Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Προς σύγκρουση Ρωσίας-Toυρκίας: Ο Ερντογάν πάει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ απαιτώντας τον έλεγχο του νατοϊκού στόλου..


.. στην Μαύρη Θάλασσα και «δίοδο» στην Συρία!

O Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή για τη συμμαχία.

Υπάρχει ειδικά η σημαντική εστίαση για την ενίσχυση της άμυνας με αποτρεπτική ναυτική δύναμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την εμφάνιση μιας αυτοδιοικούμενης κουρδικής οντότητας στα νότια σύνορα της Τουρκίας, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Στη σύνοδο κορυφής της 8 – 9 Ιουλίου 2016, τα 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα προς την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της συμμαχίας στο ανατολικό τμήμα της , καθώς και την προβολή ισχύος πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Ο πανούργος Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα επιδιώξει μια «παγκόσμια συνεργασία», προσπαθώντας να «τσουβαλιάσει» μαζί το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το Κόμμα Δημοκρατική Ένωση (PYD ) καθώς και τις ομάδες Λαϊκής άμυνας (YPG) των Σύρων Κούρδων.

Οι εκτιμήσεις όλων των ειδικών είναι ότι η προσπάθεια του θα πέσει στο κενό διότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να βοηθήσουν τους Κούρδους με κάθε μέσο .

Ο Ερντογάν θα τονίσει επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ στην ουσία θα ζητήσει το τουρκικό ναυτικό να τεθεί επικεφαλής του νατοϊκού στόλου στην Μαύρη θάλασσα .

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι Αμερικανικοί ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα, το επόμενο στάδιο θα αφορά και τον επιχειρησιακό έλεγχο και του Αιγαίου , ανοίγοντας την όρεξη των Τούρκων».

Η Βουλγαρία όμως διαφοροποιείται μη επιθυμώντας να στοχοποιηθεί η χώρα με ρωσικούς πυραύλους . Υπενθυμίζουμε το άρθρο στο pentapostagma.gr με τίτλο ( ΕΚΤΑΚΤΟ ! Ο Ερντογάν εκβιάζει με «λαθρομετανάστες» την Βουλγαρία για την άρνηση της να δεχθεί κοινό στόλο κατά της Ρωσίας), τονίζοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ είναι εναντίον της πρότασης της Ρουμανίας , για τη δημιουργία ενός κοινού νατοϊκού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος υπό τουρκική ηγεσία θα τίθονταν ενάντια στον ρωσικό στόλο .

Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας, ο Ερντογάν είχε δηλώσει «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε τη συνεισφορά μας στις προσπάθειες σας για την ανάπτυξη των ικανοτήτων μας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να μετατρέψουμε τη Μαύρη Θάλασσα σε μια λεκάνη της σταθερότητας, στην βάση της συνεργασίας μεταξύ των παρόχθιων χωρών γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα ».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, στις 15 Ιουνίου μετά από συνέδριο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα », ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ αναφέρθηκε στην εκστρατεία του συνασπισμού που έχει στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση των ισλαμιστών.

Ο Κάρτερ είπε ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε αυτό , φοβούμενοι την «διασπορά» του κακού και σε άλλες χώρες.

«Σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο , συζητήσαμε συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να συμβάλει πιο άμεσα στην εκστρατεία εναντίον του ISIS , συμπεριλαμβανομένης της παροχής των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ [Σύστημα Ελέγχου και προειδοποίησης ] και με τη διεξαγωγή της κατάρτισης των ιρακινών δυνάμεων », είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΗ


from Lougantina-news http://ift.tt/21s9rGk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου