Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Επεισοδιακή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Το καψόνι του Σουλτάνου και η… ελληνική εκδίκηση



Τι έγινε πίσω από τις κάμερες στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν;

Τα χαμόγελα Πούτιν – Ερντογάν ήταν για τις κάμερες καθώς πίσω από αυτές εκτυλίχθηκε ένα καυτό παρασκήνιο.

Ο Ερντογάν έχοντας ζηλέψει τη δόξα του Πούτιν που αρέσκεται στο να φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολιτικούς του αντιπάλους αποφάσισε να κάνει το ίδιο.

Έτσι έφτασε καθυστερημένος στησυνάντησή τους στην Αγία Πετρούπολη προκαλώντας την οργή του Πούτιν όπως φαίνεται από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.


Αυτός ήταν ίσως ο λόγος που ο Πούτιν τον δέχθηκε στο λεγόμενο ελληνικό δωμάτιο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Μέχρι πρότινος δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν, θα μπορούσαν να συναντηθούν και να ανοίξουν ο ένας την… αγκαλιά του στον άλλο.

Και όμως, παρά το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικράτησε ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, οι δύο ηγέτες μοιάζουν να επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

Έπειτα από τη «συγγνώμη» του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, έφτασε η στιγμή της συνάντησής του με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσει την επιθυμία του να αρχίσουν από «μηδενική βάση» οι επαφές με τη χώρα.

Στην ιστορική συνάντησή τους οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, την κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων, των οικονομικών δεσμών» είπε οΠούτιν και επισήμανε τη σημασία του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας, συμπληρώνοντας πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτή τη δυνατότητα».

«Η επίσκεψή σας, η οποία σημειώνεται σε μία πολύπλοκη κατάσταση για την Τουρκία, υποδεικνύει ότι όλοι μας θέλουμε να αναβιώσουμε το διάλογο και να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις για το καλό του τουρκικού και του ρωσικού λαού», είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Ερντογάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καταδικάζοντας τις «αντισυνταγματικές ενέργειες» στην Τουρκία.

«Καταδικάζουμε τις αντισυνταγματικές ενέργειες στην Τουρκία. Ελπίζω ο τουρκικός λαός να μπορεί να επιλύσει την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και τάχθηκε κατά «όλων των ειδών» των πραξικοπημάτων.

Επισήμανε δε, ότι ήταν «ένας από τους πρώτους επικεφαλής κρατών» που κάλεσε τον Ερντογάν μετά την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης για να τον στηρίξει ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση.

Σχετικά με το τηλεφώνημα του Ρώσου ηγέτη, μάλιστα, ο Ερντογάν τον ευχαρίστησε και πρόσθεσε: «Η κλήση σας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος με έκανε πολύ χαρούμενο».

Στο ίδιο θερμό κλίμα ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη μου «για αυτή την ευκαιρία να είμαι μαζί σας και να σας συναντήσω», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε. Η περιοχή έχει πολιτικές προσδοκίες από την Τουρκία και τη Ρωσία. Μπορούμε να λύσουμε προβλήματα μαζί».

Νωρίτερα, μάλιστα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έκανε λόγο για «καινούρια αρχή» ανάμεσα στις δύο χώρες, εκφράζοντας, μάλιστα, την πεποίθηση να «γυρίσει μία νέα σελίδα στις διαπραγματεύσεις με τον φίλο μου Βλάντιμιρ».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί σημείο-κλειδί για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, ενώ τόνισε πως δέχθηκε εγγυήσεις από τονΕρντογάν για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε έτοιμος ώστε να επανέλθουν οι δεσμοί με την Άγκυρα στο επίπεδο προ της κρίσης, αναγνωρίζοντας βέβαια πως οι σχέσεις των δύο χωρών βίωσαν αρκετές διακυμάνσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντα υπήρχε σεβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι πτήσεις τσάρτερ θα ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια με τη Ρωσία και επιβεβαίωσε τη συνεργασία για την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν τόνισε πως ο αγωγός Turkish Stream θα ολοκληρωθεί, μέσω του οποίου, όπως είπε θα διευκολυνθεί η παροχή φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι λαοί των δύο χωρών αναμένουν την αποκατάσταση των σχέσεων σε πολλά επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε πόσο σημαντική ήταν η τηλεφωνική κλήση του Πούτινμετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Μάλιστα, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την ηθική και ψυχολογική στήριξη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος «από τους υποστηρικτές του Γκιουλέν», χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν «αγαπητό φίλο».

Ερωτηθείς για τη συριακή κρίση, ο Ρώσος πρόεδρος, απάντησε πως οι απόψεις του δεν συγκλίνουν με εκείνες του Ερντογάν, αλλά τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινά σημεία» καθώς όπως είπε είναι απαραίτητη η δημοκρατική επίλυση.

Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως ο στόχος και των δύο πλευρών είναι κοινός, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό του πολέμου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μία ωφέλιμη επίλυση της κρίσης.

Παράλληλα, δήλωσε πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα αρθούν σταδιακά, ενώ ερωτηθείς για την κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες, απάντησε πως ο περιορισμός φέρνει δυσκολίες, αλλά ότι η χορήγηση ελευθέρου καθεστώτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των σχέσεων των δύο πλευρών.

«Η ζωή προχωράει και περνάει γρήγορα. Αλλαγές έχουν σημειωθεί στοΠΛΑΙΣΙΟ των επαφών μας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας. Αυτό που θέλουμε είναι ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. Θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο καιρό γιατί θέλουμε να γίνει σύντομα», είπε οΠούτιν.

Ολοκληρώνοντας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «φίλους» τους Τούρκους και πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους καθώς αυτό θα αποδειχθεί ωφέλιμο και για τα δύο κράτη.



πηγη


from Lougantina-news http://ift.tt/2aOCHG7
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου