Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αντιτουρκικό μένος κατακλύζει τη Ρωσία


Φέρετρο στο εσωτερικό του οποίου είχε τοποθετηθεί κούκλα- ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε σε σημείο κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα, σε μια ενδεικτική εκδήλωση έντονης αντίδρασης των Ρώσων για την κατάρριψη του μαχητικού της χώρας από την πολεμική αεροπορία της Άγκυρας.


Στην κίνηση προχώρησαν στελέχη εθνικιστικού κόμματος αλλά η οργή στη ρωσική κοινή γνώμη οξύνεται επικίνδυνα και δεν καταλαγιάζει.

Περίπου 20 στελέχη συμμετείχαν σε αυτήν τη διαμαρτυρία στο πλαίσιο της οποίας εναπόθεσαν στεφάνια με τα μηνύματα «στη μνήμη των εχθρών της Ρωσίας» και «στη μνήμη των μαριονετών των ΗΠΑ», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, στην Κριμαία ομάδα νεαρών έκαψε ομοίωμα του Ταγίπ Ερντογάν στην κεντρική πλατεία της Συμφερόπολης, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ στο Σάλεκχαρντ, στο ρωσικό Μεγάλο Βορρά, μεγάλα πανό κρεμάστηκαν από προσόψεις κτιρίων αναγράφοντας συνθήματα - καλέσματα στους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία και να μην αγοράζουν τουρκικά προϊόντα.

Ενδεικτικά ένα πανό έγραφε «Εκείνος που θα πάει για διακοπές στην Τουρκία θα θεωρηθεί συνεργός των τρομοκρατών» σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Znak.com.

Με στρατιωτικές τιμές παράλληλα κηδεύτηκε σήμερα ο Ρώσος στρατιώτης, Αλεξάντερ Ποζίνιτς που σκοτώθηκε στη Συρία στην επιχείρηση διάσωσης μετά το περιστατικό. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του παρουσία αξιωματικών του στρατού, δοκίμων και κοζάκων.

Στον στρατιώτη απονεμήθηκε μετά θάνατον το μετάλλιο της Ανδρείας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ενώ συγγενείς και φίλοι του πιλότου του Su-24, Όλεγκ Πεσκόφ, που σκοτώθηκε ενώ βρισκόταν στον αέρα προτού καταλήξει στο έδαφος με το αλεξίπτωτό του, συγκεντρώθηκαν σήμερα στη ρωσική Άπω Ανατολή, για να του αποτίσουν φόρο τιμής. Του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος του ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πούτιν: Χωρίς συγνώμη δεν συναντώ τον Ερντογάν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο τη ρωσική απροθυμία να αποδεχθεί την τουρκική άρνηση να ζητήσει συγνώμη για την κατάρριψη του μαχητικού, αρνούμενος με τη σειρά του να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του όσο η Τουρκία εμμένει στη θέση της.

Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε ότι παρέλαβε αίτημα από την Άγκυρα για πιθανή συνάντηση των δύο ηγετών στη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Τούρκος πρόεδρος.

"Θα ήθελα να συναντήσω τον Πούτιν τη Δευτέρα πρόσωπο με πρόσωπο στο Παρίσι για να μιλήσουμε", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Δεν θα ήθελα αυτό το πρόβλημα να βλάψει τις σχέσεις μας".
Συλλαμβάνει δημοσιογράφους ο Ερντογάν

Ωστόσο, η επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία φαίνεται ότι ναρκοθετεί περαιτέρω και την σχέση της Άγκυρας με την ελευθερία του Τύπου καθώς προφυλακίστηκαν δύο διακεκριμένοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Cumhuriyet με την κατηγορία της κατασκοπείας και της προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας.

Περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν την εξέλιξη αυτή για την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ανησυχία τους και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης την επέκριναν έντονα.

Οι δυο δημοσιογράφοι συνελλήφθησαν για τη δημοσίευση ενός βίντεο που φέρεται να δείχνει την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας να βοηθά στην αποστολή όπλων στους Σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Βίζα θα βγάζουν οι Τούρκοι από 1/1/2016

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να ετοιμάσει σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα όπως το πάγωμα κοινών σχεδίων, εμπορικούς περιορισμούς ή ακόμη και περιορισμούς στην απασχόληση τουρκικού εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Ενώ η Ρωσία επαναφέρει από την 1η Ιανουαρίου τις θεωρήσεις διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες καταργώντας το καθεστώς εξαίρεσης που ίσχυε ανάμεσα στις δυο χώρες ως πρόσθετο μέτρο αντιποίνων.



from Lougantina-news http://ift.tt/1Tj0iwa
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου