Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΕΙΤΕ ΜΕ ΝΑΙ, ΕΙΤΕ ΜΕ ΟΧΙ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ… ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ!!!


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την Κυριακή του Πάσχα, (τυχαίο ;;;), στην γειτονική Τουρκία διεξάγεται ένα από τα πιο κρίσιμα δημοψηφίσματα που θα κρίνει την μελλοντική της πορεία καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.



Στο δημοψήφισμα αυτό συγκρούονται δυο θεμελιώδεις πλευρές, η μεν μια είναι, 1) Ο εθνικιστικός επεκτατισμός και η άλλη, 2) ο ισλαμικός επεκτατισμός. Και οι δυο πλειοδοτούν σε εθνικιστικές κορώνες και τελευταία σε έντονο ύφος σε βάρος της Ελλάδας, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, για την…παράνομη κατοχή δεκάδων νησιών και νησίδων στο Αιγαίο.

Το σίγουρο είναι ότι μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία θα αντιμετωπίσει μια πολύ μεγάλη και κατά πάσα πιθανότητα διαλυτική κρίση, καθώς η οικονομία της θα καταρρέει εξ’ αιτίας της υπερφίαλης και αλαζονικής πολιτικής που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια ο Ταιγίπ Ερντογάν.

Στο παρελθόν η οθωμανική αυτοκρατορία για όσους μελέτησαν ιστορία, επιζούσε από τις συνεχείς πολεμικές επιδρομές, ενώ το πλιάτσικο ήταν το θεμέλιο της οθωμανικής οικονομίας. Οι σουλτάνοι απομυζούσαν τις χώρες που κατακτούσαν και συγκέντρωναν όλο τον πλούτο τους στην Κωνσταντινούπολη για την προνομιούχα οθωμανική τάξη. Όταν σταμάτησαν όλα αυτά, η αυτοκρατορία κατάρρευσε με παταγώδη τρόπο.

Σήμερα δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Και σήμερα η γειτονική χώρα έχει προτάξει μια φιλοπόλεμη υστερία και αδιαφορώντας για την οικονομική κατάσταση του λαού της καθημερινά εξαγγέλλει στρατιωτικές επιχειρήσεις, πολεμικές συγκρούσεις με τους Κούρδους και άλλους, ενώ η πολεμική της βιομηχανία συναγωνίζεται τις μεγαλύτερες του κόσμου.

Εμπρός σε αυτή την πραγματικότητα εμείς ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες με την αυταπάτη και την ψευδαίσθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, που δήθεν θα άλλαζε την τακτική και τους προσανατολισμούς της.

Τώρα που προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην πραγματικότητα, θα πρέπει να δούμε την διομορφώμενη κατάσταση ρεαλιστικά. Είτε κερδίσει, είτε χάσει ο Ερντογάν στο δημοψήφισμα, εμείς θα είμαστε ένας από τους κύριους στόχους της Τουρκίας, γιατί εδώ βρίσκονται ασύλληπτοι ενεργειακοί θησαυροί ενώ ο τυχοδιωκτισμός της Αγκυρας χτυπάει κόκκινο.

Θα πρέπει γι αυτό να είμαστε έτοιμοι όλα για όλα!

Είμαστε όμως, με… την σημερινή μνημονιακή μας κατοχή ;;;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
http://ift.tt/1BHGBor


from Lougantina-news http://ift.tt/2oSxC4x
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου