Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΤΟ BREXIT ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ… GREXIT! Το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Ελλάδα



Δύο σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη φέρνει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και κανένα από τα δυο δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, είτε επικρατήσουν διαλυτικές τάσεις στην ΕΕ είτε οι ευρωπαϊκές ηγεσίες αποφασίσουν ότι χρειάζεται «περισσότερη Ευρώπη» για να αντιμετωπιστούν οι διαλυτικές τάσεις, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι αρνητικές. Εάν, αντιθέτως, οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, εκτιμάται ότι το κύμα ανακούφισης θα υπερκεράσει τις ανησυχίες για το μέλλον της Ευρώπης, οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν εδραιωθεί πλέον από όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στη Βρετανία.

Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο ενός Brexit, καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου στην Ευρώπη και το πρώτο καρυδότσουφλο που θα έμπαινε σε κίνδυνο θα ήταν η Ελλάδα. Στο κυβερνητικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις γύρω από το δημοψήφισμα στη Βρετανία καθώς έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αποτέλεσμα θα παίξει σημαντικό ρόλο και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα. Ο λόγος είναι ότι το σύνολο των σχεδιασμών για την Ελλάδα έχει βασιστεί στις θετικές συνέπειες από τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με τους δανειστές και την προσδοκώμενη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Το σενάριο του Brexit Ωστόσο, σε περίπτωση Brexit πολλά θα είναι και τα προβλήματα για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η αβεβαιότητα θα εγκατασταθεί ως προς το μέλλον της Ευρωζώνης και είναι πολύ πιθανό χώρες όπως η Ελλάδα να βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσης.

Την ίδια στιγμή, η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο θα μειωθεί κι αυτό θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις τους πολύ δύσκολα θα μειωθούν. Επομένως ο στόχος για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση νέων ομολόγων απομακρύνεται.

crashonline.gr


from Lougantina-news http://ift.tt/28IU7VA
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου