Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Το μυστικό σχέδιο του Σόιμπλε για το Brexit


Το «μυστικό σχέδιο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επόμενη ημέρα του Brexit φέρνει στο φως η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της χώρας ήταν προετοιμασμένος για το χειρότερο ενδεχόμενο και από τις πέντε τα ξημερώματα, εμπειρογνώμονες βρίσκονται ήδη στο υπουργείο για να αναλύσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Από τα ξημερώματα βρίσκεται στο υπουργείο και ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Την ίδια ώρα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να έχει επικοινωνήσει ήδη και με αρκετούς Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει, το Βερολίνο προσανατολίζεται σε ένα καθεστώς σύνδεσης με τη Βρετανία αλλά δεν επιθυμεί να προβεί σε μεγάλες παραχωρήσεις. Και αυτό γιατί θα ήθελε να αποτρέψει πιθανούς μιμητές και να αποκλείσει το ενδεχόμενο «ντόμινο» αποχωρήσεων από τη χώρα.

Εκείνο που θα προσφερθεί στο Λονδίνο, αναφέρεται στο έγγραφο, είναι «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της», αν και αναμένονται δυσκολίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και το αν η χώρα μπορεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, όπως ήταν προγραμματισμένο για το 2017.

Τι είπε ο Γιέγκερ
Παρότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ παραδέχτηκε ότι το Βερολίνο ήλπιζε σε άλλο αποτέλεσμα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας. Τόνισε, όμως, ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο.

«Δεν δημοσιοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών, δεν γνωρίζω από πού προέρχεται», διευκρίνισε ο κ. Γιέγκερ, τόνισε όμως ότι «είναι σαφές και αυτονόητο και έχει ήδη συζητηθεί ότι είχαμε λάβει εκ των προτέρων προληπτικά μέτρα», αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένες και οριστικές αποφάσεις.

hellasforce.com/


from Lougantina-news http://ift.tt/28Xp2vW
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου