Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τα μάθατε; Έρχεται ο ευρωστρατός! - Θα δώσει και η Ελλάδα τη συναίνεσή της;


Του Άρη Δημόπουλου

Όντας κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια και πρώτος στην Ελλάδα είχε αποκαλύψει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, η δημιουργία του ευρωστρατού είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επακόλουθη σύσταση του παγκόσμιου κράτους, ισχυρός πυρήνας του οποίου θα είναι η..."προοδευτική Ευρώπη".

Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 20 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπογράψουν την επόμενη εβδομάδα μια νέα συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, την οποία προωθούν η Γαλλία και η Γερμανία, για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη κοινών στρατιωτικών εξοπλισμών, σε μια επίδειξη ενότητας, μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.


Έπειτα από πολλά χρόνια περικοπών στις αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και την ολοένα και μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ –μέσω του ΝΑΤΟ–, η Γαλλία και η Γερμανία ελπίζουν ότι η συμφωνία που θα υπογραφεί στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που θα καλύπτει τα στρατεύματα και τον οπλισμό.

Δεν θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η επιμονή αυτή των Βερολίνου και Παρισιού, από τη στιγμή ειδικά που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε εντάξει στο "ευρωπαϊκό του όραμα" τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας:





Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το μεγαλύτερο άλμα στην αμυντική πολιτική της ΕΕ εδώ και δεκαετίες.Η Γαλλία θέλει ένας πυρήνας κυβερνήσεων να παρέχει πόρους και στρατιωτικά μέσα στην PESCO, καθώς και να είναι πρόθυμος για αποστολές στο εξωτερικό. Η Γερμανία επιδιώκει να διευρύνει τη συμφωνία ώστε να τους περιλαμβάνει όλους, κάτι όμως που ορισμένοι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο αποτελεσματική.

Η συμφωνία "θα πρέπει να επιφέρει υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης για να λειτουργήσει", είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, περιγράφοντας την PESCO ως "αμυντικό γάμο".

Αυτού του είδους το "υψηλό επίπεδο δέσμευσης" ενέχει μία μεγάλη παγίδα, πάνω στην οποία θα βασισθεί η αμετάκλητη υπακοή των ευρωπαϊκών χωρών στις μεταγενέστερες συμφωνίες.

Με δυο λόγια, κανείς δεν θα μπορεί να ξεφύγει από την "υποχρέωσή του ως Ευρωπαίος πολίτης ή κράτος" να υπηρετήσει τον ενοποιημένο στρατό.

Σας φαίνεται πολύ μακρινό; Τα γεγονότα άλλα δείχνουν...

el.gr


from LN-news http://ift.tt/2iHx27l
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου