Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Παραβιάσεις :Αλλάζει κάτι στο Αιγαίο; Γιατί οι Τούρκοι το βλέπουν αλλιώς;


Οι πρόσφατες παραβιάσεις του Ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας πιθανότατα θα παγιωθούν.

Οι παραβιάσεις και παραβάσεις με μαχητικά μάλλον θα περιοριστούν κατά πολύ ή και θα εξαλειφθούν;
Ποιος είναι ο λόγος που η τουρκική στρατηγική των παραβιάσεων και παραβάσεων αλλάζει;

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η αιτία δεν είναι άλλη από την αναμενόμενη έναρξη ακόμα μεγαλύτερης έκτασης εχθροπραξιών στα σύνορα με τη Συρία. Εκεί θα είναι πλέον η κύρια προσπάθεια της Τουρκίας καθώς και της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η απόφαση που έχει ληφθεί για τη σταδιακή αντικατάσταση των μαχητικών από “κατασκοπευτικά” αεροσκάφη είναι στο στάδιο των δοκιμών.

Αν θεωρηθεί πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα θα δούμε τον ουρανό του Αγαίου να αδειάζει. Υπάρχουν οι σκληρές απόψεις όπως αυτές εκφράζονται από τον Αρχηγό του Τουρκικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ οι οποίες μιλούν για αλλαγή status αν αλλάξει η στρατηγική.

Η δεδομένη όμως θέση του Αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Χουλουσί Ακάρ είναι απότοκος της κυβερνητικής εντολής για άμεση εκκαθάριση της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας.

Συμπληρωματικά, η Τουρκική κυβέρνηση επιυθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει πως δε θα έχει εκπλήξεις από την πλευρά των Κούρδων. Εκεί λίγο τα πράγματα περιπλέκονται καθώς έχει να κάνει και με το Ιράκ που δε φαίνεται διαταθιμένο να συμπράξει σε μια συμμαχία με άγνωστες συνέπειες.

Και για να επανέλθουμε στο Αιγαίο, η περίοδος των δοκιμών δε θα κρατήσει πολύ. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε τι θα γίνει.

Αν παρ’ ελπίδα συνεχιστεί η παραβίαση του FIR Αθηνών με τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ή με άλλα αεροσκάφη τύπου UAV τότε μάλλον θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστεί και η Ελληνική στρατηγική αντιμετώπισης της νέας κατάστασης. Οψόμεθα.

armynow.net


from LN-news http://ift.tt/2gG7w1K
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου