να πληρώνονται κανονικά μισθοί, συντάξεις αλλά και οι διεθνείς υποχρεώσεις όπως αυτές προς το ΔΝΤ. Όμως, οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία κι όχι ενδιάμεση συμφωνία που ζητεί το Μαξίμου, γεγονός που δυσκολεύει τις συζητήσεις.
Κι όσο πλησιάζουμε στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στο οποίο δεν αναμένονται πλέον αποφάσεις, τόσο θα σφίγγει ο βρόχος στο λαιμό της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, όποιοι κι αν είναι οι υπαίτιοι της κατάστασης, δανειστές, ξένα ΜΜΕ ή η ελληνική κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει στην αβεβαιότητα. Οι πολίτες βρίσκονται στα κάγκελα, η οικονομία καταρρέει, οι επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό. Κι αν δεν υπάρξουν άμεσα λύσεις και δεν βρεθούν διέξοδοι σε έναν έντιμο συμβιβασμό τότε θα επέλθει το μοιραίο, δηλαδή η χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων 24 ωρών.
FT
«Ο κόσμος παρακολουθεί τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του για το εάν.. θα χορέψουν τον χορό του Ζαλόγγου» λένε οι Financial Times και τονίζουν ότι αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται η Χρυσή Αυγή. «Χωρίς συμβιβασμό όμως με τους εταίρους, μέχρι τον επόμενο μήνα τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας θα έχουν εξαντληθεί, γεγονός που θα καταστήσει ανήμπορη την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Süddeutsche Zeitung
Η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει ληφθεί αναφέρει σε άρθρο - φωτιά η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung,κορυφώνοντας το μπαράζ δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ εν μέσω της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους πιστωτές της.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Χαμένες Ψευδαισθήσεις», η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι αγορές έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στις ομιλίες του στις ΗΠΑ.
El Mundo
Τί θα συμβεί τελικά στην Ελλάδα, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ και χρεοκοπίας; Την απάντηση επιχειρεί να δώσει ο αρθρογράφος της El Mundo, Εκτόρ Εστέπα, καταγράφοντας τις επτά συνέπειες ενός Grexit.
Aν και υπάρχουν «πολλοί παράγοντες» οι οποίοι «είναι απρόβλεπτοι», τυχόν Grexit θα είναι ζημιογόνο για τη χώρα αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
«Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν ένα Grexit θα πρέπει να γίνει άμεσα ή προγραμματισμένα και σταδιακά», όμως από τη στιγμή που θα ληφθεί αυτή η απόφαση, «θα καταστεί αναγκαίο να καθιερωθούν αμέσως μέτρα ελέγχου των κεφαλαίων».
«Προκειμένου να εκταμιευθούν κεφάλαια, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι σημειώνει επαρκή πρόοδο σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τώρα, είναι η ύστατη στιγμή που πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά» σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Λαγκάρντ
Ερμητικά την πόρτα σε αίτημα παράτασης της αποπληρωμής των επόμενων ελληνικών δανειακών δόσεων προς το ΔΝΤ, είναι, όπως φαίνεται, διατεθειμένη να κλείσει η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το Ταμείο είχε δώσει αυτό το δικαίωμα σε δύο χώρες που ήταν αναπτυσσόμενες, αλλά μιλάμε για 30 χρόνια πριν. Το Ταμείο έχει κανόνες και δεν έχει δεχθεί ποτέ άλλοτε τέτοιο αίτημα από μια προηγμένη χώρα και ελπίζω πως δεν θα είναι η Ελλάδα που θα το πράξει. Προσωπικά, δεν θα υποστήριζα αυτό το αίτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
«Προτρέπουμε τις (ελληνικές) αρχές να δεσμευτούν σύντομα και πλήρως στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους διεθνείς εταίρους τους» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου σε μια ανακοίνωση που είχε συνταχθεί προκειμένου να διανεμηθεί σε μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
imerisia.gr
from Lougantina-news http://ift.tt/1yCABAT
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου