Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Το «έργο-εφιάλτης» στην Κωνσταντινούπολη – Θέλουν να «σβήσουν» τον Ελληνισμό


Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το αποκαλεί ως «το τρελό του έργο», προσπαθώντας να πάει κόντρα στην ροή των γεγονότων αλλά και στην πραγματικότητα, απειλώντας μάλιστα την ιστορία του Ελληνισμού.

Οι πολέμιοί του και οι επιστήμονες το αποκαλούν περιβαλλοντικό εφιάλτη.

Πρόκειται για την κατασκευή μιας διώρυγας παράλληλα με τις όχθες του Βοσπόρου, που ανακοίνωσε ο
Τούρκος πρόεδρος! Όπως μεταδίδεται, το σχέδιο του Ερντογάν θα μετατρέψει το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε νησί.

Όπως όμως αναφέρουν ειδικοί στο politico.eu ενέχει τον κίνδυνο μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς η εν λόγω διώρυγα απειλεί ιστορικά τοπωνύμια των Ελλήνων.

Ένα από τα μέρη που απειλούνται είναι η Βαθονεία, μια αρχαία ελληνική πόλη, 20 χιλιόμετρα δυτικά από την Κωνσταντινούπολη, που εκτείνεται στις όχθες της λίμνης που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο.

Ο αρχαιολογικό χώρος είναι ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Οι θησαυροί του έχουν δώσει στοιχεία για την ελληνοβυζαντινή ιατρική, ενώ έχουν εντοπιστεί αντικείμενα που χρονολογούνται για χιλιετίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η διώρυγα θα αρχίσει να κατασκευάζεται σύντομα.

«Με το θέλημα του Αλλάχ, θα βάλουμε τα θεμέλια στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2018. Υπάρχει η διώρυγα του Σουέζ, η διώρυγα του Παναμά και θα υπάρχει η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», είχε σημειώσει από το Βελιγράδι στις 10 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η διώρυγα θα κοστίσει 10 δισ. δολάρια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Θα κατευθύνεται από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στον Μαρμαρά.

Οι περιβαντολλόγοι την χαρακτηρίζουν ως “τρελό έργο” του Ερντογάν και ως “έργο εφιάλτη”, ενώ εκτιμούν ότι θα προκληθεί έντονη δυσοσμία.

Θα είναι η δυσοσμία του κατακτητή, ο οποίος προσπαθεί με «βαρύγδουπα» έργα, αν μας επιτρέπετε τον όρο, να αποδείξει πως η Κωνσταντινούπολη του ανήκει, σβήνοντας τα όποια ίχνη των πραγματικών ιδιοκτητών της πόλης.

Ωστόσο, πολύ σύντομα, θα διαψευστεί!

el.gr


from LN-news http://ift.tt/2BbKIzU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου